Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vučetić: Cijenit ćemo sve prijedloge i afirmativni rad svih skupštinara

17.06.2021. 14:12


Antonio Vučetić novi je predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije! Tako je odlučeno na konstituirajući sjednici Županijske skupštine koja je održana jutros u Centru za razvoj i edukaciju u Poličniku na koje se okupilo 35, od ukupno 37 članova, čime je ostvaren kvorum.
Na sjednici nije bio prisutan Frane Vučetić, županijski vijećnik s liste MOST-a te nezavisni Ivica Žuvela. Nakon utvrđivanja kvoruma, prešlo se na izbor Mandatnog povjerenstva u koje su odabrani Željko Šoša kao predsjednik te članovi Nevenka Marinović i Zlatko Marasović. Šoša je pročitao izvješće Mandatnog povjerenstva te je utvrdio promjene u Skupštini u odnosu na izborne liste. Tako je troje kandidata s liste HDZ-a i koalicijskih partnera stavilo svoj skupštinski mandat na mirovanje. To su župan Božidar Longin koji je svoje mjesto prepustio Dariju Vrsaljku, ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina, kojeg će zamijeniti Nikica Čalušić te ravnateljica Ekonomsko-birotehničke škole Zdenka Sršen-Juričević umjesto koje dolazi Nediljko Jović. Enio Meštrović iz osobnih je razloga stavio svoj mandat u mirovanje te će ga zamijeniti sljedeći s Kandidacijske liste grupe birača, a to je Marko Savić. Umjesto Marjane Botić, koja je također svoj mandat stavila u mirovanje iz osobnih razloga, u Županijsku skupštinu vraća se Ante Rubeša.


Vučetića podržao 21 član
Željko Šoša je još dodao kako nije osigurana odgovarajuća pripadnost člana srpske nacionalne manjine te će time Vlada raspisati dopunske izbore u roku od 90 dana za izbor ovog člana.
Predsjedanje je preuzela Nevenka Marinović, nakon čega je uslijedila svečana prisega članova koji su prisegli da će dužnost obavljati savjesno i odgovorno, dok je Rubeša "nadopunio" prisegu riječima da će se boriti protiv nepotizma i korupcije.
Prijedlog za Antonija Vučetića kao predsjednika Županijske skupštine potpisao je 21 vijećnik dok je oporba bila protiv ili suzdržana, a drugih prijedloga nije bilo. U raspravu se javio Jure Zubčić (SDP) koji je kazao kako ovo smatra za političku trgovinu.
– Razgovori o većini nisu bili transparentni, a koordinirao ih je čovjek kojem je zbog presude zabranjeno kandidirati se, rekao je Zubčić, misleći pritom na Kristijana Kapovića koji zbog pravomoćne presude nije mogao biti kandidat na lokalnim izborima.
– Ovdje se nije radilo o usuglašavanju ili razgovorima o boljitku županije, nego o političkoj trgovini, zaključio je Zubčić s kojim se složio i Ivan Matić iz MOST-a.
Vučetić je ipak dobio većinu te je nakon proglašenja preuzeo sjednicu, prvo se zahvalivši na ukazanom povjerenju te čestitao svim zastupnicima.


Preuzeo funkciju u pomirljivom tonu
– Želio bih svima poželjeti sretan i uspješan rad i da radimo u interesu naših građana te da predstavljamo ljude koji su nam dali povjerenJe koje nećemo iznevjeriti. Odmah na početku želim zauzeti stav kako ćemo cijeniti sve vaše prijedloge, da ćemo se držati poslovnika, svih normi koje su u kulturnoj naravi. Cijenit će se afirmativni rad svih skupštinara, bilo opozicijskih ili pozicijskih. Ono što ću zamoliti jest da svi skupštinari pokažu dozu poštovanja jedni prema drugima jer trebamo poštovati ovaj dom i instituciju Zadarske županije, rekao je Vučetić kratko pri preuzimanju nove funkcije.
– U ovom poslu nema previše emocija, osim osjećaja odgovornosti za građane i pošteno obavljanje posla, dodao je novi predsjednik Županijske skupštine.
Zorana Šikića je kao potpredsjednika podržao također 21 član, šest je bilo protiv, a osam suzdržanih, dok je Davor Čerkuč za potpredsjednika Skupštine iz reda predstavničke manjine izglasan s 33 glasa za i dva suzdržana.
U odboru za statut, odnosno poslovnik naredne će četiri godine biti Zoran Šikić kao predsjednik, Ivan Pintur potpredsjednik te Antonio Vučetić (DSU-HNS-HSLS), Jure Zubčić i Davor Čerkuč kao članovi.




Za četiri dobre i plodonosne godine
Na samome kraju, okupljenima se obratio i župan Božidar Longin koji je čestitao predsjedniku i potpredsjednica te je istaknuo da je uvjeren kako ih očekuje konstruktivan i dobar rad u naredne četiri godine.
– Čestitam predsjedniku i potpredsjednicima na današnjem izboru, uvjeren sam da ćete ovu Skupštinu voditi dobro i kvalitetno. Drago mi je da je ovaj izbor mladog predsjednika završen. Uvjeren sam da će svi vijećnici časno i odgovorno obnašati svoju dužnost u ovoj Skupštini, a nadam se kako ćemo mi kao Županija nastaviti razvojni ciklus koji smo imali prijašnje četiri godine. Nadam se da ćemo zajedno imati četiri dobre, plodonosne godine, zaključio je na kraju Longin.


Vijećnici Županijske skupštine:
HDZ: Dario Vrsaljko, Nikica Čalušić, Nevenka Marinović, Željko Šoša, Snježana Jurinić, Davor Lončar, Marija Orlović Kolčeg, Ivica Pintur, Branislav Jelenić, Joso Nekić, Neven Birkić, Bruno Mandić, Zoran Šikić, Nedjeljko Jović, Vesna Sabolić, Željko Dilber, Luka Grbić, Mario Pešut.
Srcem za Zadar: Zlatko Marasović, Marko Pupić-Bakrač, Vedrana Mišković, Jure Zubčić, Ante Rubeša, Helena Mikulandra.
Nezavisna lista Ivice Žuvele: Ivica Žuvela, Davor Čerkuč, Višnja Pećarić, Željko Perica, Marko Savić.
DSU/HNS/HSLS: Antonio Vučetić, Marko Klanac, Milan Stojanov
MOST: Ivan Matić, Frane Vučetić (Branko Katić), Rade Škarica.
Domovinski pokret: Nenad Klarić, Angelo Žilić.