Od inicijative desetak entuzijasta do snage koja je gasila preko 1.000 požara

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Pokaznom vježbom te dodjelom priznanja vatrogascima obilježen rođendan DVD-a "Pljusak"
Glavna motivacija za osnivanje je bilo pravovremeno izlaženje na požare u okolici Zadra te edukacija novih generacija vatrogasaca. U posljednjih 20 godina, članovi DVD-a "Pljusak" izišli su na preko 1000 požara i drugih intervencija. Istovremeno educirano je oko tridesetak novih vatrogasnih članova te je nabavljena i profesionalna vatrogasna oprema
Zvonko KUCELIN
Vatrogasci ovog DVD-a gasili su preko 1.000 požara

Pokaznom vježbom na području nekadašnje vojarne u Šepurinama te nakon toga dodjelom priznanja vatrogascima – članovima  DVD-a, u Domu kulture u Ninu, jučer je obilježeno 20 godina postojanja dobrovoljnog vatrogasnog društva "Pljusak". 

Spomenuto, vatrogasci su startali obilježavanje okrugle obljetnice demonstracijom gašenja požara u kući kao i spašavanjam unesrećenih, a  onda je uslijedio i svečani dio događanja kao i Izborna skupština. Prvi  je govorio predsjednik Željko Jurlina izrazivši zadovoljstvo zbog prvih  20 uspješnih godina djelovanja. 

- Drago mi je da smo se danas ovdje okupili i što svi zajedno  možemo svjedočiti uspjehu našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva,  prvih 20 godina djelovanja, naglasio je, između ostalog, predsjednik. 

Događanje su uveličali i brojni gosti, a među njima i gradonačelnik  Nina Emil Ćurko, dogradonačelnica Dalija Peroš te dvije važne osobe  među vatrogascima, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Željko Šoša i županijski vatrogasni zapovijednik Boris Jović. 

I oni su se obratili skupu s par prigodnih riječi, izrazivši prije svega  zadovoljstvo postojanjem "Pljuska". 

Nakon toga je uslijedila podjela priznanja: zlatne, srebrne i brončane  medalje koje su dijelili Jurlina zlatne, a Šoša srebrne i brončane. Podijeljeno je oko 40 priznanja.  

DVD "Pljusak" je osnovan 1999. godine na inicijativu vatrogasca Željka Jurline i 10 entuzijasta koji su uvidjeli potrebu za osnivanjem dobrovoljnog vatrogasnog društva na području zadarskog zaleđa. Glavna  motivacija za osnivanje je bilo pravovremeno izlaženje na požare u  okolici Zadra te edukacija novih generacija vatrogasaca. U posljednjih  20 godina, članovi DVD-a "Pljusak" izišli su na preko 1000 požara i drugih intervencija. Istovremeno educirano je oko tridesetak novih vatrogasnih članova te je nabavljena i profesionalna vatrogasna oprema. Do  2007. godine gašenje požara na zapadnom dijelu Zadarske županije je  bilo isključivo na volonterskoj bazi, uz korištenje vlastite opreme (kamiona, vatrogasnih cijevi, brentača i ostalog). Od 2007. godine, DVD  "Pljusak" svake sezone u trajanju od lipnja do rujna zapošljava nekoliko članova DVD-a koji su podijeljeni u dežurstva svaki dan trajanja sezone, kako bi bili što spremniji izaći na teren u što kraćem roku u prilici kada se ukaže potreba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)