Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Šminkanje” Jadranskog bisera

16.06.2011. 22:00
“Šminkanje” Jadranskog bisera


Javna ustanova za upravljanje  zaštićenim djelovima prirode na  području Zadarske županije i ove  je godine organizirala čišćenje na  području uvale i plaže Saharun.  Akcija je bila usmjerena na  čišćenje podmorja nakon što je  nadmorje već očišćeno. U akciji su  sudjelovali članovi Ronilačkog  kluba Sveti Roko iz Bibinja sa  svojim “spiritus movensom”,  Đanijem Iglićem, članovi specijalne policije PU zadarske (ronioci), članovi Arheološkog muzeja na čelu s direktorom dr. Smiljanom Gluščevićem, a akciju je  svesrdno potpomogla tvrtka Ciklon iz Zadra s ekobrodom koji je  kasnije i prebacio smeće u Zadar.
Bili su tu i članovi Udruge  Bonkulovići iz Zadra i pobrinula  se za logističku potporu. Grmalji  na paštu, sipe s čičvardom i tko  zna kakve ne tajne izvorne  kužine osvježile su ronioce nakon što se odradilo “ušminkavanje” ove biserne plaže, ponosa  Zadarske županije i Jadrana.
Sveprisutan je bio i ing. Donat  Petricioli. On je i preronio cijelu  livadu Posidonije oceanice, sredozemnog endema.
– Naš Saharun osim svoje impresivne ljepote je u eko mreži  upravo zbog velikog polja ove  alge. Drago nam je što je Patricioli utvrdio da livada nije  ugrožena ni napadnuta od kaulerpa i drugih štetnih i agresivnih  vrsta algi, kazao nam je mr. Mirko Đonđić na čelu ustanove koja  skrbi o Saharunu.
Saharun je lani našoj županiji i  njenoj ustanovi za brigu o  zaštićenim dijelovima prirode  priskrbio i lijepu radost na Danima hrvatskog turizma u Rovinju kada su preuzeli nagradu za  najljepšu udaljenu (ruralnu)  plažu na Jadranu.
Saharun je kroz godine upotpunjen ugostiteljskim sadržajima  kroz koncesiju, kao i sidrištem za  jahte, ali i organiziranjem odvoza  smeća i svih drugih neophodnih  radnji kako bi ostao ponos i radost svakom tko do njega skokne. Sidrište, kada je organizirano, osigurava jahtašima vez  umjesto da bacaju svoja sidra  koja su najčešći prenositelj štetnih algi, a isto tako sprečava se  “oranje” dna. Riječ je o davnom  projektu Zadarske županije da  se u atraktivnim uvalama gdje bi  se jahtaši ionako sidrili “na divlje”  osigura pristojan vez i briga o  čistoći i prostoru.