Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Turanj proslavio blagdan Gospe Karmelske

Autor: Velimir Brkić

16.07.2008. 22:00
Turanj proslavio blagdan Gospe Karmelske

Foto: Velimir BRKIĆ



Više tisuća vjernika iz Turnja, okolnih naselja  i cijele Zadarske nadbiskupije, pohodilo je u srijedu navečer župnu crkvu Gospe Karmelske ususret Majci Božjoj,  Gospi od Karmela, kako bi im donijela blagoslov i mir! Središnja svečana proslava svetkovine Gospe Karmelske, nebeske zaštitnice župe Turanj,  počela je svečanim misnim  slavljem u dvorištu ispred crkve u 19 sati. Ondje je u  zajedništvu s turanjskim župnikom don Marinkom Duvnjakom, desetak svećenika  kao i brojnim vjerničkim pukom veličanstvenu svečanu misu predvodio zadarski  nadbiskup mons. Ivan Prenđa.  Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod ravnanjem  sestre Radislave.
Turanjska župa jučer je imala razloga za dvostruku radost i slavlje.  Osim slavljenja svoje nebeske zaštitnice Gospe Karmelske tijekom svete  mise nepregledno vjerničko mnoštvo moglo je nazočiti nesvakidašnjim  svečanom događaju – krštenju šestog djeteta u obitelji Josipe i Nediljka  Nene Kadije, tromjesečne Ire Bernarde. Nadbiskup je i ovoga puta svesrdno podržao novi život koji je najveći dar Božji, iskazao potporu  obitelji s brojnom djecom. Naglasio je da za kršćane ljudi nisu brojke, nego je svaki  čovjek novo neponovljivo Božje stvorenje, dragocjeno i sveto u svom  nastanku i životu. Kumovi šestog djeteta u obitelji Kadija su bili bračni par Manuela Fantina Torbarina i Tomislav Torbarina.
Početak gotovo kilometarske procesije s Gospinim kipom kroz Turanj označila su  crkvena zvona. Gospin kip nosili su Josip Santini, Ivan Matković, Nado Santini, Nikola  Deković, Andrija Pirović i Josip Jačan. Nakon veličanstvene procesije koju je promatralo i mnoštvo turista nadbiskup mons. Ivan Prenđa udijelio je Božji blagoslov.


Pučko okupljanje
Da je na turanjskoj fešti uz procesiju i misno slavlje nemali značaj imalo  i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni improvizirani štandovi uz  uobičajenu ponudu robe namijenjene djeci i odraslima. Bilo je u Turnju svega, a za ovu blagdansku svečanost ispečeno je i nekoliko stotina janjadi.  Velika pučka zabava na turanjskoj rivi začinjena je spektakularnim  vatrometom točno u ponoć.