Načelnik Kolana napustio HSS i otišao - HDZ-u!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Najnoviji transfer na lokalnoj političkoj sceni
Smatram da je HDZ kvalitetna stranka koja Hrvatsku vodi već 30 godina i koja ne samo da nas je odvojila od Jugoslavije, već je i stvorila Hrvatsku pod vodstvom pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a odvela nas je i u Europsku uniju, obrazlaže Marin Pernjak
Arhiva ZL
Naklonjen sam demokršćanstvu - Marin Pernjak

Šarmantni saborski osmijeh šefa HSS-a Kreše Beljaka, kojim  je svoje suradnike navikao uvjeriti da su na pravom putu, čini se više ne  pomaže njegovoj organizaciji u Zadru. 

Naime, nakon suspenzije dugogodišnjeg predsjednika Županijske organizacije, Josipa Zubovića Pipe, u stranci saznajemo za jedan nevjerojatan transfer - Zubovićev nasljednik na mjestu načelnika Općine Kolan,  također HSS-ov Marin Pernjak prešao je u HDZ!

HSS je na ovaj način izgubio najrazvijeniju općinu u županiji koja  je  bila na visokom 23. mjestu u Hrvatskoj među jedinicama lokalne samouprave  s indeksom razvijenosti osam, a HDZ ju je, na svoju sreću, dobio. Hrvatskoj seljačkoj stranci nakon ovoga sljedi vjerojatno i rasipanje  članstva u Kolanu u kojemu od izbora do izbora dobivaju sve manje glasova. 

Svjetonazorski sam demokršćanin

Vijest o napuštanju stranke potvrdio nam je sam Pernjak pojašnjavajući zbog čega je donio ovakvu odluku, kao i onu o učlanjenju u HDZ. Ne  želeći da ga se povezuje sa slučajem Zubovića koji je suspendiran, načelnik Kolana u razgovoru za naš list napominje kako njegov slučaj odlaska  iz stranke nema veze s onim Josipa Zubovića te kako je svoju odluku donio još prije nekoliko mjeseci, a ona je sada samo "formalno potvrđena".

- Svjetonazorski sam naklonjen demokršćanstvu, a trenutačna situacija u HSS-u mi ne odgovara.  Moja odluka o odlasku iz stranke nema veze  sa Zubovićem i iz stranke sam izišao bez ikakve pompe. Smatram da je  HDZ kvalitetna stranka koja Hrvatsku vodi već 30 godina i koja ne samo  da nas je odvojila od Jugoslavije, već je i stvorila Hrvatsku pod vodstvom  pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a odvela nas je i u Europsku  uniju. To je u Hrvatskoj trenutačno najbolja stranka, pa nisam ni razmišljao previše oko toga, pojašnjava načelnik svoje razloge o pridruženju vodećoj stranci u županiji.

Nije niti obavijestio ŽO

Međutim, na pitanje kako je predsjednik Županijskog odbora, Zoran  Morović, reagirao na njegov odlazak, Pernjak nam kaže kako ga nije niti  obavijestio.

- Nisam imao ni potrebu obavijestiti ga. On je moj prijatelj i dobar čovjek i s njim nisam imao nikakvih poteškoća. Međutim, odnos stranke i  Središnjice i Županijske organizacije prema Općini Kolan takav je da nismo od njih imali ni ključnih informacija kada su nam bile potrebne, pa  ni ja nisam nisam imao potrebu obavijestiti ga o svojim političkim odlukama. Nisu ni oni mene obavještavali kada je, primjerice, trebalo  uplaćivati članarine. HSS je zadnjih godina imao jedan zaokret, pod  ovim vodstvom krenuo je u nekakvo ljevičarstvo, u kvazisocijalnu politiku koja nije ni približno u temeljima HSS-a, što je možda čak i jedan od  presudnijih trenutaka zašto sam se odlučio napustiti je i izabrati stranku  demokršćanskog nazora koja nije niti desno, a niti oštro ulijevo, ističe  načelnik Kolana dodajući još jedan razlog zbog kojega je napustio HSS:

U Kolanu dobili samo sedam glasova

- U zadnje dvije, tri godne, stranka je radikalno zaokrenula ulijevo, što  meni osobno, ali kako vidim i većem dijelu članova i glasača u Kolanu ne  odgovara. Od 250 glasova koliko je HSS nekad dobivao u Kolanu, na zadnjim smo ih izborima dobili sedam, poručuje Pernjak.

Situacija je u HSS-u, kako vidimo, sve nezavidnija. Svjestan činjenice  da bi teško osvojili mandat na izborima za Europarlament Beljak se na  vrijeme pridružio Amsterdamskoj koaliciji, a u županiji su na zadnjim izborima, kvartovskim, ušli u koaliciju Zadarskog bloka.

Naime, da u HSS-u nešto ne štima jasno je već dulje vrijeme i županijskom rukovodstvu stranke koje bi hitno trebalo pronaći način za aktiviranje svojega članstva. Ne održavaju novinske konferencije, ne šalju  priopćenja javnosti i ne reagiraju na najaktualnija događanja u Zadru i  županiji, što rade stranke koje javnosti žele poručiti da su tu i da brinu o  biračima.

HSS stoga do lokalnih izbora ima još dovoljno vremena pripremiti se i  reaktivirati svoje članstvo, u protivnom zadesit će ih sudbina stranaka  koje još postoje samo na papiru ili ih spašava šlepanje uz tuđe koalicije.  Sam podatak da na zadnjim izborima za Gradsko vijeće i Županijsku  skupštinu nisu dobili niti toliko glasova da prijeđu izborni prag te dobiju  barem jednog vijećnika  govori sam za sebe.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)