Stari Zadar kroz VR (virtual reality) naočale

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
JEDINSTVEN PROJEKT Agenciija Magic Croatia nudi virtualnu šetnju gradom
U želji da se ljudima olakša vizualizacija kako je Zadar izgledao u prošlosti koristi se tehnologija virtualne stvarnosti te se kreira novostvoreni svijet koji omogućava da se vratite u prošlost i vidite ono što je inače nemoguće vidjeti. To se postiže uz pomoć VR (virtual reality) naočala koje koriste tehnologiju koja stvara iluziju dubine te uvjeravaju korisnika da se zapravo nalazi u stvarnom 3-D svijetu, naglasili su iz agencije
Vedran SITNICA
Nazočni uživali u prezentaciji virtualne šetnje povijesnim Zadrom

Kako je izgledao Zadar u prošlosti jučer su imali priliku, na nešto drugačiji način od dosadašnjeg, uz pomoć 3D tehnologije, upoznati uzvanici turističke agencije Magic Croatia koja u svojoj ponudi ima virtualnu šetnju kroz turistički najatraktivnije lokalitete. Skoro zaboravljeni Zadar, kako su naveli, uz pomoć moderne tehnologije od sada izranja iz prošlosti.

Virtualni prikazi, zvučni efekti
- U želji da se ljudima olakša vizualizacija kako je Zadar izgledao u prošlosti koristi se tehnologija virtualne stvarnosti te se kreira novostvoreni svijet koji omogućava da se vratite u prošlost i vidite ono što je inače nemoguće vidjeti. To se postiže uz pomoć VR (virtual reality) naočala koje koriste tehnologiju koja stvara iluziju dubine te uvjeravaju korisnika da se zapravo nalazi u stvarnom 3-D svijetu. Na ovaj način Zadar će pokazati da prati globalne trendove primjene modernih tehnologija u razvoju turizma i gostima ponuditi nešto inovativno, ali i mogućnost da vizualno dožive preko 2000 godina staru povijest grada.
Virtualna šetnja kroz povijest Zadra zamišljena je kao šetnja kroz grad u trajanju jedan i pol sat uz stajanje na sedam najznačajnijih lokacija u staroj jezgri grada. Na tim lokacijama VR naočale projiciraju atraktivne virtualne prikaze od 360 stupnjeva, animacije objekata, zvučne efekte i audiozapis na čak sedam svjetskih jezika, naglasili su iz agencije na predstavljanju.
Priliku da se virtualno prošetaju Zadrom iz prošlosti imali su svi uzvanici.

Stručni asistenti tijekom ture
- Prilagođen dizajn jednostavnog korisničkog sučelja omogućuje korisniku da sam odabire kad će vidjeti sljedeću točku i nije potrebno napredno tehnološko znanje za upravljanje VR naočalama. U svakom slučaju, stručni asistent bit će na raspolaganju korisnicima tijekom cijelog trajanja ture. Ovo je prvi i jedinstveni prikaz povijesti jednog grada u Hrvatskoj na inovativan način, a koji omogućuje lakše učenje i pamćenje kroz zabavu. Umjesto da strani gosti, ali i sami Zadrani, školarci i brojni drugi zamišljaju kako je rimski Forum izgledao u prošlosti ili kako je izgledao IV. križarski pohod na Zadar 1202. godine, uz pomoć tehnologije doživjet će priču o zadarskoj povijesti na zanimljiv način. Osim toga, korisnici će imati priliku posjetiti crkvu sv. Krševana koja je inače zatvorena za javnost i vidjeti kako izgleda zadarski Poluotok iz zraka, moglo se, između ostalog, čuti na predstavljanju.
Svi elementi zadarske povijesti prikazani u VR šetnji Zadrom izrađeni su inače, kako doznajemo, u suradnji s istaknutim zadarskim povjesničarima i znanstvenicima, a VR naočale i virtualna šetnja kroz povijest Zadra mogu se rezervirati na internetu ili u poslovnici agencije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)