Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Put za hrvatsku poljoprivredu

16.06.2012. 22:00


Gospodarsku krizu moguće je riješiti većim izvozom poljodjelskih proizvoda.
Kako to postići, mišljenje je mnogih pisaca, kada hrvatska poljodjelska proizvodnja teško može naći tržište u svijetu zbog slabe konkurentnosti svoje proizvodnje.
Sadašnje stanje u izvozno-uvoznoj bilanci hrvatskog poljodjelstva karakterizira veći uvoz, u prvom redu proizvoda visokoprinosnog, specijaliziranog poljodjelstva.
U izvoz na svjetsko tržište moguće se uključiti primarnim proizvodima hrvatskog poljodjelstva, mlijekom, žitom, uljaricama i sladornom repom, odnosno prerađevinama od tih proizvoda.
Hrvatski sredozemni proizvodi dolaze iz poljodjelstva s malim posjedima s velikim brojem parcela što poskupljuje proizvodnju. Međutim, ovdje podneblje i tlo, domaće pasmine i sorte određuju kvalitetniji proizvod.
Tako primjerice uz maslinik, vinograd, marašnjak ili smokvik, govedarstvo i peradarstvo, kozarstvo i ovčarstvo će najbolje iskoristiti divlje i kultivirane pašnjake, a preko stajskog gnoja vratiti plodnost tlima i veću kakvoću proizvoda sredozemnog poljodjelstva.
U sredozemnom konkurentnom poljodjelstvu moramo se voditi politikom dodanih prihoda preko veće cijene kvalitetnijih proizvoda.
To su u prvom redu proizvodi zemljopisnog podrijetla s vrsnom genetikom i jedinstvenom tehnologijom, koji su cijenjeni u vrijednosnom potrošačkom sustavu europskih potrošača.
Takve proizvode da bismo izvozili trebamo registrirati u Bruxellesu, a preko posebnih distribucijskih kanala prodavati na tržištima EU.
Dok se to ne dogodi, valja nam vježbati tržište na domaćem terenu, a takve proizvode najprije ponuditi na segmentiranom turističkom tržištu.
Vaš Bage