Radovi na Maloj kući potrajat će dva tjedna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
DOTRAJALO UTOČIŠTE Obnova zadarskog skloništa za žrtve obiteljskog nasilja
Koristimo ovu prigodu kad je u Maloj kući bilo tek par osoba koje smo preraspodijelili po drugim skloništima u Hrvatskoj, a neki su bili i na odlasku, kako bismo obnovili već dotrajali prostor, kaže Gordana Markulin Ježina i ističe da će radovi potrajati oko dva tjedna nakon čega će zadarsko sklonište ponovno biti dostupno za žrtve obiteljskog nasilja
Arhiva ZL
Gordana Markulin Ježina, koordinatorica zadarske Male kuće

Zadarsku Malu kuću, sklonište za žrtve obiteljskog nasilja,  ovih dana čeka mala renovacija kojom će se prostor obnoviti i osvježiti  kako bi se budući stanari osjećali ugodnije u ovom utočištu koje mnogima predstavlja spas od nasilnika. Kako doznajemo od koordinatorice zadarske Male kuće Gordane Markulin Ježina, u planu je bojanje zidova, te  izmjena dotrajale stolarije, uz još neke sitne radove kojima će se sklonište uljepšati i obnoviti.

Grad ponudio neadekvatan stan

- Koristimo ovu prigodu kad je u Maloj kući bilo tek par osoba koje  smo preraspodijelili po drugim skloništima u Hrvatskoj, a neki su bili i  na odlasku, kako bismo obnovili već dotrajali prostor, kaže Gordana  Markulin Ježina i ističe da će radovi potrajati oko dva tjedna nakon čega  će zadarsko sklonište ponovno biti dostupno za žrtve obiteljskog nasilja.

- Problem nam je što uz Malu kuću nemamo još neki odvojeni prostor  u koji bi se mogle za prvu ruku smjestiti žrtve kriznih intervencija. Ovako  smo prisiljeni uzbunjivati postojeće stanare svaki put kad imamo hitnu  interventnu situaciju koja zahtijeva dovođenje zlostavljanih žena u bilo  koje doba dana, pa i tijekom noći. Imamo, naime, žena koje usred noći  bježe od nasilnika i koje treba odmah negdje kratkoročno smjestiti, pojašnjava koordinatorica Male kuće, te dodaje kako je stan koji im je ponudio Grad Zadar neadekvatan, te bi zahtijevao temeljitu obnovu.

U posljednje vrijeme, doznajemo dalje, nije bila tolika navala na sklonište, dok je u porastu broj osoba koje traže pomoć u „Duginom“ Savjetovalištu za pružanje pomoći žrtvama obiteljskog nasilja čiji stručni tim  pomaže žrtvama, uglavnom ženama i djeci, da razriješe kritičnu situaciju u kojoj su se našle zbog nasilja u obitelji.

Potrebna bolja suradnja svih nadležnih institucija

U posljednje vrijeme pojedini su brutalni slučajevi obiteljskog nasilja  pokrenuli i pitanje postojećeg Protokola o postupanju u slučaju obiteljskog nasilja, odnosno treba li ga i na koji način izmijeniti i dopuniti. Gordana Markulin Ježina navodi kako je u Protokol već uvedeno dosta inovacija, no kako su uvijek moguća poboljšanja, a posebno kada je riječ o  žurnim intervencijama.

- Također, za unaprjeđenje zaštite žrtve i lakšu prilagodbu na život nakon odvajanja od nasilnika potrebna je bolja i učinkovitija suradnja svih  nadležnih institucija, dodaje Gordana Markulin Ježina.

Inače, zadarsko sklonište ima smještajni kapacitet od 11 mjesta i u  njemu se maksimalno može provesti godinu dana. Tijekom tog perioda  žrtvama se pruža fizička zaštita od nasilnika, ali i mnogi drugi oblici pomoći kao što su psihološka, pravna i edukacijska pomoć i podrška. Nastoji se pomoći ženama da se osposobe za samostalan život bez zlostavljača, pri čemu je najvažniji korak pronalazak posla.

Uz Malu kuću i Savjetovalište, zadarska Udruga za pomoć ženi i djetetu „Duga“ ima i SOS telefonsku liniju u pasivnom 24-satnom dežurstvu  na broju 023/332-059. 

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)