Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zadrani Mjesec gledali i na velikom platnu

16.06.2011. 22:00
Zadrani Mjesec gledali i na velikom platnu


Potpuna pomrčina  Mjeseca brojne Zadrane privukla je u bivši kamp na predjelu Punte Bajlo gdje je Astronomsko-astronautičko  društvo Zadar organiziralo gledanje ovog relativno rijetkog  nebeskog fenomena. Ovo je bila  jedna od pet najdužih pomrčina  u ovom stoljeću, a nešto kraću  imat ćemo priliku ponovno vidjeti u prosincu. Gotovo stotinjak znatiželjnika Mjesec je  gledalo kroz teleskope. Na jednom od njih je bila priključena  i kamera te su okupljeni putem  projektora Mjesec mogli vidjeti  na velikom platnu.
– Prvi put u Zadru radimo  nešto ovog tipa, a mislim da  smo jedini i u Hrvatskoj. U  teleskop smo stavili kamericu i  putem projektora prenosimo  sliku na platno kako bi zainteresiranima mogli objasniti koji je koji krater. Ovo je jedinstvena prilika za gledanje  Mjeseca dok je pun, jer se inače  ne može gledati zbog svjetla,  rekao nam je Ivo Dijan, tajnik  Astronomsko-astronautičkog  društva Zadar.
 Prvi dio pomrčine nije bio  vidljiv iz naših krajeva, a bilo ga  je teško uočiti i nešto kasnije,  jer je Mjesec još uvijek primao  svjetlo direktno od Sunca. Zbog  svjetla i oblaka okupljeni su  crveni Mjesec vidjeli tek nešto  kasnije, oko 21.30 sati, a oko  ponoći Mjesec je u potpunosti  izašao iz sjene.
– Godišnje imamo pet do  sedam pomrčina, što djelomičnih, što potpunih, a ove godine ćemo je ponovno imati  priliku vidjeti početkom prosinca, kazao je Dijan.
Do ovog fenomena dolazi kada Mjesec uđe u zemljinu sjenu,  odnosno kada se Zemlja nađe  između Sunca i Mjeseca.
– Crvena boja nastaje kada  sunčeve zrake prolaze kroz atmosferu koja se ponaša kao  prizma. Dolazi do loma i crvenog osvjetljenja. Ovisno o kutu dobija se i boja, istaknuo je  Dijan.