Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon velikog požara na Poluotoku krenuo val dobrote

17.06.2021. 09:00


Dan nakon požara u Ulici Mihe Klaića u Zadru obavijen je zabrinutošću, tugom i nevjericom, ali i humanošću i spremnošću Zadrana da pruže ruku jedno drugom u nevolji.
Na dan nesreće načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra, zamjenik gradonačelnika Ante Babić angažirao se i ponudio privremeni smještaj onima čiji su domovi stradali i kazao kako stoje na raspolaganju.


Pomoć Grada
– Za sad je smještaj bio potreban jednoj obitelji, jedna je gospođa bila kod rodbine. Odmah smo pronašli smještaj, jučer ujutro je ta obitelj bila u Gradskoj upravi s pročelnikom Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Tomislavom Koronom i pronađen je stan. Gospodin Valčić već je dobio kopiju ključa. Osvježava se, pitura gradski stan koji je nedavno vraćen Gradu i bit će spreman za korištenje za dan-dva, saznajemo od Babića koji je pokazao spremnost i sposobnost pravovremenog reagiranja.
Prema dosadašnjim saznanjima, srećom više nema potrebe za smještajem budući da su u tom nemilom trenutku neki stanovi bili zaključani i nekorišteni.
Ali, kako kaže Babić, u takvim se situacijama uvijek pronađe rješenje.
U katastrofalnom požaru koji je zahvatio staru zgradu na Narodnom trgu, izgorio je i krov iznad stana poznatog radijskog voditelja Davora Valčića na Radiju 057, u koji mu je za koji dan trebala stići prinova. Radi se o krovu u ulazu susjednom onome u kojemu je izbio požar, a koji se na njega proširio.


Vijest se širi društvenim mrežama
– Mogu samo bespomoćno gledati kako požar proždire cijelu zgradu, i stan koji nestaje u pepelu. U trenutku ostaneš bez svega. Bože pomozi…, kazao je Davor tog nesretnog dana.
Kao što je bilo i za očekivati, mnogi su se odmah angažirali i htjeli pomoći omiljenom voditelju, glazbeniku i prijatelju.
Naime, Tomislav Bojanić, Davorov prijatelj, pokrenuo je kampanju na GoFundMe, vodećoj i pouzdanoj crowdfunding platformi koja omogućuje prikupljanje donacija.
– Naš sugrađanin je jutros izgubio svoj dom u katastrofalnom požaru na Poluotoku. Naš zajednički prijatelj mu je pokrenuo GoFundMe stranicu za njega i njegovu obitelj. Ženi mu je termin za roditi za par dana, svaka pomoć je dobrodošla. Molim vas da donirate koliko možete i podijelite ovu objavu među svojim prijateljima. Ajmo Zadre, pokaži još jednom to srce!, poziv je koji se vrlo brzo proširio društvenim mrežama i medijima.
Već idućeg dana, u jutarnjim satima, odazvalo se 556 ljudi i prikupljeno je 20.853 €.
Još se jednom pokazalo koliko smo humani kad je najteže, a val dobrote i dalje se širi.
Dok se ne obavi očevid, stanari ne mogu ulaziti i ne zna se razmjer materijalne štete.




Građani mogu biti mirni
Kako saznajemo od Željka Šoše, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar, vatrogasci su stalno na terenu, gledaju ono što je u zidovima i termokamerama ispituju toplinu i to rješavaju.
– Bit ćemo tu dok god bude potrebno. Tu je ekipa od pet vatrogasaca koja kontrolira. Noć je prošla mirno. Nema opasnosti, sve je pod kontrolom, građani mogu biti mirni, kazuje Šoša.
U svakom je trenutku bilo 25 vatrogasaca na terenu, sve ukupno 62 su sudjelovala u gašenju.
– Imali smo snage, imali smo vode, dovoljno kisika, alata, zaključuje Šoša dan nakon napominjući kako je bilo zahtjevno s obzirom na stare, suhe drvene grede, trstiku i drvene podove.