Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

U Tustici se planira postavljanje stupića i ulaznica od 10 kuna

Autor: Velimir Brkić

16.06.2013. 22:00
U Tustici se planira postavljanje stupića i ulaznica od 10 kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Sunce je sve jače, more u Tustici mami prve kupače, jedni se sunčaju, drugi uživaju u kamenitom plićaku… Umjesto šoka zbog smrada, smeća i otpada, kondoma, uložaka i narkomanskih igala koji su uglavnom godinama pred početak turističke sezone dočekivali prve kupače – plaža iz snova.
Četiri ulaza
– Komunalci Zlatne luke već danima sijeku nisko raslinje i trulo granje, čiste krupni otpad i smeće od proteklog ljeta koje su do danas nabacali neodgovorni građani ili je bilo sakriveno u gustim šumarcima. Već je odvezeno desetine kamiona smeća i niskog raslinja, kazao je Milan Ročak, direktor Komunalnog poduzeća Zlatna luka d.o.o. Sukošan.
 U hladovini borova parkirani osobni automobili, kamp vozila, motocikli. Na glavnom ulazu kemijski zahodi, malo dalje kontejneri za smeće. Prava plaža.
– U suradnji s Hrvatskim cestama planiramo uz Jadransku magistralu postaviti stupiće kako se vozila ne bi više parkirala na cesti, gotovo od parkirališta kod kafića La Bocca i dva kilometra naprijed do vatrogasne osmatračnice kod tzv. debeljačkog kupališta, najavljuje Ročak.
Plaža na Tustici ima četiri ulaza, stupićima bi se onemogućilo neadekvatno parkiranje i znatno poboljšala sigurnost svih sudionika u prometu.
– Popularnom jednodnevnom cijenom od primjerice 10 kuna vozila bi se parkirala u hladovini, a kupači bezbrižno kupali i odmarali. Prethodno bi trebalo djelomično prorijediti borovu šumu za pristupačno parkiranje. Ako se ne realizira do glavne turističke sezone do idućeg ljeta zasigurno hoće, odlučan je prvi čovjek komunalaca zaduženih za Sukošan, Debeljak, Goricu i Glavicu.
Pala prašina na megaprojekt
U vrlo kratkom vremenu uređena su dva nova dječja igrališta na plaži u Makarskoj, sukošanskom zaselku naslonjenom na Tusticu te na centralnoj plaži Dječji raj na kojoj je postavljeno i 40 klupa i 10 velikih slamnatih suncobrana. Čistoća i uređenost plaža je na zavidnoj razini. Očekuje se i dječje igralište na plaži kod Križa.
– Uz, u potpunosti obnovljen glavni gat, sukošansku rivu, labudove koji ovdje odmaraju već pola godine i gotovo nestvarni zalazak sunca na nadbiskupskom ljetnikovcu Palac u uvali Zlatna luka, odsad je i Tustica jedna od najljepših razglednica koju netko može ponijeti iz Sukošana, ističu komunalci, njih desetak koji gotovo udarnički posljednjih dana rade u Tustici.
Prema županijskom i općinskom Prostornom planu područje Tustice je isključivo turistička zona. No, građevinsko zemljište predviđeno za lokaciju megaturističkog projekta Sukošan Rivijera je pod plombom Hrvatskih šuma. Država je vlasnik oko 65, a Općina Sukošan oko 35 posto zemljišta.
– Sukošanski djedovi i pradjedovi su tada neatraktivni kamenjar i sitno raslinje pokušali međusobno podijeliti, ali su se tek uspjeli posvaditi pa i potući. A nakon provedene katastarske izmjere ima i privatnih potraživanja vlasništva nad Tusticom, govore nam ispred spomenika u Makarskoj.
A toliko najavljivani megaturistički projekt Rivijera Sukošan na području sukošanske Tustice, i dalje skuplja prašinu negdje u ladicama resornih ministarstava.