Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Susret “vlaške i bodulske” kulture

Autor: Anita Ćustić

16.07.2008. 22:00
Susret “vlaške i bodulske” kulture


Novost će ove godine biti Folklorna povorka koja će se okupiti ispred kavane Branimir te će u 19 sati krenuti preko mosta do Narodnog trga i dalje Kalelargom do Sv. Stošije i nazad na rivu
Osmu godinu zaredom i to u petak 18. srpnja na zadarskoj rivi će se ugasiti svjetla te će se ponovno održati manifestacija Noć punog miseca, festival kulture, hrane i običaja Zadarskog kraja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama Turističke zajednice grada Zadra.
Riječ je, naime, o večeri koja na trenutak sve Zadrane vraća u vrijeme kada je Zadar bio grad gospode, koji je uživao u sretnoj simbiozi sa svojim priobaljem, otocima i zaleđem. Kako je pojašnjeno, to je susret “bodula i vlaja” na jednom mjestu, jedinstvenih mirisa s bogatih stolova, dipli i mandolina ukomponiranih u pjesmu Morskih orgulja. Manifestacija podrazumijeva ugašenu javnu rasvjetu, ferale i svijeće, klape i plesove, goste iz drugih krajeva zemlje i gomilu nasmijanih i zadovoljnih ljudi ispod jednog velikog mjeseca, a organizatori očekuju 60 tisuća posjetitelja, 1.200 sudionika, 150 brodova i 43 izlagača.
Konferenciji su nazočili Zvonko Šupe, direktor TZ grada Zadra, Neven Stojaković, autor projekta, te Janja Cindrić, zastupnica Hrvatske manjinske udruge u mađarskom gradu Székesfehérváru, čije će se izaslanstvo na ovogodišnjoj Noći punog miseca predstaviti svojim kuharima, glazbenicima i televizijskom ekipom.
– Riječ je o tradicionalnoj i našoj najjačoj manifestaciji, a ove godine ponovno imamo veliki odaziv turističkih zajednica, mjesta, gradova, udruga i kulturno-umjetničkih društava iz cijele županije. Također, očekujemo dolazak gostiju iz ostalih krajeva zemlje, a prvi put imat ćemo i inozemne goste i to iz Mađarske, kazao je Šupe, pojasnivši da je do suradnje s Mađarima došlo prošle godine kada je TZ Zadra posjetila fišijadu u Székesfehérváru, nakon čega su Mađari izrazili želju za sudjelovanjem na našem tradicionalnom festivalu.
Prisutnima se također obratio i Neven Stojaković, pojasnivši da se ideja o Noći punog miseca od samog početka pa do danas nije znatno promijenila, podrazumijevajući veliki broj različitih izlagača te njihovo šareno predstavljanje duž cijele rive.
– Program će se odvijati na dvije pozornice: klapski program na gatu i folklorni program na drugoj pozornici kod hotela Zagreb. Novost će ove godine biti Folklorna povorka, koja će se okupiti ispred kavane Branimir te će u 19 sati krenuti preko mosta do Narodnog trga i dalje Kalelargom do Sv. Stošije i nazad na rivu. Kao i prošle godine, razmještaj štandova dijelom će ući u u pošumljeni dio rive kako bi se stvorila bolja cirkulacija na cijelom prostoru, najavio je Stojaković, napomenuvši da je zahvaljujući upravo ovakvim manifestacijama interes za Zadar među stranim turistima svake godine sve veći, i to iz razloga što će na Noći punog miseca doživjeti nešto što sigurno nikada u životu nisu.
Najavljeno je također kako će u programu na gatu sudjelovati klape Kožino iz Kožina, klapa Donat iz Zadra, ženska klapa Uzorita iz Zadra, klapa Bonaca iz Šibenika, klapa Kontrada i Intrade iz Zadra, a program će voditi Ivana Zrilić, Vlatka Marasović na pozornici na gatu i Ivica Štorić na pozornici za kulturno umjetnička društva kod hotela Zagreb.
Zvonko Šupe je na posljetku iskoristio priliku te podsjetio na posjet novinara londonskog lista Times Zadru i njegovu oduševljenju našom ponudom. Zatim je najavio njegov ponovni posjet i to upravo na Noći punog miseca, a kako bi usporedio Dubrovnik i Zadar, koji smatra podcijenjenom destinacijom u Hrvatskoj, a potom to i objavio u Timesu.


Tajnovito mađarsko jelo
Janja Cindrić zahvalila je svima koji su na bilo koji način odgovorni za uspostavljanje suradnje između dva prijateljska grada, Zadra i Székesfehérvára.
– Zaista želimo da ova prijateljska veza zaživi te da ne ostane samo na papiru, jer šteta bi bilo ne upoznati vrijednost i bogatstvo Zadra, istaknula je Cindrić, najavivši kako će na Noći punog miseca kuhati za Zadrane tradicionalno mađarsko jelo koje će sve do petka ostati iznenađenje.