Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Sv. Filip i Jakov: Cvjetna oaza Zadarske županije

Autor:

16.07.2008. 22:00
Sv. Filip i Jakov: Cvjetna oaza Zadarske županije

Foto: Adam VIDAS



Sv. Filip i Jakov je mjesto za koje ne treba trošiti previše uvodnih riječi. Poznato obiteljsko odmaralište, čisto more i visoka razina hortikulturne uređenosti zbog čega nosi titulu najcvjetnijeg mjesta u Zadarskoj županiji, bili su i ostali njegova glavna obilježja
Turistička patrola Zadarskog  lista vratila se s otoka na kopno  i nastavlja sa svojim zadatkom –  obilaskom atraktivnih mjesta u  Zadarskoj županiji, a sve u  sklopu zajedničke akcije Zadarskog lista i TZ Zadarske  županije “Biramo najuređenije  mjesto, općinu i grad”. Cilj  ovotjedne patrole bila je filipjanska rivijera, točnije njen  centar Sv. Filip i Jakov. Sv. Filip  i Jakov je mjesto za koje ne  treba trošiti previše uvodnih riječi. Poznato obiteljsko odmaralište, čisto more i visoka razina horitkulturne uređenosti  zbog čega nosi titulu najcvjetnijeg mjesta u Zadarskoj županiji bili su i ostali njegova  glavna obilježja. Dodajmo kako je kontinuiranim radom tijekom proteklih godina turistička ponuda Sv. Filipa i Jakova, zajedno s okolnim mjestima, svoju turističku ponudu s  pripadajućim sadržajima podigla na respektabilnu razinu.  Nagrade za trud turističkim i  općinskim djelatnicima koji zajedno rade na promociji i uređenosti mjesta, jesu pohvale  mještana i turista te brojna  priznanja.
Drvored u cvijeću
Na ulazu u općinu nalazi se  tabla dobrodošlice, a druga se  nalazi u samom mjestu. Ona je,  nažalost, svake godine sve manje vidljiva s ceste zbog gustog  raslinja koje zaklanja pogled na  nju. Osim tog neatraktivnog  detalja, ulaz u mjesto je odlično  uređen i zadržao je svoju visoku  hortikulturnu i informativnu  razinu. Radi se o koloritu sezonskog cvijeća i velikoj informativnoj piramidi koja pruža  osnovne informacije o mjestu,  a kruna svega je panoramska  fotografija mjesta. Sama cesta  koja vodi u centar mjesta okružena je drvoredom borova i  cvjetnim stazama, koje se navodnjavaju sustavom kap na  kap.
Već proteklih godina učinjeni su znatni napori u povećanju  protočnosti ceste njenim proširenjem na najkritičnijim dijelovima. Oni koji su prije dolazili u Sv. Filip i Jakov znaju  kakve su gužve nastajale na uskom grlu glavne ceste prema  mjestu, osobito kad bi tim dijelom još prolazili autobusi.
Turistička patrola nastavila  se prema centru mjesta, rivi  vođena putokazima smeđe signalizacije koji su postavljeni  pretprošle godine te s drugom  informativnom piramidom koja se nalazi pored glavnog mjesnog parkirališta. Kada se sve  skupa zbroji Filipjanci zaslužuju pohvale za odličan informativni sustav koji je postavljen  u mjestu. Njihovi gosti, čak i oni  koji se prvi put susreću sa Sv.  Filipom i Jakovom, teško da  neće naći put do svog odredišta.  Smeđom signalizacijom označena je i pozicija TIC-a u središtu mjesta. Kako to dolikuje u  najcvjetnijem mjestu Zadarske  županije TIC je hortilkulturno  uljepšan. Njegova unutrašnjost  je mediteranski prozračana tako da se gosti u njemu osjećaju  ugodno. Prostorije TIC-a su opskrbljene i više nego dostatnim  količinama informativnog materijala kako TZ Sv. Filip i Jakov, tako i prospekata Hrvatske  turističke zajednice. Od ljubaznih djelatnika uvijek se može  dobiti točna informacija o samom mjestu i njegovoj okolici. Nakon  obilaska TIC-a patrola se nastavila u  društvu direktorice  TZ Sv. Filip i Jakov  Klare Eškinje Glavan, koja iznosi svoje  ocjene dosadašnje  sezone i prognozu za  nastavak:
– U prvih šest mjeseci zabilježili smo  četiri posto više dolazaka, a jedanaest  posto više noćenja. U  ovom trenutku je  2.000 turista na našem području. Mislimo kako je realno  očekivati porast od  dva posto na godišnjoj razini.
Nakon TIC-a patrola je nastavila šetnjom mjesnom rivom,  šetnicom koja je duša svakog  manjeg dalmatinskog mjesta pa  tako i Sv. Filipa i Jakova. Na rivi  također pozitivne promjene,  osobito cvjetne. Nekoliko javnih površina dodatno je cvjetno  oplemenjeno, a kako bi cvijeće  zadržalo svoju svježinu i boju u  ljetnim mjesecima, postavljen  je sustav navodnjavanja kap na  kap. Na rivi se nalazi i plan  mjesta okružen fotografijama  atraktivnih lokaliteta u Zadarskoj i susjednim županijama.  Ipak vrijeme je učinilo svoje pa  su fotografije pod suncem izblijedjele. Riva je tijekom ljetnih mjeseci uvečer zatvorena za  promet, a tijekom ovog ljeta  zabranit će se parkiranje u njenom centralnom dijelu.
Plava zastava drugu  godinu
Za primijetiti je da je cvjetni  hit prisutan i kod vlasnika ugostiteljskih objekata i okućnica.
Nakon rive patrola je nastavila u pravcu mjesne plaže  Iza banja, na kojoj se drugu  godinu za redom podiže Plava  zastava. To je samo dokaz kako  je plaža zadržala svoj visoki  standard i nikada upitnu čistoću mora, uz prijeko potrebne dodatne sadržaje potrebne  za Plavu zastavu. Uređeni su  prilazi za invalide, sanitarni  čvor, postavljen je veći broj  svlačionica, kanta za otpad i  drugi sadržaji. Mislilo se i na  najmlađe pa je uređen zabavni  park.
Treba napomenuti da se nije  radilo samo u centralnom  mjestu filipjanske rivijere, već  su pomaci vidljivi u Sv. Petru i  Turnju. Osobito se to odnosi  na Turanj gdje se razina hortikulturne uređenosti podiže iz  godine u godinu.


Riva kandidirana  za Plavi cvijet
Turističko povjerenstvo  nominiralo je filipjansku rivu,  Obalu kralja Tomislava, za  akciju Plavi cvijet kao najuređeniju rivu u Zadarskoj županiji, kako kaže Klara Eškinja Glavan:
– Ove gdoine bilo je određenih zahvata na rivi, osobito na njenom horikulturnom uređenju. Proteklih godina uočili smo da se na  nekim površinama ne može  održati cvijeće jer ih koriste  ljudi, osobito za vrijeme brojnih fešta na rivi. Ovu godinu  smo taj problem uklonili.
Inače riva je bila i ostala  filipjanska ljepotica, centar  svita, danju mjesto odmora i  laganih šetnja, noću zabavna pozornica.


Malo mjesto za svačiji gušt
Sv. Filip i Jakov je malo mjesto koje nudi dovoljno sadržaja za  svačiji gušt. Sv. Filip i Jakov se nalazi u specifičnom i zaštićenom  kraju Pašmanskog kanala s čistim plažama. Samo mjesto je  čisto, vodi se briga o njegovom hortikulturnom uređenju. Njegova prednost jest okolina s brojnim nacionalnim i parkovima  prirode, brojnim lokacijama za dnevne i poludnevne izlete te  biciklističke staze koje se s prostora filipjanske općine nadovezuju na susjedni Biograd na Moru i Vransko jezero u općini  Pakoštane.