Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obnova crkve sv. Krševana preko 4 milijuna kuna

18.06.2019. 10:15
Obnova crkve  sv. Krševana  preko 4  milijuna kuna


Crkva sv. Krševana predstavlja jedan od najljepših srednjovjekovnih spomenika grada Zadra i, uz zvonik, jedini je očuvani dio nekadašnjeg benediktinskog samostana. Izgrađena je u 2. polovici 12. st. kao  trobrodna romanička bazilika, a posebno se ističu bogato ukrašene polukružne apside i južno pročelje.
Aktivnosti obnove i konzervacije
U razgovoru s Igorom Miletićem, pročelnikom Konzervatorskog odjela u Zadru, saznajemo kako su različite aktivnosti obnove i konzervacije  provedene na crkvi početkom 20. st. (1911.-1914.g.) koje je vodio Ć.M.  Iveković, zatim 1970-ih godina, te ponovno od 2003. godine (konstruktivna sanacija i rekonstrukcija pokrova apsida).
– Ti su radovi bili različitog oblika i opsega. Potpuna analiza stanja izvršena je 2005. godine, kada je napravljen očevid kojim su utvrđena brojna oštećenja (npr. oštećeni pokrov, okviri prozora, erozija žbuke na zidovima, pukotine na zidovima, oštećenja i pukotine na vanjskom zidnom  plaštu, distorzija u lukovima itd.). Aktivnosti na obnovi su započele već  sljedeće 2006. godine sanacijom krovne konstrukcije središnjeg broda.  Nažalost, u proljeće 2008. došlo je do urušavanja krovne konstrukcije  sjeverne bočne lađe, nakon čega se pristupilo sanaciji tog dijela, kazao je  Miletić dodajući kako je potom uslijedila videoendoskopija kamenih zidova, ojačanje karbonskim vlaknima, a zatim sanacija krovne konstrukcije lijeve i desne bočne lađe. Napravljeni su projekti jake i slabe struje te  gromobrana, a kasnije i uvođenje struje.
Zaštitna radna skela na pročelju
– Uslijedili su 2015. i 2016. godine i radovi na freskama u sjevernoj i  južnoj apsidi koje je proveo Hrvatski restauratorski zavod (HRZ), a koje  je narednih godina izradio i konzervatorsko-restauratorski elaborat obnove interijera, nastavio je Miletić dodajući kako u sklopu tih radova, tijekom 2019. godine slijede radovi na kamenoj plastici u interijeru i glavnom ulaznom portalu, koji su započeti 10. lipnja postavljanjem zaštitne  radne skele na pročelju. Ovogodišnji program, financiran sredstvima  Ministarstva kulture kroz program zaštitnih radova, provodi HRZ, a odobrena su sredstva u iznosu 200.000 kuna, otkrio je Miletić naglasivši kako  preliminarna tehnička procjena i plan Hrvatskog restauratorskog zavoda  za 2019.- 2022. obuhvaća kompletne konzervatorsko – restauratorske radove uz građevinsko-obrtničke na kamenoj plastici unutrašnjosti crkve.  Procijenjena vrijednost ovih radova je 2.000.000 kuna, a ostalih  građevinskih radova (koji se odnose na instalacije i žbukanje) je  2.100.000 kuna.
– Naravno da trajanje procesa obnove može biti skraćeno ukoliko se u  proces financiranja uključe i drugi izvori. Uz specijalističke restauratorske radove na kamenim elementima i oltarima, najzahtjevnije je rješavanje vlage u kripti koja degradira kamenu podnicu i kapilarno ulazi kroz  zidove crkve, zaključio je Miletić.