Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Adžić: Možemo postati novi Faros

17.06.2021. 07:00


U organizaciji Kluba daljinskog plivanja Donat u subotu 3. srpnja održat će se međunarodni plivački maraton Rtina 2021. Dužina staze je 10.000 metara i plivat će se iz Miletića prema Paškom mostu pa okret prema Rtini Miočićima i onda natrag (u štap). Početak je u 9 sati, a natjecanje je dio Cro Cupa, odnosno Prvenstva Hrvatske te Grand Prixa, što znači da je riječ o jednom od pet najjačih hrvatskih maratona ove godine. Domaćin je Turistička zajednica Općine Ražanac koja je pomoć u organizaciji potražila od KPD Donat.
– Riječ je o maratonu koji je posljednji put održan 2010. godine. Ideja o obnovi ovog natjecanja došla je od stanovnika Rtine Miletića, odnosno njihove Turističke zajednice, koji će spremno dočekati sve sudionike. Riječ je o organizacijski vrlo zahtjevnom poslu, pa s našim domaćinima, koji u svoja mjesta žele dovesti neke od najboljih hrvatskih i svjetskih plivača, imamo pune ruke posla – kaže Dražen Adžić, član KDP Donat. Kako je maraton dužine 10 km, što je olimpijska disciplina, mogu ga savladati mogu samo najodvažniji.
– Osim toga, u obzir će se uzimati samo rezultati koji budu unutar sat i pol vremena zaostatka za pobjednikom. U Hrvatskoj je malo onih koji mogu isplivati ovakav maraton, posebno uz takav vremenski rok, sve da uvjeti u moru budu idealni. Baš zbog toga naša su očekivanja da će nastupiti 50-ak plivača.
Dolazak su najavili, ili su u fazi razgovora s organizatorima, najbolji hrvatski plivači, među kojima su i Dina Levačić te Toni Pavičić Donkić, dvojac koji se može pohvaliti da je preplivao La Manche. Organizatori se nadaju i Karli Šitić, koja je 2012. u Londonu postala prva hrvatska olimpijska plivačka maratonka. Kad je riječ o natjecateljima iz inozemstva u Rtinu stiže Makedonac Evgenij Pop Acev, pobjednik Svjetskog Kupa u daljinskom plivanju 2019. godine i prvi pobjednik Ohridskog maratona u dužini od 33 km, kao i maratona Capri – Napoli 2016 godine. Blizu potvrde nastupa je i Talijan Matteo Furlan, koji je na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. bio drugi na 25 km. Furlan je i pobjednik Faros matrona četiri godine zaredom, od 2014. do 2017. U borbu za pobjedu krenut će i Slovenka Špela Perše, 16. s Olimpijskih igra u Riju 2016., iza koje su i nastupi na Svjetskom prvenstvu 2019. i Europskom prvenstvu 2021.
– Za mali nagradni fond okupit ćemo niz odličnih plivača, što je velika stvar. Maraton je značajan turistički događaj za Općinu Ražanac, odnosno za mjesta uz cestu koja vode prema Paškom mostu. Uključili su se brojni turistički djelatnici i sponzori koji su shvatili vrijednost ovakve promocije. Onako od milja, rekao sam da je Rtina mali Faros. Maraton na Hvaru održavao se 44. godine zaredom, ali je tradicija nažalost prekinuta prošle godine. Nadamo se stoga da u izostanku Farosa upravo Rtina može ponijeti titulu najpoznatijeg hrvatskog maratona – zaključio je Adžić.