Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vješti penjači na Kapetanovoj kuli

17.06.2019. 19:20
Vješti penjači na  Kapetanovoj kuli


U sklopu obilježavanja 120. obljetnice Planinarskog društva  Paklenica, preksinoć su na Kapetanovoj kuli u Zadru demonstrirane  penjačke vještine speleologa i planinara. Jelena Mijić Prskalo pročelnica  Sekcije za sportsko penjanje PD Paklenica je dodala kao se radi o speleopenjanju i spuštanju po užetu članova speleoodsjeka Liburnija pri PD  Paklenica.
– Sve ove manifestacije organiziramo kako bi promovirali Društvo koje  ove godine slavi 120 obljetnicu i koje okuplja oko 700 članova. Finale  svih tih događanja bit će 22. i 23. lipnja na Malom Libinju na Velebitu. Na  pravom planinarskom happeningu bit će prikazani razni filmovi o  penjanju, speleologiji, a napose o tome kako se gradilo sklonište Vlaški  grad koje će pri tom biti i svečano otvoreno. Upriličit će se i razna predavanja i radionice. Kako bi sve to organizirali, dosta smo surađivali s i s ostalim planinarskim društvima u Zadarskoj županiji kao što su: PD Babulj  iz Bibinja, PD Belveder iz Biograda, PD Mala Rava, a u akciju se uključuju  i Crveni križ te HGSS. 
Cilj svega ovog je da se ljudi što više približe planinarenju koje je zdravo za naš duh. Tako možemo doprinijeti očuvanju prirode kao i kroz  eko-akcije. Planinarenje nije alpinizam i osvajanje zahtjevnih vrhova. To  je uglavnom šetanje, ali ima i zahtjevnih oblika visokogorstva. Zato bi  svim početnicima i preporučila rutu do planinarskog doma Paklenica  kojeg mi zovemo planinarski autoput. Na drugu stranu, dosta su zahtjevni usponi na Vaganski vrh, Bojin kuk, te još nekoliko lijepih staza našeg  Velebita, rekla je na kraju kratkog razgovora Jelena Mijić Prskalo.