Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

“Urbani tragovi” svjetlosti i boja Mediterana

16.06.2011. 22:00
“Urbani tragovi” svjetlosti i boja Mediterana


“Urbani tragovi” naslov je nove izložbe Branke Riđički, poznate hrvatske umjetnice svjetskog glasa koja je u četvrtak navečer zadarskoj publici predstavljena u izložbenom prostoru Kapetanove kule. Autorica, koja je koncem prošle godine izlagala u Muzeju antičkog stakla, ovom izložbom, odnosno ciklusom slika inaugurira u svom opusu novu seriju tema: otvorene prostore, graditeljsku baštinu, svjetlost i boje Mediterana.
Nakon što je voditelj Galerije Kapetanova kula Ivo Govorčin pozdravio okupljene u ime domaćina, pročitan je dio teksta dr. sc. Darje Radović Mahečić, likovne kritičarke iz kataloga izložbe, a ona o izložbi “Urbani tragovi”.
“Izložba istražuje taloženje povijesti u urbanom prostoru. U začetku ciklusa uistinu jesu fotografije, koje je autorica snimila za mnogobrojnih putovanja. Otuda inspiracija za neuobičajene kutove promatranja i prikaza. U njezinu su fokusu građevinske konstrukcije, ziđe, zdanja, a najčešće pojedini detalji vješto izrađeni u kamenu. S vremenske distance snimljene fotografije postaju kompozicije za sebe iz kojih Branka Riđički upija raspored linija, osobito krugova i polukrugova s volumena džamija, kao i njihovu monokromiju. Budući da je proteklih nekoliko godina živjela u Egiptu, autorica je dobro upoznala i vezala se za karakteristike ovdašnjeg prostora.
Autoričini radovi ujedno čine razapet luk između sakralne umjetnosti i kamene arhitekture Sredozemlja te modernog slikarstva. I nije toliko riječ o opisnom, figurativnom slikanju, koliko o traženju duhovnosti u apstrakciji, na drugoj doživljajnoj razini. Čini se da autorica donosi raskadriranu sliku povijesnog civiliziranog pejzaža, ali bez provale temperamenta i s mnogo manje boje negoli je uobičajeno. Jer cilj je dekontekstualizacije arhitektonskih segmenata i finoće njihove izvedbe u potcrtavanju ljepote urbanoga reda i graditeljske baštine u izgrađenom okolišu današnjice, u kojem je čovjek razapet između prirodnih katastrofa i zahtjeva za očuvanjem prirode s jedne, te diktatom ekonomskog napretka s druge strane.”
Izložba će u Kapetanovoj kuli biti postavljena do 30. lipnja, nakon čega gostuje u Komiži.