Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Brojne kritike na novoobnovljenu Ulicu Nikole Šubića Zrinskog

17.06.2019. 16:39
Brojne kritike na  novoobnovljenu  Ulicu Nikole  Šubića Zrinskog


Zadarska komunalna tvrtka Čistoća raskinula je ugovor sa  tvrtkom Odlagalište sirovina d.o.o. zbog odlaganja grita iz Zatona obrovačkog na deponij u Diklu. Obznanio je to zadarski gradonačelnik Branko Dukić nakon što je gradski vijećnik HDZ-a Bruno Milin tu temu otvorio s govornice Gradske vijećnice na Aktualnom satu sjednice Gradskog  vijeća.
Uljez s kukavičjim jajetom
– Nakon što smo uložili napor da se uspješno riješimo mulja i nakon  silnog napora da se riješimo plinova, da ih preusmjerimo na energent za  proizvodnju energije i na taj način na slijedećih 15 godina osvijetlimo  grad Zadar, nama se 17. svibnja u 11:52 sati dogodi uljez. Taj uljez unese  nam kukavičje jaje i onda napusti mjesto zločina. Građani traže da tvrtka  Čistoća iz stupnja zaljuljanosti prijeđe u stupanj sigurnosti te da se do izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim otpad na  deponij odlaže po zakonu. Čistoća nam je dala obrazloženje da je grit  provjeren i odložen po zakonu, a stav građana je da ga po zakonu uklone  i vrate tamo odakle je došao, kazao je Milin te upozorio da će u slučaju  možebitnog ekscesa građani poduzeti zakonske mjere građanskog neposluha.
Gradonačelnik Dukić pojasnio je kako je, čim je čuo za problem, razgovarao s direktorom Čistoće i naložio mu da se primjereno kazne svi  oni koji su uključeni u tu priču.
– Slažem se sa svim zahtjevima građana. Želim da više ne bude takvih  ekcesa. Svi znamo koliko se mještani Dikla, Bokanjca i okolnih predjela  alergični na svaki takav postupak. Onaj koji je zakopao grit, nek ga otkopa i vrati vlasniku, rekao je gradonačelnik.
Na isti problem osvrnuo se i SDP-ov Danijel Radeta koji je zatražio ostavku direktora Čistoće obrazlažući taj zahtjev zaključkom kako je grit  samo kap u moru ilegalnih i opasnih radnji na deponiju Diklo. Gradonačelnik Dukić obećao je kako će direktoru, ukoliko se slično ponovi, biti  ugrožena direktorska funkcija te da on to zna.   
Nakon grita Milin je aktualizirao i pitanje novootvorene prometnice  koja prolazi uz zadarsku bolnicu, a za isto pitanje "zakačilo" se i nekoliko  oporbenih vijećnika.
  Kritike nove ceste
– Što se događa po pitanju najnovije ceste koja vodi u grad Zadar? Što  se događa s pitanjem ravnatelja zadarske bolnice?, upitao je Milin, a  SDP-ova Irena Dragić podsjetila je gradonačelnika na njegova obećanja s  početka mandata o gradnji. 
– Kao gradonačelniku prvi poriv Vam je bio da gradite. Upozoravali  smo na previše istovremeno otvorenih gradilišta i blokadu prometa, a Vi  ste samozadovoljno govorili da će se graditi dok je gradonačelnika Dukića. Građani su trpjeli i šutjeli vjerujući da će biti bolje, no sada kad su  se pojedine dionice otvorile, vidimo da je to puno gore od onoga što smo  imali. Nažalost, umjesto Vas brigu o građanima i pacijentima u Ulici Nikole Šubića Zrinskog preuzeo je ravnatelj Opće bolnice Zadar dr. Željko  Čulina, koristeći svoje dragocjeno vrijeme, upućujući dopise i apelirajući  na Hrvatske ceste. Gdje ste cijelo to vrijeme bili Vi, vizionar i graditelj?,  oštro se obratila gradonačelniku SDP-ova vijećnica poručujući mu da  ništa više ne radi i da se u interesu Zadranki i Zadrana vrati na svoje radno mjesto, Odjel ginekologije. Prozvala ga je i za visinu plaće te invalidninu koju prima ustvrdivši kako je vidljivo da on nije invalid. Jure  Zubčić (SDP) kazao je kako je sporna prometnica već dobila naziv "A je  to ulica" te je predložio da se ona tako i službeno nazove, a predložio je i  da se likovi iz animiranog filma oslikaju na zid koji prolazi uz rodilište. U  sličnom tonu s govornice je izlagao i vijećnik Akcije mladih Antonio  Baus, a  gradonačelnik Dukić kazao je kako se on vozi rekonstruiranom  prometnicom te da ne vidi tamo ništa tako loše. Zahvalio je Hrvatskim  cestama na tome što su upravo u rekonstrukciju zadarskih prometnica  uložili 40 milijuna kuna, a za stupove na nogostupima kao jedini problem po njegovu mišljenju, kazao je kako će biti izmješteni i da je to bio i  njegov prijedlog.
  Novi projekti
– Ono što je dosad napravljeno je dobro, lijepo napravljeno i kvalitetno. Interes je Grada da se stupovi uklone i Hrvatske ceste će se pridržavati dogovora. Smatram da je sigurnost putnika i pješaka povećana.  Sjetimo se ranijeg pretrčavanja na širokom prostoru kod kolodvora, a sada je tamo semafor koji ima svoju funkciju, ustvrdio je Dukić nakon čega  je odgovorio i na pitanje o visini njegove plaće na isti način kako je i ranije odgovarao kad se isto pitanje postavljalo.
– Gradonačelnikova plaća je takva kakva je. Niti sam je ja birao, niti  tražio. Kad budete gradonačelnica jednog dana, Vi se odreknite plaće  poput svih socijaldemokrata. Što se tiče invalidnine, Vi upadate u prava  koja su određena. Vi bi nama i život ukinuli da možete! Nikad niste znali  raditi, niti graditi, ali dobro ste znali zapovijedati, odgovorio je Dukić te  dodao kako on i dalje radi u zadarskoj bolnici povremeno.
– I dalje dva puta mjesečno radim u bolnici i dostupan sam svim pacijenticama. A da će se nastaviti graditi, e hoće! Prije par dana potpisali  smo ugovor vrijedan 567 milijuna kuna kojim će se obnoviti sva kanalizacijska infrastruktura u gradu Zadru. Kroz sljedeće četiri godine će se  graditi, bio ja gradonačelnik ili ne. Mi znamo graditi i raditi! I radit ćemo,  a Vi kad dođete, sjednite malo na travicu, zapalite jedan joint i lagano  dišite, odgovorio je SDP-ovoj vijećnici Dukić.
SDP-ov Antun Novoselović upozorio je na neadekvatan postupak s  poštom naslovljenom na troje oporbenih vijećnika. Kazao je kako je to  obrazloženo nenamjernom pogreškom i odmah izrazio sumnju u istinitost takva obrazloženja.
– Meni se telefonom obratio djelatnik gradske uprave za kojeg se u tim  pismima ukazivalo na možebitne nezakonitosti pri njegovu zapošljavanju. Dakle njemu je to dato na uvid i ujedno i vrijeme da pripremi dokumentaciju i odgovor prije nego smo mi to primili. Nije to greška. Vjerujem da 16.000 takvih pisama dođe da bi tvrdili kako je svih 16.000 slučajno otvoreno, negodovao je Novoselović postavljajući i pitanje zbog čega  se tvrtka za naplatu parkiranja i pauk službe Obala i lučice nije niti javila  na natječaj za tu djelatnost u Gaženici.
– To je pljačkaška tvrtka. Lani su zaradili 1,6 milijuna kuna od naplate  parkiranja i pauka sirotinji, a tamo gdje bi se trebali javiti se ne usuđuju  suprostaviti "grofoviji" i javiti na natječaj. Tamo su strane tvrtke i tu se  moglo uprihoditi nešto novca, a to bi bilo i u redu, upozorio je Novoselović. Gradonačelnik je upozorio Novoselovića na teške riječi i ustvrdio  kako su djelatnici Obala i lučica ispunili svoju svrhu u pogledu uređenja i  održavanja reda u parkiranju.
  O NK Zadru
– To nije tvrtka koja treba zarađivati. Nije sve savršeno, ali trudimo se i  trudit ćemo se, poručio je Dukić te je napomenuo kako je parking Poliklinike, za koji je SDP-ov vijećnik upozorio da se naplaćuje i da često intervenira "pauk", u nadležnosti zadarske bolnice. 
Na lošu situaciju u NK Zadru te nesrazmjeran iznos koji Grad uplaćuje  danas u odnosu na raniji period kad je bila druga uprava u zadarskom  "ponosu sa Stanova" upozorio je Erol Gaši (SDP).
– Kad je u klubu bio Reno Sinovčić uplaćivali ste silne milijune, a danas  je drugačije iako je Grad vlasnik tribina. Ništa nije napravljeno godinama  osim što je srušen dio dotrajalih tribina. Za nadstrešnicu treba izdvojiti  300 tisuća kuna, ali Grad to nema dok je ranije imao i uplaćivao i do 10  milijuna kuna godišnje. Elaborat o pretvorbi, prema mojim saznanjima,  nikada nije potpisom potvrdio niti jedan ministar, istaknuo je Gaši te je  dobacio i kako se zna tko iz Hercegovine upravlja zadarskim nogometnim klubom. Gradonačelnik je upozorio kako se vode sudski postupci  vezani uz klub te da treba vidjeti do kuda su oni došli. Gašijeva stranačka  kolegica Danijela Vukoša izrazila je razočaranost kulturnom i zabavnom  ponudom za ovo ljeto kao, a na isto, kao i gastro ponudu u centru koje je  bio Tuna & sushi festival umjesto autohtonih jela, upozorio je i Baus  (AM).
– Bit će ovo dugo, toplo i dosadno ljeto, zaključila je Vukoša, a MOST- ov vijećnik mladen Malta upitao je što je s gradnjom hotela Maraska.
– Govorilo se da Dogus grupa odustaje od ulaganja u Zadru radi tu nekih dviju budala, Pupića Bakraća i Rubeše. Ja čujem da oni napuštaju i  Šibenik. Odustali su od financiranja tamošnjeg košarkaškog kluba i odlaze, a tamo nema Pupića Bakrača ni Rubeše. Lani ste mi rekli da gradnja  počinje uskoro. Sad Vas opet pitam znate li kad će započeti gradnja tog  hotela, pitao je Malta gradonačelnika, a on mu je odgovorio da će provjeriti.


HRAST-ova Jergan umjesto Finke, Šimičević umjesto Grgurovića


Na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak utvrđene su dvije promjene vezane uz mandate i to jedna koja se odnosi na vijećnićki, a druga na potpredsjednički mandat.
Tako će Dubravku Finku (Reformisti), koja je početkom svibnja podnijela zahtjev za stavljanje mandata u mirovanje, na prijedlog Gradskog odbora HDZ-a zamijeniti Tomislava Jergan (HRAST) koja je potom položila prisegu za vijećnićku dužnost.
Novim prvim potpredsjednikom Gradskog vijeća Zadra, nakon što se Dražen Grgurović samoinicijativno povukao jednoglasno je imenovan Rade Šimičević, HDZ-ov gradski vijećnik i ravnatelj gimnazije Vladimira Nazora.




Biciklističke staze i "zelene trase"


Elvira Sterle (HDZ) predložila je da se po uzoru na Zagreb izgradi biciklistička staza od Dikla preko Kožina do Petrčana.
– Zagreb je uveo "zelene trase" pa predlažem da to učinimo i mi, predložila je Sterle te pozvala na zajednički sastanak predstavnika Grada i predsjednika MO tih mjesta kako bi se trase ucrtale u prostorni plan, a njezina inicijativa je i prihvaćena.
 


Prigovor zbog matematike


– Molim Vas pročelniče Nekiću da mi dostavite podatke o zaključenim ocjenama iz matematike u OŠ Krune Krstića. Obratili su mi se roditelji te djece i kazali mi kako je profesor koji predaje taj važan predmet prestrog. Kažu da više od pola razreda ima negativnu ocjenu što nikako nije dobro. Kažu da su na taj problem upozorili i Vas i ravnateljicu škole, ali da ništa nije učinjeno, s govornice Gradskog vijeća upozorila je Jelena Jelavić (SDP), a resorni pročelnik Joso Nekić odgovorio joj je protuargumentom ističući kako je isti profesor uspio obučiti učenika koji je pobijedio na državnom natjecanju. Kazao je kako ne vidi ništa loše u držanju kriterija i traženju znanja te da smatra kako ne bi bilo u redu da se u posao profesoru miješa niti ravnatelj, a još manje pročelnik.