Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Put Bokanjca napokon otvoren

16.06.2011. 22:00
Put Bokanjca napokon otvoren


Nakon pet mjeseci, koliko su trajali radovi na  izgradnji glavnog gradskog  kolektora visokih zona grada,  Put Bokanjca konačno, u cijeloj svojoj dužini, otvoren je  za sav promet.
Nakon obavljenog tehničkog pregleda i iscrtavanja  paralelne prometne signalizacije, u promet je jučer  puštena posljednja zatvorena  dionica Puta Bokanjca, ona  od križanja s Ulicom Benka  Benkovića i Ulicom Franje  Petrića. Radovi na rotoru, koji se gradi na križanju ulica  Domovinskog rata, Nikole  Tesle i Benka Benkovića, još  uvijek traju jer se paralelno  grade crpna stanica, nastavak  tlačnog cjevovoda prema  Višnjiku te kanalizacijski sustav.
Dio radova nastavlja  se i kroz ljeto
 Prema najavama zadarskog  dogradonačelnika Darka Kasapa, rotor, zajedno s istočnim dijelom Ulice Benka  Benkovića, trebao bi biti završen do kraja lipnja. Tada  počinju radovi na zapadnom  dijelu Ulice Benka Benkovića, u koju se više neće moći  ulaziti s Puta Bokanjca već s  rotora. Za radove u Ulici  Benka Benkovića tijekom  ljetnih mjeseci, odnosno turističke sezone, već su ishodovane sve potrebne dozvole.
– Nadležne službe pregledale su dionicu Puta Bokanjca, od križanja s ulicama  Benka Benkovića i Franje Petrića, gdje se užurbano radilo  posljednjih mjeseci. Posao je  odrađen kako treba i u predviđenom roku, tako da je sada  Put Bokanjca, u cijeloj svojoj  dužini, otvoren za promet.  Radovi na izgradnji rotora se  nastavljaju, napreduje sve  prema planu i očekujemo da  će biti završeni do kraja lipnja. Nakon toga, zatvara se  zapadni dio Ulice Benka Bekovića, u koju će se moći ući  jedino s rotora, kaže dogradonačelnik Kasap, pojašnjavajući da će se radovi na  izgradnji glavnog gradskog  kolektora visokih zona grada  na Putu Bokanjca nastaviti  nakon turističke sezone, od  15. rujna.
Izgradnja glavnog  kolektora
U međuvremenu, dok teška  mehanizacija bude mirovala,  pripremaju se dva natječaja za  nastavak izgradnje glavnog  gradskog kolektora. Traže se  izvođači za drugu fazu, od  Androvićeve ulice do Puta  Stanova. Radovi na tom potezu trebali bi krenuti u rujnu.  Drugim natječajem traži se  izvođač na trasi od uređaja  Centar do Ulice Ante  Starčevića. To je četvrta faza  radova, koja bi trebala početi  u siječnju sljedeće godine.  Treća, najzahtjevnija faza izgradnje kolektora visokih zona grada, ostavljena je za  2013. godinu. Riječ je o Stadionskoj ulici, odnosno Ulici  Hrvoje Ćustića, koja je problematična zbog otkupa zemljišta. No, dogradonačelnik  Kasap vjeruje da bi se to  moglo riješiti do 2013. godine.  Kasap kaže kako bi se  rješenjem Stadionske ulice  zaokružio cjelokupan projekt  izgradnje kolektora visokih  zona grada, koji je vrijedan 50  milijuna kuna.
Izgradnja kolektora visokih  zona grada, druga je faza projekta Jadran, tzv. potprojekt  Zadar. Projekt se zajednički  financira iz sredstva supsidijarnog zajma, 25 milijuna kuna, Hrvatskih voda, 6,4 milijuna kuna, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva  i vodnog gospodarstva, 12 milijuna kuna i jedinica lokalne  samouprave.