Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stari Zadar kroz VR (virtual reality) naočale

17.06.2019. 15:16
Stari Zadar kroz VR (virtual reality) naočale


Kako je izgledao Zadar u prošlosti jučer su imali priliku, na nešto drugačiji način od dosadašnjeg, uz pomoć 3D tehnologije, upoznati uzvanici turističke agencije Magic Croatia koja u svojoj ponudi ima virtualnu šetnju kroz turistički najatraktivnije lokalitete. Skoro zaboravljeni Zadar, kako su naveli, uz pomoć moderne tehnologije od sada izranja iz prošlosti.
Virtualni prikazi, zvučni efekti
– U želji da se ljudima olakša vizualizacija kako je Zadar izgledao u prošlosti koristi se tehnologija virtualne stvarnosti te se kreira novostvoreni svijet koji omogućava da se vratite u prošlost i vidite ono što je inače nemoguće vidjeti. To se postiže uz pomoć VR (virtual reality) naočala koje koriste tehnologiju koja stvara iluziju dubine te uvjeravaju korisnika da se zapravo nalazi u stvarnom 3-D svijetu. Na ovaj način Zadar će pokazati da prati globalne trendove primjene modernih tehnologija u razvoju turizma i gostima ponuditi nešto inovativno, ali i mogućnost da vizualno dožive preko 2000 godina staru povijest grada.
Virtualna šetnja kroz povijest Zadra zamišljena je kao šetnja kroz grad u trajanju jedan i pol sat uz stajanje na sedam najznačajnijih lokacija u staroj jezgri grada. Na tim lokacijama VR naočale projiciraju atraktivne virtualne prikaze od 360 stupnjeva, animacije objekata, zvučne efekte i audiozapis na čak sedam svjetskih jezika, naglasili su iz agencije na predstavljanju.
Priliku da se virtualno prošetaju Zadrom iz prošlosti imali su svi uzvanici.
Stručni asistenti tijekom ture
– Prilagođen dizajn jednostavnog korisničkog sučelja omogućuje korisniku da sam odabire kad će vidjeti sljedeću točku i nije potrebno napredno tehnološko znanje za upravljanje VR naočalama. U svakom slučaju, stručni asistent bit će na raspolaganju korisnicima tijekom cijelog trajanja ture. Ovo je prvi i jedinstveni prikaz povijesti jednog grada u Hrvatskoj na inovativan način, a koji omogućuje lakše učenje i pamćenje kroz zabavu. Umjesto da strani gosti, ali i sami Zadrani, školarci i brojni drugi zamišljaju kako je rimski Forum izgledao u prošlosti ili kako je izgledao IV. križarski pohod na Zadar 1202. godine, uz pomoć tehnologije doživjet će priču o zadarskoj povijesti na zanimljiv način. Osim toga, korisnici će imati priliku posjetiti crkvu sv. Krševana koja je inače zatvorena za javnost i vidjeti kako izgleda zadarski Poluotok iz zraka, moglo se, između ostalog, čuti na predstavljanju.
Svi elementi zadarske povijesti prikazani u VR šetnji Zadrom izrađeni su inače, kako doznajemo, u suradnji s istaknutim zadarskim povjesničarima i znanstvenicima, a VR naočale i virtualna šetnja kroz povijest Zadra mogu se rezervirati na internetu ili u poslovnici agencije.