Na Kazališnom ljetu premijerno predstava Branitelji

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Ovogodišnje Zadarsko kazališno ljeto započet će koncertom klavirskog virtuoza Maksima Mrvice 30.lipnja s početkom u 21.30 sati na Trgu pet bunara. On će u sklopu svoje svjetske klasične koncertne turneje izvesti djela velikih skladatelja poput Musorgskog, Liszta, Chopina, Skrjabina te svoje najpoznatije obrade poput Bohemian Rhapsody grupe Queen, teme iz filma Kum i druge. Promovirat će i svoj aktualni album Mezzo e Mezzo. Novina je što smo ove godine objedinili jazz i blues te ćemo tako u tri dana trajanja ovog festivala imati prilike čuti najbolje od najboljih. Koncerti će se održavati u Muzeju antičkog stakla - rekao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazlišta u Zadru Renato Švorinić na jučerašnjoj konferenciji za novinare, a u povodu otvaranja još jednog, 21. u nizu Zadarskog kazališnog ljeta.

Kada je jazz i blues u pitanju, trodnevne koncerte će otvoriti Brian Auger sa svojim bandom Brian Auger's Oblivion Express. On je jazz pijanist i orguljaš koji kombinira jazz, rock, soul i funk u svojim izvedbama te je bio nominiran i za prestižnu diskografsku nagradu Grammy, a nastupao je i s mnogim zvijezdama. Drugog dana festivala pod nazivom Zadar - Jazz&Blues, Zadrani i gosti moći će uživati u nastupu Neala Blacka, jednog od najboljih američkih blues pjevača i izvođača i njegove grupe The Healers. Njegova se glazba uglavnom oslanja na tradiciju Texasa, a kraj je rezerviran za nastup Camille Thurman koja je saksofonistica, flautistica, vokalistica i skladateljica. Mlada glazbenica nastupit će sa svojim kvartetom.

Kada su u pitanju predstave, Jadranka Svaguša dramska producentica zadarskog HNK-a, podvukla je kako se radi o desetak poznatih i kvalitetnih predstava i dvije premijere - plesne i dramske.

- Prva u nizu je naša, domaća - Nečisti i djevojka koju je režirao Rene Medvešek. To je poučna bajka o djevojci i njezinim tajanstvenom mladiću i iskušenjima s kojima se njihova ljubav susreće na putu do sreće. Riječ je o adaptaciji usmene narodne priče iz zbirke Hrvatske usmene priče koja do sada nije postvaljena na scenu hrvatskog kazališta. Zanimljiva će svakako biti i predstava Thelma i Louise pulskog kazališta čiju režiju potpisuje Dalibor Matanić, a igra i naša mlada glumica, Zadranka Tihana Lazović koja je "dijete" ovog kazališta. Ova je predstava nastala po motivima scenarija iz istoimenog fima iz 1991. godine slavnog fimlsog redatelja Ridleyja Scotta - naglasila je među ostalim producentica Svaguša.

Istaknula je i premjeru predstave pod nazivom - Branitelji koju je režirala poznata zadarska kazališna glumica Jasna Ančić, ali nije htjela otkriti detalje. No u predstavi igraju Tomislav Eškinja, Toni Malenica i Josipa Zubak - mladi polaznici Glumačke radionice zadarskog HNK-a, a riječ je o gotovo nepoznatom djelu Vanče Kljakovića.

Uz mnoge sponzore, Zadarsko kazališno ljeto podupiru i Grad Zadar te Turistička zajednica Grada čiji je direktor Zvonko Šupe na jučerašnjoj pressici zaključio kako je ovogodišnje Zadarsko kazališno ljeto sjajan spoj glazbe i kazališta te kako vjeruje da će dobar i bogat program u Zadar privući i mnoge goste kako strane, tako i domaće i iz susjednih nam gradova i županija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno