Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

MODERNIZACIJA Višenajmensku čistilicu vrijednu milijun kuna uzeli na probu

17.06.2020. 10:48


Komunalno društvo Zlatna luka Sukošan d.o.o. skrbi o komunalnoj infrastrukturi u četiri općinska naselja i to Sukošanu, Debeljaku, Goricai i Glavica u kojima živi oko 4.600 stanovnika, a u ljetnim mjesecima preko 10.000.
– U cilju učinkovitijeg rada na probni rok do 31. kolovoza 2020. od hrvatske tvrtke Rasco unajmili smo kompaktnu vakuumsku čistilicu LYNX. Riječ je o prvoj ovakvo modernoj i višenamjenskoj gradskoj čistilici u Zadarskoj županiji za čišćenje ulica i javnih površina, kazala je Katarina Bebek, direktorica poduzeća Zlatna luka Sukošan d.o.o., te je nastavila:
– Ako budemo zadovoljnim s radom i učinkovitošću ove višenamjenske, suvremene čistilice najvjerojatnije ćemo ju kupiti, najavila je Bebek.


Miniwash i druge tehnološke mogućnosti
Čistilica je proizvedena u tvornici u Kalinovcu koja je među vodećim proizvođačima opreme za komunalno održavanje u Europi i koja broji oko 380 zaposlenih. U Sukošan je stigla 16. lipnja 2020. i odmah izazvala veliku znatiželju općinskih žitelja.
– S opremom kompaktna gradska vakuumska čistilica LYNX košta do milijun kuna, a može se kupiti i putem leasinga na razdoblje od pet do sedam godina, rekao je Filip Glasnović, voditelj prodaje u navedenoj tvornici.
Osim jake usisne moći zbog više ugrađenih kamera ima veliku vidljivost prilikom čišćenja. Ovaj tehnološki vrlo napredan proizvod ima i miniwash i druge tehnološke mogućnosti.
– Sve teže se može pratiti troškove održavanja puteva, prometnica, groblja, plaža, zelenih površina, dvorišta crkvi, košnji travi, sadnje cvijeća, dovoza i odvoza materijala, iskopa. Posebno važno imati vlastita sredstva za rad. Imamo veliki broj tehnike i vozila a pripremili smo i projekt za kupnju traktora s malčerom kojeg ćemo aplicirati prema EU fondovima, kazala je Bebek.


Stručno i na vrijeme
Žitelji zovu komunalnog redara ili izravno u komunalno poduzeće kad uoče građevinske, urbanističke, prometne ili ekološke probleme. Bez obzira na vrstu dojave, komunalci izlaze na teren, provjere o čemu se radi i nastoje riješiti aktualne probleme.
– Iako često nismo nadležni za neke probleme naših općinskih žitelja, trudimo se žurno intervenirati ljudstvom i vlastitom mehanizacijom ali i savjetima pomoći im da ih riješe na najbrži mogući način, naglasila je Bebek ne krijući zadovoljstvo da komunalci sve poslove izvode stručno i na vrijeme.
Tijekom sezone najveći je zadatak održati čiste plaže i uređenost općinskih naselja.
– Zaposlenici i sezonci tijekom sezone pojačano, mogli bismo reći, od jutra do sutra će već uobičajeno brinuti da plaže budu čiste i uredne, na zadovoljstvo svih korisnika plaža od Marine Dalmacija do Tustice, na oko osam kilometara obale, istaknula je Bebek.
 




Raznovrsne mogućnosti


Stipe Molnar i Antonio Lučić, komunalni djelatnici, bit će zaduženi za čistilicu i s njom će barem ovo ljeto obavljati komunalne poslove čišćenja ulica i javnih površina. A kako bi što prije savladali upravljanje imali su edukacijski, praktični rad koji je predvodio stručnjak iz tvornice proizvođača čistilice.
– Puno informacija u kratkom vremenu, ali kad upoznaš brojne mogućnosti za raznorazne poslove čišćenja sve se brzo upija. Toliko moderne tehnike na jednom mjestu znatno olakšava rad. Stroj je zapravo čudo, a kabina je poput svemirskog broda, što u šali, što u zbilji govori Stipe.