Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prilika za kreiranje jedinstvenog prostora na arhitektonskoj mapi Zadra

17.06.2021. 07:45


Grad Zadar je jučer objavio natječaj za za izradu idejnog rješenja uređenja prostora bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića u Zadru. Natječaj organizira i provodi Društvo arhitekata Zadra (ZDA)
Pravo sudjelovanja imaju sve stručne fizičke ili pravne osobe bez obzira na mjesto sjedišta/prebivališta, a najmanje jedan autor natječajnog rada mora biti ovlašteni arhitekt ili ovlašteni arhitekt urbanist. Natjecatelj može za izradu natječajnog rada angažirati i druge stručnjake specijaliste u pojedinom području.


Javni prostori kreiraju identitet zajednice
Natječajni elaborat dostupan je online, a priložene su brojne fotografije područja, dokumentacija vezana za Centar za mlade koji se uređuju na tom području, geodetska podloga, arhitektonska studija, zatim fotoelaborat Nasada o valorizaciji zelenila na tom području.
– Javni prostor je područje ili mjesto koje je otvoreno i dostupno svim građanima, bez obzira na spol, seksualnu orijentaciju, rasu, nacionalnu ili socioekonomsku pripadnost i dob. Javni prostori kreiraju identitet zajednice, stoga je kreiranje i zaštita javnog prostora jedan od najvažnijih zadataka i odgovornosti arhitekata. Projektiranje prostora bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića prilika je za kreiranje jedinstvenog prostora na arhitektonskoj mapi Zadra, stoji u uvodu teksta natječaja.
Natječajni zadatak podijeljen je u tri dijela: razvoj zone, idejno rješenje javne garaže i parterno uređenje.
Zajednički obilazak lokacije zakazan je za subotu 3. srpnja 2021. godine, s početkom u 11:00 sati, a natjecatelji imaju pravo dostaviti pitanja do 5. srpnja 2021. godine.
Pitanja se dostavljaju e-mailom na adresu: [email protected] do zadanog roka, a objava odgovora na pitanja bit će do 12. srpnja 2021.


Rok predaje natječajnih radova je 23. kolovoza
Rok predaje natječajnih radova je 23. kolovoza 2021. do 13:00 sati bez obzira na način dostave. Natječajni radovi dostavljaju se u pisarnicu na adresu Grada Zadra.
Za ocjenu radova imenovan je Ocjenjivački sud u sastavu od pet (5) članova: Saša Begović izv.prof. art., dipl.ing.arh., predstavnik provoditelja, predsjednik OS-a; Krešimir Damjanović, mag.ing.arch, predstavnik provoditelja; Nives Kozulić, dipl.ing.arh., predstavnica provoditelja; Ante Ćurković, mag.pol., predstavnik raspisivača; Anita Mijić, dipl. tur. komunikolog, predstavnica raspisivača.
Zamjenik člana ocjenjivačkog suda je Petar Kozina, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt, a u
Tehničkoj komisiji su: Zrinka Gržan, dipl.ing.arh., ovlaštena arhitektica; Marin Bukulin, dipl.ing.arh., ovlašteni arhitekt.
Tajnik natječaja je Domagoj Diklić, mag.ing.arch., ovlašteni arhitekt.
Prema utvrđenim kriterijima isključit će se radovi predani poslije roka navedenog u ovim uvjetima, koji ne sadrže priloge navedene ovim uvjetima, čija oprema natječajnog rada nije u skladu s ovim uvjetima, koji nisu predani u zapečaćenom omotu.
Pored usklađenosti rada s uvjetima raspisa, u pogledu sadržaja, rokova i obaveznih priloga, pri ocjenjivanju radova Ocjenjivački sud će valorizirati: prostorni koncept u odnosu na širi i uži kontekst; prostornu i oblikovnu kvalitetu, argumentiranu funkcionalnost rješenja; suvremenost izričaja; racionalnost i ekonomičnost rješenja; stupanj i iscrpnost odgovora na sva pitanja postavljena programom, stupanj cjenovne argumentacije; uvjerljivost produkt-dizajna i provedivost.