Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Projekt mladih rusista pobijedio na natječaju “Moja zemlja – moja Rusija”

17.06.2019. 13:19
Projekt mladih  rusista  pobijedio na    natječaju  “Moja zemlja –  moja Rusija”


"Bliži, nego ikad", slogan je projekta  pod nazivom "Zadar – Nižnji Novgorod, prijateljstvo gradova", a koji je  osmislio i predstavio tim mladih zadarskih rusista kojeg čine: Branka Jeličić, mag. educ. philol. russ., mag. educ. ital., autorica projekta, Matea  Fumić, studentica Odjela za rusistiku, suautorica projekta te doc. dr. sc.  Sandra Hadžihalilović, pročelnica Odjela za rusistiku i voditeljica projekta. 


Ove znanstvenice ne samo da su bile jedina hrvatska delegacija mladih koja se predstavila na ovogodišnjem Ekonomskom forumu u Sankt  Peterburgu, već su odnijele i nagradu u sklopu ruskog natječaja "Moja  zemlja – moja Rusija" u nominaciji Gradovi – braća moje zemlje i time  predstavili našu Hrvatsku, a posebno grad Zadar.
Imali smo priliku razgovarati s njima te su nam pojasnile o čemu se  ovdje radi.
Počelo sporazumom dvaju sveučilišta
 – Sveučilišta u Zadru i Nižnjem Novgorodu potpisala su sporazum o  bilateralnoj suradnji u kolovozu 2017. godine, a Erasmus+ sporazum u  listopadu 2018. Na temelju bilateralne i Erasmus+ suradnje sveučilišta  surađuju na područjima razmjene studenata i nastavnika. Studenti iz  Nižnjeg Novogoroda od akad. god. 2017/2018 na Odjelu za rusistiku  odrađuju metodičku praksu i sudjelovat će u aktivnostima projekta Zadar Nižnji Novgorod – prijateljstvo gradova. Ideja za projekt proizašla je  upravo iz već uspješne suradnje dvaju Sveučilišta, Sveučilišta u Zadru  (Odjela za rusistiku) i Lingvističkog sveučilišta u Nižnjem Novgorodu koja se ovim projektom htjela dovesti na veću razinu s ciljem unaprjeđenja  mogućnosti za mlade ovih studentskih  gradova. Realizacija projekta Zadar – Nižnji Novgorod, prijateljstvo gradova zasniva se na potrebi za uspostavom strukturiranog dijalog mladih lidera, predstavnika studentskih organizacija, organizacija mladih te gradskih institucija s ciljem razvoja platforme za razmjenu iskustava i znanja te u konačnici „popločavanja“ puta za osnivanje bratskih odnosa Zadra i Nižnjeg Novgoroda, rekla nam je Branka Jeličić. 
Pojasnila je kako se natječaj Moja zemlja – moja Rusija provodi od  2003. te se proteklih 15 godina na njega prijavilo više od 58 tisuća sudionika. Od 2018. natječaj se provodi uz podršku fonda Roskongress, a  svečana dodjela nagrada pobjednicima održava se u sklopu Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt-Peterburgu. Na  natječaj u 2019. prijavljeno je više 34 tisuće sudionika, što je peterostruko od prošlogodišnjeg natječaja. 
Ciljevi natječaja
Glavni organizatori natječaja su neprofitna organizacija Rossija – strana vozmožnostej, Ruska akademija za obrazovanje te Socijalno-ekonomska inicijativa mladih uz podršku Ministarstva obrazovanja i znanosti RF, Federalne služba za intelektualno vlasništvo, Ruskog društva  „Znanie“ te Nacionalne zaklade za obuku kadrova. 
 – Glavni cilj projekta je spajanje obrazovnih, kulturnih, sportskih i volonterskih događaja, kao elemenata javne diplomacije dvaju gradova s  ciljem proširenja suradnje. U suradnji s Odjelom za slavistiku Lingvističkog sveučilišta u Nižnjem Novgorodu, uz podršku Savjeta mladih grada Zadra, Euroazijske udruge Zadra (Global business concepts Zadar) te  uz podršku Grada Zadra projekt će činiti bazu uspostavljanja prijateljstva između gradova Zadra i Nižnjeg Novgoroda. Poseban naglasak se  stavlja na poboljšanje hrvatsko-ruskih odnosa i izgradnju međunarodnog dijaloga dvaju gradova, imajući u vidu da smo u geografskom smislu  možda daleko, ali između nas postoji mnogo toga zajedničkog – počevši  od staroslavenskog jezika i kulture do dijeljenja interesa vezanih za regionalni razvoj i razvoj mogućnosti za mlade, pojašnjava Hadžihalilović.
Dodala je kako je naglasak na spajanje mladih aktivista, entuzijasta s  ekspertima sa Sveučilišta i gradskih institucija za recipročnu razmjenu  iskustva, ali s posebnim fokusom na mlade kao aktere i pokretače mogućnosti u svojim gradovima i regijama. 
Pobjeda otvara vrata Hrvatskoj
 – Nadamo se da smo s projektom i ovom pozitivnom pričom utrnuli  put drugim pozitivnim pričama za razvoj kako Zadra, tako i hrvatsko- ruskih odnosa. I naravno, pozivamo sve da prate naš daljnji rad, strukturirani dijalog u sklopu konferencije koji će se održati dogodine i s kojim  se nadamo da ćemo otvoriti put bratstva Zadra i Nižnjeg Novgoroda i  novih ideja, investicija, projekata, najavile su Jeličić i Hadžihalilović, posebno se zahvalivši Nataliji Dmitrenko, docentici na Katedri za rusku filologiju, strane književnosti i međukulturnu komunikaciju Nižnjenovgorodskog državnog lingvističkog sveučilišta N. A. Dobroljubov – suradnici  na projektu, Gradu Zadru i Gradu Nižnjem Novogorodu te Savjetu mladih grada Zadra.
Hadžihalilović je dodala kako osim iznimnog uspjeha na natječaju u  sklopu Ekonomskog foruma, vrijedi istaknuti kako su Branka i Matea ostvarile rijetku priliku potpuno besplatno sudjelovati u programu za mlade lidere Roscongressa pod nazivom "Friends for Leadership programme", čija registracija inače košta najmanje pet tisuća eura. 
Besplatno sudjelovanje u programu
 – Cilj programa je povezati mlade aktiviste, stručnjake i youth workere  kako bi predstavili svoje projekte i ideje u okviru tehnologije, gradskog  razvoja, obrazovanja. Tako je hrvatska delegacija dobila još jednu priliku  predstaviti Zadar i projekt „Zadar – Nižnji Novgorod, prijateljstvo gradova“ u sklopu Sesije obrazovanja, dodala je Jeličić. 
Inače ona je diplomirana magistra talijanskog i ruskog jezika (prevoditeljski smjer) i ALUMNI Sveučilišta u Zadru. Danas radi kao voditeljica  međunarodnih projekta za internacionalnu prevoditeljsku firmu, a honorarno kao turistički vodič i prevoditelj. Tijekom studija iskoristila je  aktivno programe razmjene Erasmus+ i CEEPUS te boravila na studentskim i istraživačkim stipendijama na vodećim Sveučilištima u Austriji,  Italiji i Rusiji. Hrvatske boje predstavljala je već više puta u Rusiji u sklopu XIX. Svjetskog festivala mladih i studenata u Moskvi i Sočiju te na Forumu mladih pisaca u Uljanovsku 2018.g. Kao projekt menadžer za Fondazione Ikaros Italija napisala je i realizirala na desetke projekata financiranih u okviru EU Strategije za mlade i Ruralni razvoj, s naglaskom na  potrebite mlade osobe poput gluhih mladih, nezaposlenih (NEET), itd.  Nakon povratka iz Italije, uvidjevši disproprociju mogućnosti za mlade u  Hrvatskoj i inozemstvu, nastavila je volonterski istim putem u okviru  raznih udruga za mlade.  
Očekivale ogromnu konkurenciju
– Kao osoba koja se inače bavi radom s mladima i koja je svjesna disproporcija koje imaju mladih u Hrvatskoj za razliku od ostatka svijeta,  trudim se biti aktivni pokretač svoje okoline, jer ukoliko mi mladi ne brinemo sami o sebi, postavlja se pitanje „pa tko bi drugi?“. Kako smo kolegica Matea i ja već bile aktivne u održavanju hrvatsko-ruskih odnosa  među mladima u sklopu platforme Future team, saznale smo za ruski  natječaj „Moja zemlja – moja Rusija“ i mogućnost prijave međunarodnih sudionika na istom. S obzirom da je sam natječaj pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije, bila sam u startu svjesna da će  konkurencija biti ogromna, ali je želja za ostvarenjem promjene bila  veća pa sam se odlučila upustiti kao autorica u pripremu i realizaciju  projekta, ali ne postavljajući prevelika očekivanja. Ovom prilikom posebno se zahvaljujem profesorici Sandri, ujedno i koordinatorici projekta koja je oduševljeno rekla „da!“ dok je projekt bio samo ideja te ni u jednom trenutku nije posumnjala u uspjeh projekta. Kasnije su se samo  redala iznenađenja: od podrške grada Zadra, Nižnjeg Novgoroda do Savjeta mladih grada Zadra te je, moram priznati, postojao i određeni pritisak da opravdamo tu podršku. Proglašenje pobjednicima u tako velikoj  konkurenciji kao što je ruska i odlazak na svečanu ceremoniju samo je  potvrda da su eksperti natječaja prepoznali naš rad i trud. Više od same  nagrade, posebno mi je drago što su ovog puta sve institucije prepoznale  kvalitet projekta i ujedinile se u suradnji. Za mene kao mladu osobu ovo  je posebno priznanje koje ne samo da motivira mene, već, nadam se, i  mlade s kojima radim da ništa nije nedostižno ukoliko postoji iskrena  želja i cilj. Ono što samo možemo poručiti mladima inače je da ne čekaju  da im netko stvori mogućnosti, već da sami otvore put k istima, ispričala  nam je Jeličić. 
Matea Fumić, studentica je druge godine diplomskog studija Ruskog  jezika i književnosti i Pedagogije na Sveučilištu u Zadru. Uz studij volontira i pohađa razne događaje i edukacije vezane uz neformalno obrazovanje i rad s mladima u užem smislu (youth work). U zadnje dvije godine  sudjelovala je na četiri Erasmus+ razmjene mladih u Turskoj, Norveškoj i  Švedskoj, jedan semestar provela na Erasmus+ studentskoj mobilnosti  na Masaryku u Brnu (Češka) te bila sudionicom nekih od najvećih svjetskih događaja za mlade kao što su 19. Svjetski festival studenata i mladih  u Rusiji 2017. (19th World Festival of Youth and Students) i Svjetski festival mladih u Egiptu 2018. (World Youth Forum 2018). U budućnosti bi  voljela raditi u području neformalnog obrazovanja, rada s mladima, odnosno na projektima i događajima za mlade. 
Nagrada je veliko priznanje
 – Zapravo je prilično nevjerojatno i teško predstaviti si da su tvoje ideje  i nešto na čemu si ti radio prepoznato na natječaju na koji se ove godine  prijavilo 34.000 mladih! Svakako je ova nagrada veliko priznanje i vjetar  u leđa i ovom projektu, ali i drugima koji će uslijediti. Nadam se da je i  poticaj drugim kolegama da se odvaže na nešto slično i da se ne obeshrabre bez obzira na broj prijavljenih te da vjeruju u svoj rad i svoje mogućnosti. Trud je na kraju ono što se isplati. Nagrada je i pokazatelj da se  Sveučilište u Zadru može i više nego ponositi svojim studentima, bivšim  studentima i nastavnim osobljem jer su osim obveznog i formalnog rada  na Sveučilištu, pronašli vremena i za nešto ovako te donijeli vrijednu nagradu u Zadar, rekla je Matea Fumić, suautorica projekta.
Sandra Hadžihalilović, voditeljica projekta zaposlena je na odjelu za  rusistiku (nekadašnji Odsjek za ruski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku) od 2006. Doktorirala je 2011. na Filozofskom fakultetu  u Zagrebu. Predstojnica je Odsjeka za ruski jezik i književnost od listopada 2016. do rujna 2018., zamjenica je pročelnice Odjela za kroatistiku i  slavistiku od listopada 2017. do rujna 2018., a pročelnica Odjela za rusistiku od listopada 2018.
Od listopada 2013. do rujna 2018. radi i na rusistici Filozofskog fakulteta u Mostaru (BiH). Od rujna 2018. zaposlena je kao docentica na Katedri za ruski jezik i komunikologiju Sveučilišta u Samari (Rusija). Kontinuirano stručno usavršavanje provodi na ruskim sveučilištima u Moskvi,  Sankt-Peterburgu, Nižnjem Novgorodu, Samari i Iževsku.
Mogućnost suradnje
 – Nagrada je pokazatelj da se rad uvijek prepozna i onda kad se tomu  najmanje nadate. Priznanje je to za dosadašnji rad prije svega na osobnoj, ali i odjelnoj te sveučilišnoj razini. Na Brankin i Matejin poziv odazvala sam se bez razmišljanja i vjerujem da je ovo samo početak suradnje  koja neće prestati s realizacijom ovog projekta. Prilika je ovo koja sa sobom vuče mogućnost suradnje na više razina, ne samo na sveučilišnoj.  Stoga se nadam se da će i naši gradovi prepoznati potencijal ovog projekta te nastaviti suradnju jer će imati čvrste temelje i priliku razgranati  suradnju preko turizma do gospodarstva. Ponosna sam na studentice,  na njihovu inicijativu i volju za radom i usavršavanjem. Nagrada je svakako motivacija za daljnje prijave i sudjelovanja u istim i sličnim projektima kojima se povezuju studenti Sveučilišta u Zadru i mladi iz Zadra s  vršnjacima i istomišljenicima u gradu na ušću rijeke Oke u Volgu s 1,3  milijuna stanovnika, u gradu koji je prije manje od godinu dana postao  poznat po uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, zaključila je Hadžihalilović dodajući kako je  iskustvo sudjelovanja na Forumu i cijela ceremonija dodjele nagrada događaj  koji će im ostati u trajnom pamćenju i pomoćna stepenica u budućoj karijeri svima  trima.


 




 


Pozvane  na svečanu dodjelu nagrada


Kao pobjednice natječaja, na koji se prijavilo više od 34 tisuće sudionika sa svojim projektima, među kojima je naš projekt "Zadar – Nižnji Novgorod, prijateljstvo  gradova" jedan od 95 projekata pobjednika, pozvane smo na Svečanu dodjelu nagrada pobjednicima natječaja "Moja zemlja – moja Rusija" u okviru Peterburškoga  međunarodnoga ekonomskog foruma '19., koji se održava svaku godinu pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.


Na svečanosti su sudjelovali i nagrade dodjeljivali Magomedsalam Magomedov –  zamjenik voditelja Ureda predsjednika Ruske Federacije, Mihail Kotjukov – ministar  znanosti i visokog obrazovanja Ruske Federacije, Jurij Zinčenko – predsjednik Ruske  akademije za obrazovanje, Aleksandar Stuglev – predsjednik Fonda Roskongress,  Oleg Salagaj – zamjenik ministra zdravstva, Vladislav Davankov – zamjenik predsjednika neprofitne organizacije Rusija – zemlja mogućnosti i Ana Čigarina – voditeljica  projekta Moja zemlja – moja Rusija.


 


 


Lekaj: Sada treba ići dalje


David Lekaj, zadarski lobist, rekao je kako je ovo  sjajan uspjeh i pokazuje da se  ozbiljnim pristupom i upornošću može postići sve. 


– Branka je svestrana i kreativna osoba i sve je u potpunosti rezultat njezina rada,  ja sam je podupirao da ne odustane kada bi se pojavile prepreke te ponekim savjetom, ali ona je sve sama vrhunski odradila i zaslužila je ovu nagradu. Zato je sada  važno da se projekt realizira, stoga ću ovih dana kontaktirati veleposlanika Ruske  Federacije Nj. E. Azimova kako bi se on osobno uključio na neki način, to je jako  važno i siguran sam da neće odbiti. Osim toga, vjerujem da će naš gradonačelnik g.  Dukić pronaći načina da se sve skupa digne na višu razinu, jer mislim da ne treba  naglašavati koliko je ovo značajno za Zadar i Hrvatsku ako imamo u vidu da očekujemo ove godine više od 150 tisuća ruskih turista, poručio je Lekaj.