Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

IZVOZNICI I KORONA Racionalizacija poslovanja uz očuvanje svih radnih mjesta

17.06.2020. 14:55


Epidemija koronavirusa ostavit će mnogo utjecaja na različite gospodarske sektore. Provjerili smo kakva je situacija u jednoj od zadarskih tvrtki koja je orijentirana na inozemno tržište i čije je poslovanje uglavnom vezano uz automobilsku industriju.
– HSTec je inovativna razvojno-proizvodna tvrtka s više od 23 godine iskustva na području pogonske tehnike, industrijske automatizacije i robotike. U regiji smo razvili lidersku poziciju na području robotske automatizacije proizvodnih procesa kao i u servisiranju i popravcima motor vretena. Koncept razvoja proizvoda temelji se na principima otvorene inovacije i prototipne specijalne proizvodnje. Iznimna važnost se pridaje stalnom usavršavanju i usvajanju novih tehnologija, te suradnji sa znanstveno-istraživačkim institucijama, istaknuo je Mladen Šarlija, direktor HSTec-a.
Pojasnio je kako je razvojna strategija tvrtke povećati proizvodne i ljudske kapacitete ulaganjem u modernizaciju proizvodnog procesa i u edukacije djelatnika, te stvaranjem okruženja za ugodan, siguran i efikasan rad.
– HSTec trenutno ima 93 zaposlenika i izvozi oko 85% svojih proizvoda i usluga na zahtjevna svjetska tržišta. Naša glavna tržišta su zapadna Europa, SAD i azijsko-pacifička regija. Naši inovativni proizvodi koriste se u automobilskoj industriji, prerađivačkoj industriji (CNC obradni strojevi), industriji elektro dijelova, prehrambenoj te staklarskoj industriji. Za vrijeme krize uzrokovane COVID-om 19 HSTec je uz sve preporučene mjere zdravstvene zaštite i sigurnosti ostao operativan te je tvrtka bila u mogućnosti nuditi sve svoje proizvode i usluge. U tromjesečnom razdoblju krize bilježili smo pad prometa veći od 20% i značajan pad ulaznih narudžbi, naročito iz automobilske industrije. Lanac opskrbe je bio usporen ali osiguran, tako da je tvrtka u svakom trenutku raspolagala svim potrebnim resursima za proizvodnju. Krizni plan poslovanja tvrtke u predstojećem razdoblju fokusiran je na racionalizaciju poslovanja uz očuvanje svih radnih mjesta, pojasnio je Šarlija, direktor HSTec-a.