Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za kapitalne projekte Pagu 3 milijuna kuna

16.06.2016. 22:00
Za kapitalne  projekte Pagu   3 milijuna  kuna


Taj novac proistječe iz poreza na dohodak, pri čemu Grad Pag s te osnove bilježi povećanje prihoda
Na sjednici Gradskog vijeća Paga održanoj u srijedu definirani  su kapitalni projekti koji će se realizirati sredstvima Fonda za obnovu i  razvoj. Kako je rekao gradonačelnik Željko Maržić, Gradu Pagu su na raspolaganju 3 milijuna kuna. Nije riječ o proračunskim sredstvima, nego  se ona u gradskoj bilanci prikazuju tek kad budu realizirana i to kao dodatni prihod.
– Sredstva planiramo utrošiti u sanaciju deponija grada Paga. Riječ je o  deponiju koji služi za sve južne dijelove otoka Paga, osim Kolana. Projekt  je vrijedan 10 milijuna kuna. Istina, projekt je doživio promjene jer je reciklažno dvorište prvobitno bilo određeno na otvorenom. Radi bure  odlučili smo ga zatvoriti nekom vrstom hangara. Za tu svrhu planiramo  iz spomenutih 3 milijuna kuna utrošiti barem milijun, rekao je Maržić.
Drugi dio sredstava planira se utrošiti u završetak izgradnje Dječjeg vrtića Paški mališani. Paški dječji vrtić po završetku mogao bi primiti 130  djece, dok danas skrbi za 105 paških mališana. Grad Pag je za ovaj projekt podignuo kredit od 10 milijuna kuna, 5,7 milijuna dobiveno je od  Fonda za regionalni razvoj, a 1,4 milijun od Fonda za zaštitu okoliša i  energetsku učinkovitost zbog primjene novih izolacija. Iz spomenutih 3  milijuna kuna, u ovaj projekt bi se uložio oko 1,5 milijun.
Taj novac proistječe iz poreza na dohodak, a gradonačelnik Maržić  kaže da se u slučaju Paga dogodila jedna zanimljivost. Dok mnoge hrvatske jedinice lokalne samouprave “plaču” nad gubitkom od 10 posto po  smanjenju prihoda s ove osnove, Grad Pag bilježi povećanje prihoda.
– Iz ovih sredstava financirali smo javnu rasvjetu, u tijeku su obnova  gradskog mosta i Kneževa dvora te projekti prenamjene i revitalizacije  magazina soli, kao i zone Prosika – Lokunja, zaključio je gradonačelnik  Željko Maržić.