Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Načelnik Kolana napustio HSS i otišao – HDZ-u!

17.06.2019. 14:23
Načelnik  Kolana  napustio HSS i  otišao – HDZ-u!


Šarmantni saborski osmijeh šefa HSS-a Kreše Beljaka, kojim  je svoje suradnike navikao uvjeriti da su na pravom putu, čini se više ne  pomaže njegovoj organizaciji u Zadru. 
Naime, nakon suspenzije dugogodišnjeg predsjednika Županijske organizacije, Josipa Zubovića Pipe, u stranci saznajemo za jedan nevjerojatan transfer – Zubovićev nasljednik na mjestu načelnika Općine Kolan,  također HSS-ov Marin Pernjak prešao je u HDZ!
HSS je na ovaj način izgubio najrazvijeniju općinu u županiji koja  je  bila na visokom 23. mjestu u Hrvatskoj među jedinicama lokalne samouprave  s indeksom razvijenosti osam, a HDZ ju je, na svoju sreću, dobio. Hrvatskoj seljačkoj stranci nakon ovoga sljedi vjerojatno i rasipanje  članstva u Kolanu u kojemu od izbora do izbora dobivaju sve manje glasova. 
Svjetonazorski sam demokršćanin
Vijest o napuštanju stranke potvrdio nam je sam Pernjak pojašnjavajući zbog čega je donio ovakvu odluku, kao i onu o učlanjenju u HDZ. Ne  želeći da ga se povezuje sa slučajem Zubovića koji je suspendiran, načelnik Kolana u razgovoru za naš list napominje kako njegov slučaj odlaska  iz stranke nema veze s onim Josipa Zubovića te kako je svoju odluku donio još prije nekoliko mjeseci, a ona je sada samo "formalno potvrđena".
– Svjetonazorski sam naklonjen demokršćanstvu, a trenutačna situacija u HSS-u mi ne odgovara.  Moja odluka o odlasku iz stranke nema veze  sa Zubovićem i iz stranke sam izišao bez ikakve pompe. Smatram da je  HDZ kvalitetna stranka koja Hrvatsku vodi već 30 godina i koja ne samo  da nas je odvojila od Jugoslavije, već je i stvorila Hrvatsku pod vodstvom  pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a odvela nas je i u Europsku  uniju. To je u Hrvatskoj trenutačno najbolja stranka, pa nisam ni razmišljao previše oko toga, pojašnjava načelnik svoje razloge o pridruženju vodećoj stranci u županiji.
Nije niti obavijestio ŽO
Međutim, na pitanje kako je predsjednik Županijskog odbora, Zoran  Morović, reagirao na njegov odlazak, Pernjak nam kaže kako ga nije niti  obavijestio.
– Nisam imao ni potrebu obavijestiti ga. On je moj prijatelj i dobar čovjek i s njim nisam imao nikakvih poteškoća. Međutim, odnos stranke i  Središnjice i Županijske organizacije prema Općini Kolan takav je da nismo od njih imali ni ključnih informacija kada su nam bile potrebne, pa  ni ja nisam nisam imao potrebu obavijestiti ga o svojim političkim odlukama. Nisu ni oni mene obavještavali kada je, primjerice, trebalo  uplaćivati članarine. HSS je zadnjih godina imao jedan zaokret, pod  ovim vodstvom krenuo je u nekakvo ljevičarstvo, u kvazisocijalnu politiku koja nije ni približno u temeljima HSS-a, što je možda čak i jedan od  presudnijih trenutaka zašto sam se odlučio napustiti je i izabrati stranku  demokršćanskog nazora koja nije niti desno, a niti oštro ulijevo, ističe  načelnik Kolana dodajući još jedan razlog zbog kojega je napustio HSS:
U Kolanu dobili samo sedam glasova
– U zadnje dvije, tri godne, stranka je radikalno zaokrenula ulijevo, što  meni osobno, ali kako vidim i većem dijelu članova i glasača u Kolanu ne  odgovara. Od 250 glasova koliko je HSS nekad dobivao u Kolanu, na zadnjim smo ih izborima dobili sedam, poručuje Pernjak.
Situacija je u HSS-u, kako vidimo, sve nezavidnija. Svjestan činjenice  da bi teško osvojili mandat na izborima za Europarlament Beljak se na  vrijeme pridružio Amsterdamskoj koaliciji, a u županiji su na zadnjim izborima, kvartovskim, ušli u koaliciju Zadarskog bloka.
Naime, da u HSS-u nešto ne štima jasno je već dulje vrijeme i županijskom rukovodstvu stranke koje bi hitno trebalo pronaći način za aktiviranje svojega članstva. Ne održavaju novinske konferencije, ne šalju  priopćenja javnosti i ne reagiraju na najaktualnija događanja u Zadru i  županiji, što rade stranke koje javnosti žele poručiti da su tu i da brinu o  biračima.
HSS stoga do lokalnih izbora ima još dovoljno vremena pripremiti se i  reaktivirati svoje članstvo, u protivnom zadesit će ih sudbina stranaka  koje još postoje samo na papiru ili ih spašava šlepanje uz tuđe koalicije.  Sam podatak da na zadnjim izborima za Gradsko vijeće i Županijsku  skupštinu nisu dobili niti toliko glasova da prijeđu izborni prag te dobiju  barem jednog vijećnika  govori sam za sebe.