Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POZITIVAN STAV – MOJ STAV Niz koraka u suzbijanju vršnjačkog nasilja i put prema tolerantnom okruženju

17.06.2020. 14:42


Zadarska Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat od početka lipnja započela je s provedbom projekta »Pozitivan stav – moj stav.« Riječ je o projektu koji obuhvaća mlade u dobi od 15 do 21 godine, korisnike usluga Doma za odgoj djece i mladeži Zadar na stalnom smještaju i poludnevnom boravku.
Kako doznajemo od Siniše Kabića Petersa, predsjednika Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat, projekt je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a dodijeljena sredstva ovoj udruzi koja već niz godina pruža pomoć liječenim ovisnicima kroz njihovo socijalno uključivanje i integraciju, te ostale vidove pomoći, iznose 80.000 kuna.


Prihvaćanje i poštovanje različitosti
– Projekt se provodi kroz savjetovanje i edukaciju mladih iz Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, s ciljem prevencije svih oblika nasilja, jačanja otpornosti i razvoja socijalnih i komunikacijskih vještina, vještina nenasilnog rješavanja sukoba te prihvaćanja različitosti, navodi Siniša Kabić Peters i ističe da je program zamišljen kao niz praktičnih koraka u oblasti suzbijanja vršnjačkog nasilja, na putu ka okruženju punom tolerancije i bez konflikata, a kako bi mladi u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar mogli odrastati u pozitivnoj i podržavajućoj sredini.
– Ovim projektom udruga Porat uključuje sljedeća prioritetna područja društvenog djelovanja: pomoć i podrška mladima, savjetovanje i pomaganje, psihosocijalna podrška, prevencija nasilja, stručna pomoć i podrška, organiziranje slobodnih aktivnosti i sportska rekreacija, kaže dalje predsjednik Udruge Porat i naglašava da program predviđa promociju zdravih i pozitivnih oblika komunikacije i rješavanja sukoba koji su usmjereni ka stvaranju zdrave i poticajne sredine.
– Također, posebna pažnja posvećena je mehanizmu uvođenja novih interaktivnih metoda u postojeći odgojno-obrazovni sistem Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, čime se postiže bolja komunikacija, a samim time i uspostava kvalitetnijih odnosa među mladima Doma za odgoj djece i mladeži Zadar. Cilj je projekta svesti na minimum faktore koji dovode do nasilja među mladima, stvoriti pozitivan stav prema poštovanju osnovnih ljudskih prava, razviti vještine kritičkog razmišljanja i nenasilnog rješavanja konflikata, pojašnjava Kabić Peters.
Osnovni pristup edukacije, doznajemo dalje u Udruzi Porat, je radionički. Vodi se računa o motivaciji i uključenosti korisnika, s lako usvojivim metodama. Očekivani utjecaj projekta prvenstveno će se očitovati kroz pomoć mladima u usvajanju komunikacijskih vještina nenasilnog i kreativnog rješavanja sukoba, kroz pomoć mladima s niskim samopoštovanjem, te onima koji su izolirani od strane svojih vršnjaka da se uključe u vršnjačko društvo, poticati mlade da prihvaćaju i poštuju različitosti kod drugih osoba, kao i kroz podršku tijekom svladavanja problema i kriznih situacija.


Obogaćivanje života mladih iz Doma za odgoj
Ovim projektom također će se obogatiti život mladih iz Doma za odgoj djece i mladeži Zadar putem organiziranja aktivnosti slobodnog vremena i na taj način doprinijeti širenju njihovih područja interesa, učenju novih vještina i stjecanju novih znanja. Program je zamišljen kao niz praktičnih koraka u oblasti suzbijanja vršnjačkog nasilja, na putu ka okruženju punom tolerancije i bez konflikata, a kako bi mladi u Domu za odgoj djece i mladeži Zadar mogli odrastati u pozitivnoj i podržavajućoj sredini.
– Program predviđa promociju zdravih i pozitivnih oblika komunikacije i rješavanja sukoba koji su usmjereni ka stvaranju zdrave i poticajne sredine, a posebna pažnja je posvećena mehanizmu uvođenja novih interaktivnih metoda u postojeći odgojno-obrazovni sistem Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, čime se postiže bolja komunikacija, a samim time i uspostava kvalitetnijih odnosa u sredini mladih Doma za odgoj djece i mladeži Zadar, ističe Kabić Peters dodajući kako će on-line psihološko savjetovanje biti dostupno 24/7 putem e-mail adrese [email protected], na način da će psihoterapeut odgovoriti u što kraćem vremenskom roku potpuno poštujući privatnost osobe koja ovim putem zatraži pomoć. On-line savjetovanje namijenjeno je onim korisnicima Doma za odgoj koji su doživjeli neki od oblika nasilja od strane svojih vršnjaka, a kako bi im se pomoglo u prevladavanju negativnih posljedica nasilja.
Socioemocionalne radionice za mlade na različite teme definiranja i izgradnje vlastitog identiteta, razvoja samopoštovanja i samopouzdanja provodit će se u prostorijama Doma za odgoj djece i mladeži Zadar. Teme radionica tiču se podizanja razine znanja i vještina u nenasilnoj komunikaciji, rješavanju sukoba, prihvaćanju razlika, suzbijanju predrasuda i stereotipa.