Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Većim i jačim dozama lijekova do veće zarade

16.06.2012. 22:00
Većim i jačim dozama lijekova do veće zarade


Vrijednosti “normalne” razine krvnog tlaka unazad četrdesetak godina spuštaju se rapidno kako bi se prodajom antihipertenziva prihodovalo bilijarde dolara na godišnjoj razini. Slična je situacija sa lijekovima protiv osteoporoze koji u konačnici 2009. godine prihoduju prodajom 2,5 bilijardi dolara, a rezultati u usporedbi s kontrolnom skupinom su manji od jedan posto
Zašto koristimo toliko raznih lijekova i koliko je to opravdano? Koliko puta smo dobili dozu antibiotika kada smo imali simptome gripe, pili razne vitamine, lijekove protiv bolova, koristili razne preparate ili lijekove za podizanje raspoloženja, sedative… Jesmo li na dobrom putu da postanemo tabletomani, koji će koristiti tablete nakon što ustanu iz kreveta, prije kave i nakon doručka, prije nego li legnemo, prije romantičnih trenutaka ili nakon situacija koje su nam uzburkale osjećaje ? U krajnjem slučaju, svakodnevno smo bombardirani reklamama nakon kojih svaki put čujemo riječi “o nuspojavama upitajte svoga liječnika ili ljekarnika”!
Medikocentričan sustav
– Naš sustav je medikocentričan i farmaceutske kuće koriste i promoviraju tu medikocentričnost kako bi ostvarile profit, kaže Željko Gumzej, član izvršnog odbora Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KOHOM) i Savjeta za zdravstvo ističući kako od 25 milijardi zdravstvenog budžeta veliki dio novca odlazi na lijekove i razna pomagala.
Naime, Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je da su Hrvati na lijekove 2009. potrošili 4,6 milijarda kuna, pola milijarde više nego 2008. godine. U 2010. godini smo potrošili ukupno 4,8 milijardi kuna, a samo prošle godine preko 5 milijardi. Potrošnja raste za oko 9,9 posto godišnje. Recesija i povećanje cijena svega od osnovnih životnih namirnica i goriva, da visoke cijene lijekova niti ne spominjemo nisu nas zaustavile te zauzimamo prvo mjesto u regiji po potrošnji lijekova.
Jesmo li postali nacija kojoj je najčešća tema, bar kad ne igra reprezentacija, bol u pojedinim dijelovima tijela i tableta koja će učinkovito i brzo dijelovati? U medijima se sve češće pojavljuju i teme o liječnicima koji na račun farmaceutskih kuća odlaze na razne simpozije, dobivaju darove ili čak putuju na razne egzotične destinacije, sve zahvaljujući dobro uigranim farmaceustskim lobijima.
Plaćeni kongresi i edukacija
Prema informacijama koje smo dobili, farmaceutske kompanije plaćaju liječnicima kongrese i edukaciju, nekima kupuju i opremu za ordinacije, odnosno za potrošenu količinu lijekova u njih ulažu nekih sedam do 10 posto, a ostatak, naravno, zadržavaju sebi.
– Farmaceutske industrije svoj cilj ostvaruju sponzoriranjem znanstvenih radova. Gotovo 90 posto svih publiciranih znanstvenih radova iz područja medicine sponzorirano je direktno ili indirektno kroz farmaceutsku industriju. Rezultati tih radova trebali bi pomaknuti granice fizioloških parametara prema nižim vrijednostima s idejom postizanja ili dosezanja istih uporabom sve veće količine novih farmaceutskih pripravaka. Tako se vrijednosti “normalne” razine krvnog tlaka unazad četrdesetak godina spuštaju rapidno kako bi se prodajom antihipertenziva prihodovalo bilijarde dolara na godišnjoj razini. Slična je situacija sa lijekovima protiv osteoporoze koji u konačnici 2009. godine prihoduju prodajom 2,5 bilijardi dolara, a rezultati u usporedbi s kontrolnom skupinom su manji od jedan posto. Hipolipemici prihoduju još i više, dok najnovije neovisne studije pokazuju da razina kolesterola dvostruko viša od današnje nametnute granice ne pokazuje združenost s razvojem arteroskleroze, govori dr. Gumzej.
Bolnice u milijunskim dugovima
Zbog dugova koji prelaze stotine milijuna kuna za lijekove, veledrogerije su u ožujku najavile prestanak isporuke brojnim bolnicama.
Iako nisu samo lijekovi u pitanju, bolnice proizvode velike gubitke, tako je zadarska Opća bolnica u prvih pet mjeseci ove godine stvorila 6,4 milijuna kuna duga, a kako je na nedavnoj konferenciji za medije rekao ravnatelj OB Zadar Dario Nakić, nepokriveni dug Opće bolnice Zadar iznosi 63 milijuna kuna. Dr. Gumzej kaže kako su uštede moguće na svim razinama, samo kada ne bi prevladavali osobni interesi administracije, pitajući se zbog čega HZZO nema interes u svojoj blagajni ostaviti ušteđeni novac.
– Ušteđena sredstva mogla bi se vratiti u izvjesnom postotku ordinacijama uz obligaciju utroška istih u svrhu edukacije liječnika, sestra i tehničara, a što je propisano pravilnikom HLK o trajnoj izobrazbi te u svrhu obnavljanja opreme, dok bi 80 posto tih sredstva ostalo osiguravatelju, a ne stranim farmaceutskim kompanijama, zaključio je Gumzej.
Brojne studije pokazale su kako neki lijekovi rade veću štetu nego korist. Lijekovi jesu potrebni, često i prijeko potrebni, no pri uzimanju treba dobro proučiti – što uzimamo, u kojim količinama i kako će utjecati na naš organizam.


 UŠTEDE MOGUĆE NA SVIM RAZINAMA


Uz racionalnije korištenje lijekova moguće su uštede na svim razinama, a ne radi se o malim svotama. Tako ušteđen novac mogao bi se uložiti u edukaciju zdravstvenog osoblja, obnovu i nabavu medicinske opreme i razne druge stvari.
Željko Gumzej, dao nam je primjer uštede koju je moguće napraviti samo u ordinacijama primarne medicine, u kojoj i on radi.
– Prosječna ordinacija s 1.700 osiguranika, prosječne dobne strukture troši oko 1,2 milijuna kuna na lijekove. Unazad šest mjeseci pokušao sam smanjiti potrošnju za 40 posto. To je, naravno, tražilo silna tumačenja, edukaciju pacijenata, prikaz novih radova, objašnjavanja, natezanja, okrugle stolove i radionice s pacijentima koji boluju od dijabetesa, hipertenzije, depresija, pretilosti, angažiranje psihoterapeuta za grupe tri puta mjesečno… ali u konačnici na godišnjoj razini uštedio sam HZZO-u 480.000 kuna. Siguran sam da je svaka od 2.000 ordinacija obiteljske medicine u stanju smanjiti potrošnju lijekova barem za 20 posto čim bi se uštedjelo 200.000 kuna na godišnjoj razini po ambulanti, a tim bi došli do ušteda od 400 milijuna kuna, kaže Gumzej.




 MANIPULIRALI S OBOLJELIMA OD KARCINOMA


Prije dvije godine u Srbiji je uhićeno sedmero uglednih liječnika i farmaceuta, kojima je policija zakucala na vrata zbog sumnje da su manipulacijom citostaticima od farmaceutkih kuća uzeli oko milijun eura mita. Među njima su bili i ravnatelj Instituta za onkologiju i radiologiju, njegov zamjenik, šef odjela pedijatrije i mnogi drugi liječnici na visokim i odgovornim dužnostima, uključujući i direktora famaceutske tvrtke Roche Srbija. Oboljelima od različitih vrsta karcinoma prepisivali su veće količine citostatika kako bi zbog povećane potrošnje lijekova od farmaceuta uzimali mito. Oni su prilikom nabave lijekova za potrebe instituta tražili i dobivali novac od predstavnika farmaceutskih kuća kako bi naručivali i kupovali upravo njihove proizvode. Uhićeni su, na temelju prethodnog dogovora s predstavnicima određenih farmaceutskih kompanija, uvodili nove i proširivali već postojeće indikacije za njihove citostatike, koji su nabavljani preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na taj način su direktno utjecali na povećanu potrošnju citostatika tih farmaceutskih kompanija, a za to su zahtijevali i od kompanija dobivali novac, stajalo je u priopćenju policije.