Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PEČAT PANDEMIJE Digitalna vremenska kapsula COVID-19, otvorit će se 2040. godine

17.06.2020. 15:04


Svake godine s učenicima sudjelujem u raznim projektima s ciljem da razviju vještine i kompetencije koje će im biti korisne ne samo u školi nego izvan četiri zida učionice. Želim da shvate da je matematika zbilja primjenjiva u pravom svijetu.
Jedan od četiri projekata u kojima sam sudjelovala, a ovo je jedini u kojemu nisam glavni autor, jest Vremenska kapsula. Ovaj projekt je osmišljen i realiziran za vrijeme pandemije, objasnila je profesorica matematike u zadarskoj Osnovnoj školi Petra Preradovića Anita Šimac.
Prema njezinim riječima, svaka se generacija sjeća nekog događaja koji je definirao njihovu mladost, a svi ćemo se sigurno dugo sjećati života tijekom pandemije koronavirusa.
Naime, tijekom nastave na daljinu učenici šestog razreda Osnovne škole Petra Preradovića tako su sa svojom profesoricom matematike, sudjelovali u eTwinning projektu pod nazivom »Digitalna vremenska kapsula COVID-19, otvoriti 2040. godine«.
Projekt, koji je ujedinio 146 učenika i 14 učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, donio je niz zanimljivih učeničkih materijala.
Učenici su pomoću mrežnih alata kreirali videa, pokazali kako su TwinSpace i Zoom postale zanimljive i kreativne virtualne učionice timskoga rada i suradnje, napisali pismo svima koji su važni u sprječavanju pandemije, izradili logo projekta te kreirali niz kvizova i prezentacija u međunarodnim grupama.
– Zbog ovog povijesnog trenutka kojem smo svi svjedočili i kad nam se činilo da je cijeli svijet stao, odlučili smo stvoriti digitalnu vremensku kapsulu kako bismo sačuvali neka sjećanja za buduće generacije. U projekt se uključilo šest šestaša, ali i naša ravnateljica Stanka Pera-Martinac koja je svojim fotografijama dočarala ljepotu Zadra tijekom pandemije. Na početku projekta, svaki je učenik radio i istraživao individualno, a grupe su se stvorile da bi se povezali svi radovi. Djeca su bila podijeljena u međunarodne grupe. Svaka grupa je dobila zadatak da sastavi prezentaciju o određenoj temi, a moram istaknuti i pohvaliti učenike koji su sudjelovali u ovom projektu, a to je bio Robert Paleka, Sara Sutlović, Lea Perkov, Karla Skračić, Lucija Lora Milković i Leia Štambuk, dodala je prof. Anita Šimac.
 


Korona teme


Ovo su teme koje su učenici mogli birati:
Pronađite dvije pozitivne priče o događajima ili o ljudima koji čine dobra djela tijekom krize.
Razgovarajte s prijateljima o životu tijekom pandemije. Što se promijenilo? Kako se vaš svakodnevni život promijenio?
Što o pandemiji čujete na vijestima i od članova obitelji? Kakva su vaša razmišljanja i kako se osjećate? Kako bi budućim generacijama opisali vaše doživljaje tokom pandemije?
Navedite tri važna datuma i objasnite što se tada dogodilo.
Pronađite mapu koja prikazuje dio svijeta zahvaćen pandemijom i opišite svojim riječima. Kako se druge države suočavaju s posljedicama pandemije?
Pronađite jednu obavijest o pandemiji, to može biti govor ili obavijest kriznog stožera, liječnika ili političara.
Pronađite slike svog grada prije i tokom pandemije. Usporedite ih.
Pisanje pisma zahvalnosti (zahvalnice osobama koji su bile od iznimne važnosti tijekom pandemije).
Rezultati su dokumentirani na eTwinning portalu i na portalu projekta.