Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U ozračju kontrabaseva

Autor: Goran Bujić

16.07.2008. 22:00
U ozračju kontrabaseva

Foto: Nenad MARČEV



Preksinoć je u Zadru gostovao Pavle Dešpalj, dirigent koji je još davne 1960. zajedno s Mariom Kotlarom utemeljio najstariji festival u gradu i jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj uopće. Koncert je održan sa Splitskim komornim orkestrom u Providurovoj palači. Kao solisti nastupili su kontrabasisti Mario Ivelja i Oleg Gurski, a na repertoaru su bila djela Krste Odaka, Anđelka Klobučara i Johannesa Brahmsa.
„Instrumenti koji su po svojoj prirodi oduvijek bili u funkciji pratnje i u sjeni solističkim instrumenata, imali su u povijesti glazbe trenutke slave. Tako je kontrabas, suvremena inačica viole da gamba, tijekom 18. stoljeća uživao popularnost od strane mnogih istaknutih skladatelja, a koji su nemali broj stranica posvetili upravo ovom robusnom instrumentu. Pavle Dešpalj, ugledni hrvatski skladatelj i dirigent međunarodne karijere, utemeljitelj Glazbenih večeri u sv. Donatu, posvetio je kontrabasu preksinoćnji koncert u Providurovoj palači. Ravnajući Splitskim komornim orkestrom, sastavljenim od mahom sjajne generacije mladih gudača te uz soliste na kontrabasu Ivelju i Gurskog, izveo je djela hrvatskih skladatelja Odaka i Klobučara, koji su oplemenili hrvatsku glazbenu povijest rijetkim djelima za kontrabas. Koncert je završio Brahmsovim “Sekstetom br. 2 u G-duru”.
Sinoć je pak u tzv. off programu, s početkom također u 21.00 sat, održan prvi od četiri najavljena ‘Županijska koncerta’, i to u crkvi sv. Kasijana u Sukošanu.
Nastupila je sopranistica Valentina Fijačko, pjevačica sa stalnim angažmanom u splitskoj Operi i orguljaš Mario Penzar, profesor pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu i kućni orguljaš dvorane ‘Lisinski’. Na programu je bila lepeza najljepših arija i pjesama Bizeta, Francka, Vivaldija i Schuberta.
Idući koncert 28. Glazbenih večeri u sv. Donatu je u subotu, 19. 7., u prekrasnom ambijentu palače HAZU, gdje će, nošen ritmovima sambe i tanga, nastupiti Zagrebački gitaristički kvartet, vrhunski ansambl sastavljen od naših najboljih gitarista, uz sopranisticu Klasju Modrušan, a publika će moći uživati u djelima Piazzole, Ginastere, Josipovića…