Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Snagom volje do životnih i sportskih pobjeda

17.06.2019. 14:34
Snagom  volje do  životnih i  sportskih  pobjeda


Jeste li znali da Zadar ima košarkaški klub koji je ove godine  obranio titulu pobjednika Kupa, a lani osvojio i Kup i prvenstvo države?
Riječ je o košarkaškom klubu za osobe s invaliditetom KKOI Zadar koji  je osnovan tek prije četiri godine i u malo vremena su postigli velike uspjehe u košarci u kolicima.
Tako je krenulo…
 – Osvajanje Kupa nam je nagrada za sve treninge i napore koje  prođemo kroz sezonu. Uvijek smo željni pobjede i uvijek želimo biti najbolji i ovo nam je nagrada. U prvenstvu sudjeluje 10 klubova, a u Kupu  12 tako da je konkurencija jaka, rekao nam je Ivan Hromin, jedan od članova KKOI-a Zadar. Ispričao nam je kako su na ideju o osnivanju košarkaškog kluba došli na ljeto 2015. godine, a prvi trening su odradili u studenom iste godine. 
 – Idejni začetnici su Ante Rubeša, koji nam je i trener i Dino Kolega,  koji je igrao košarku u kolicima u Zagrebu. Njih dvojica su se dogovorili,  nazvali su Filipa Jadrijeva, tajnika udruge osoba s tjelesnih oštećenjem.  Filip je potom zvao nas nekoliko koji smo se znali od prije te je tako krenulo, ispričao nam je Hromin priču o osnivanju kluba. Dodao je kako su  prvo natjecanje imali 2016. godine u Kupu, a u sezoni 2016./2017. su osvojili prvo prvenstvo. Ovo im je treća sezona i svake sezone su osvajali  prva mjesta. Najavio je kako će se u sljedećoj sezoni uključiti i u regionalnu ligu.
Inače, KKOI Zadar trenutno broji desetak članova. U ekipi je troje  zdravih članova, dok svi ostali imaju tjelesna oštećenja zbog kojih su u  kolicima.
"Volim se natjecati i pobijediti"
– Košarka nam je spas jer se puno bolje osjećamo. Jedva čekam trening  da se razgibam, oznojim, umorim, to me spasi, rekao je Hromin koji je  nastradao u prometnoj nesreći 2001. godine. Do osnivanja košarkaškog  kluba ništa nije trenirao jer u Zadru nije imao priliku za to. 
– Mogao sam jedino ići u teretanu, ali ni tamo ništa nije bilo prilagođeno za mene tako da ni ta opcija nije dolazila u obzir. Također, mogao sam se možda baviti pikadom ili šahom, ali to nije to. U Zagrebu npr.  imaju dva košarkaška kluba za osobe u kolicima, koji postoje više od 20  godina i tamo oni dobiju i kolica i svu potrebnu opremu, a mi smo sve  morali sami nabavljati, rekao je Hromin dodavši kako su sami našli  sponzore, dvoranu za treniranje i sve potrebno.  
 – Ja sam se i prije bavio sportom te mi košarka dobro dođe da se razgibam, a i volim se natjecati i pobijediti, rekao je Ivica Žagar jedan od  članova kluba, koji je 2003. godine također stradao u prometnoj nesreći.
40 minuta se "pegla" po terenu
Ističe kako se oduvijek bavio sportom, odnosno uvijek je nešto trenirao, a uključivanjem u KKOI Zadar je jako zadovoljan. Kaže kako je to aktivan sport u kojem se 40 minuta "pegla" po terenu pa je dobar za izmorit se. Osim toga, ističe kako je jako važno što je i društvo odlično. Dodao  je kako nije teško naučiti igrati košarku u kolicima, koja je na paraolimpijskim igrama najpopularniji sport. 
– Pravila igre su slična kao i u običnoj košarci, jedino što je napornije  jer sve radimo rukama pa dok dođemo u poziciju za pucati na koš, ruke  su već dobro umorne, priča Žagar. Pojašnjava kako su ostala pravila ista,  igra se po cijelom terenu. S njima mogu igrati i zdrave osobe, ali na terenu može biti samo jedna jer se igrači, odnosno povrede boduju. Naime  na terenu ekipa smije imati 14,5 bodova, a osoba bez oštećenja nosi već  4 boda, povrede imaju različite ocjene te se prema tome i slaže ekipa na  terenu.   
Istaknuli su kako se svi zainteresirani mogu javiti i doći na trening te se  priključiti ovoj veseloj ekipi. 


 


 




 


Hromin i Žagar reprezentativci


Inače, Ivan Hromin i Ivica Žagar punopravni su članovi Hrvatske košarkaške reprezentacije košarke u kolicima te su nedavno sudjelovali na turniru u Sarajevu gdje  je hravtska reprezentacija osvojila drugo mjesto.


 


 


Jedina žena u klubu


Gordana Krnčević jedina je žena u klubu u koji se uključila prije dvije godine. 


 – Oduvijek me zanimala košarka te sam vidjela da postoji ovaj klub, nazvala sam  Filipa i on mi je rekao da se mogu priključiti. Nije mi teško, dečki su super i zabavno  nam je, rekla je Krnčević. Dodali su kako su ekipe miješane te su pozvali sve žene  koje se žele priključiti da se jave jer im je ovo prilika za bavljenje sportom. 


 


 


 


Za ostvarenja u 2018. dobili Trofej  Zadarski


Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom Zadar pripao je Trofej Zadarski za  2018. godinu. Riječ je o priznaju koje Zadarski list dodjeljuje najboljima u sportu  osoba s invaliditetom. Zadarski novinari dali su KKOI Zadar dva glasa više (59) u odnosu na atletičara Vladimira Gašpara koji je dobio 57 glasova.


– U trećoj godini nakon osnivanja Zadrani su pomeli konkurenciju u državi te su  zaključili sezonu s osvajanjem dvostruke krune. Prvi trofej, onaj državnog prvaka,  stigao je početkom svibnja nakon što su u dvostrukom programu u Jazinama slavili  nad favoriziranim momčadima iz metropole, Zagrebom i Vukovima. Tako su Zadrani  prekinuli desetogodišnju dominaciju Zagrepčana i osvojili svoj prvu titulu Hrvatske u  košarci u kolicima, a zanimljivo da je taj trofej jedini koji je osvojio neki košarkaški  klub iz Zadra u seniorskoj konkurenciji u posljednjih 10 godina. Deset dana nakon  slavlja u Jazinama Zadrani su na završnici Kupa u Kostreni gdje se natjecalo devet  momčadi ponovno uspjeli doći do trofeja čime su zaključili sezonu iz snova s dvostrukom krunom – pisao je u obrazloženju priznanja za 2018.