"Urbani tragovi" svjetlosti i boja Mediterana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Izložba će u Kapetanovoj kuli biti postavljena do 30. lipnja

"Urbani tragovi" naslov je nove izložbe Branke Riđički, poznate hrvatske umjetnice svjetskog glasa koja je u četvrtak navečer zadarskoj publici predstavljena u izložbenom prostoru Kapetanove kule. Autorica, koja je koncem prošle godine izlagala u Muzeju antičkog stakla, ovom izložbom, odnosno ciklusom slika inaugurira u svom opusu novu seriju tema: otvorene prostore, graditeljsku baštinu, svjetlost i boje Mediterana.

Nakon što je voditelj Galerije Kapetanova kula Ivo Govorčin pozdravio okupljene u ime domaćina, pročitan je dio teksta dr. sc. Darje Radović Mahečić, likovne kritičarke iz kataloga izložbe, a ona o izložbi "Urbani tragovi".

"Izložba istražuje taloženje povijesti u urbanom prostoru. U začetku ciklusa uistinu jesu fotografije, koje je autorica snimila za mnogobrojnih putovanja. Otuda inspiracija za neuobičajene kutove promatranja i prikaza. U njezinu su fokusu građevinske konstrukcije, ziđe, zdanja, a najčešće pojedini detalji vješto izrađeni u kamenu. S vremenske distance snimljene fotografije postaju kompozicije za sebe iz kojih Branka Riđički upija raspored linija, osobito krugova i polukrugova s volumena džamija, kao i njihovu monokromiju. Budući da je proteklih nekoliko godina živjela u Egiptu, autorica je dobro upoznala i vezala se za karakteristike ovdašnjeg prostora.

Autoričini radovi ujedno čine razapet luk između sakralne umjetnosti i kamene arhitekture Sredozemlja te modernog slikarstva. I nije toliko riječ o opisnom, figurativnom slikanju, koliko o traženju duhovnosti u apstrakciji, na drugoj doživljajnoj razini. Čini se da autorica donosi raskadriranu sliku povijesnog civiliziranog pejzaža, ali bez provale temperamenta i s mnogo manje boje negoli je uobičajeno. Jer cilj je dekontekstualizacije arhitektonskih segmenata i finoće njihove izvedbe u potcrtavanju ljepote urbanoga reda i graditeljske baštine u izgrađenom okolišu današnjice, u kojem je čovjek razapet između prirodnih katastrofa i zahtjeva za očuvanjem prirode s jedne, te diktatom ekonomskog napretka s druge strane."

Izložba će u Kapetanovoj kuli biti postavljena do 30. lipnja, nakon čega gostuje u Komiži.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno