Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Pobjednicima proglašeni timovi iz Osnovne škole Šime Budinića

17.06.2021. 13:37


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana svečana dodjela potvrda o sudjelovanju u EU-CONEXUS Međunarodnom natjecanju škola Think Smart, Create Green. Učenici osnovnih škola Zadarske županije u okviru Međunarodnog natjecanja učenika »Misli pametno, kreiraj zeleno/Think Smart Create Green«, koji je raspisala alijansa europskih sveučilišta EU-CONEXUS, zajedno sa svojim mentorima predstavili su projekte o održivom upravljanju obalnim prostorom.
Sveučilište u Zadru pozvalo je zadarske osnovce da u timovima sastavljenima od četiri učenika i jednog nastavnika na engleskom jeziku pripreme materijale i izlaganja o odabranoj temi iz područja održivog upravljanja obalnim područjima. Učenici u dobnoj skupini od 13 i 14 godina mogli su izraditi poster s opisom glavnih obilježja održivoga grada koristeći crteže ili ispričati priču fotografijama o održivom morskom turizmu i ekonomiji. Učenici u dobi od 14 i 15 godina trebali su snimiti kratki video sa stanovnicima obalnih područja u kojemu se govori o kvaliteti života uz more, s naglaskom na održivost, ili osmisliti pametni kontejner za odlaganje otpada za svoju školu. Nakon prezentacije radova u obje zastupljene kategorije (dobna skupina 13-14 i dobna skupina 14-15 godina) pobjednicima su proglašeni timovi iz Osnovne škole Šime Budinića.
– Uzbuđeni smo i radosni jer prvi put u ovoj dvorani sjedite vi o kojima razmišljamo držeći dvogled u ruci, očekujući da ćete jednog dana doći na sveučilište i pozvati druge da dođu studirati u Zadar. Imali ste priliku zajedno sa svojim nastavnicima sudjelovati u jednom natjecanju koje je ovu jednu malu točku na karti Europe prikazalo u punom blještavilu. Vaše radove i imena ćemo upisati u povjesnicu našeg Sveučilišta, očekujući da ćete jednoga dana biti njegovim dijelom, rekla je učenicima rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.
Učenike i njihove mentore pozdravili su prorektori prof. dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić i prof. dr. sc. Slaven Zjalić te stručna suradnica u projektu EU-CONEXUS Kata Barać.


Sudionici EU-CONEXUS natjecanja učenika


OŠ ŠIME BUDINIĆA
Nastavnica Biljana Agić; Tim 1: Helena Kadija, Tonina Kolega, Ivan Čirjak i Frano Kolega (rad odabran za predstavljanje na međunarodnom natjecanju u kategoriji 13-14 godina, osvojili 3.mjesto na međunarodnom natjecanju); Tim 2: Lucija Longin, Eva Surać, Leona Martinović i Ena Brkić; Tim 3: Petar Mesić, Lara Stipić, Jelena Antulov, Marta Serapiglia.
Nastavnica Marta Torić: Kira Mašina, Nina Bukulin, Tea Skoblar, Tereza Dundov
Nastavnica Zrinka Klarin: Katarina Kozulić, Nola Morović, Dino Đorđević i Roko Desnica
Nastavnica Anita Mustać: Tim 1 (Nora Stipanov, Sunčica Gregov, Mišel Tišma, Adrian Grmoja); Tim 2: Petra Marušić, Ivona Rukavina, Stipe Kasun, Bartol Cuković. Video uradak »Quality of life on the coast – Zadar waterfront and sustainable development« ili Kvaliteta života na obali – Zadarska riva i održivi razvoj odabran za predstavljanje na međunarodnom natjecanju u kategoriji 14-15 godina. Osvojili 1. mjesto na međunarodnom natjecanju.




OŠ PETRA PRERADOVIĆA
Nastavnica Anita Šimac: Nuša Pedišić, Nika Ivana Medić, Robert Paleka, Marta Mustać.


OŠ KRUNE KRSTIĆA
Nastavnica Branka Bajo: Jana Božica Gečević, Ljubica Knez, Marko Lovrović i Franko Bajlo.