Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Drugi kupac nije znao da je stan već kapariran

Autor: Suzana Bandić

16.07.2009. 22:00
Drugi kupac nije znao da je stan već kapariran


Bodrožić je drugog kupca stana uvjerio kako će riješiti problem s Marijanovićem, a za stvari koje su zatekli u stanu, rekao im je da su ih ostavili građevinski radnici, istaknuli su svjedoci na jučerašnjoj raspravi
Na Općinskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje Mati Bodrožiću (46), poznatom zadarskom poduzetniku, kojemu se sudi zbog prijevare u gospodarskom poslovanju.
Riječ je o slučaju koji se na ovom sudu vodi još od 2000. godine kada je prevareni Brunislav Marijanović (60), sveučilišni profesor iz Zadra, Bodrožića zbog prijevare “teške” 70 tisuća tadašnjih DEM-a, prijavio policiji.
Slučaj, međutim nije priveden kraju, a 2006. godine je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo kazneni progon protiv Bodrožića, jer se u međuvremenu pokazalo kako je on isti stan prodao dvjema različitim osobama, odnosno i Nikolini Katalenić, kćerki Nikole Sorića, vlasnika poznatog zadarskog trgovačkog lanca “Sonik”, koja je jučer iznijela svoj iskaz pred Sudskim vjećem kojim predsjeda sudac Ivica Marinović.
Nije znala za drugog kupca
Ispričala je kako je početkom 2000. godine stupila u kontakt s Matom Bodrožićem, vlasnikom tvrtke “Skelet” d.o.o. zbog kupnje stana u zgradi “Kristal”, koji je tada bio u “rouh bau” fazi izgradnje. Za stan je saznala od tadašnjeg poslovnog partnera Borisa Budana koji ju je i uputio na Bodrožića. Obzirom da je sva dokumentacija stana bila uredna, sklopili su kupoprodajni ugovor početkom srpnja nakon kojeg je predala dokumentaciju za uknjižbu vlasništva te započela s uređenjem stana.
– Ključeve stana preuzeli smo u rujnu i odmah započeli s radovima kako bi mogli useliti. Zatekli smo u jednoj prostoriji neki namještaj, odnosno krevet i stare deke, ali nam je Bodrožić rekao da su to ostavili radnici. Jednom prilikom na kratko, ujak mog supruga je sreo u tom stanu Marijanovića. On mu je rekao kako je on dao kaparu za taj stan pa smo odmah potom kontaktirali Bodrožića. Međutim, on nas je uvjerio kako je sve u redu i da će on to sve srediti. Otada više nisam ni vidjela niti čula za gospodina Marijanovića – prisjećala se Katalinićeva.
Na poseban upit odvjetnika oštećenog Marijanovića o njezinim saznanjima da je Općinski sud 2003. godine donio rješenje o zabrani raspolaganja i daljnjeg građenja u predmetnom stanu, odgovorila je kako to nije znala.
Slično je svjedočio i njezin otac, Nikola Sorić, koji je istaknuo kako njemu, a ni njegovoj kćerki, Bodrožić tijekom pregovora za kupnju stana nije spominjao da je netko drugi za predmetni stan platio kaparu, a još manje o iznosu iste.
– Ništa mi nije rekao, a da sam ja znao za tu rabotu, ja ga ne bih ni kupovao – naglasio je Sorić.
Budan odustao, ali posredovao
Na jučerašnjoj raspravi u svojstvu svjedoka saslušan je i Boris Budan, koji se u cijeloj ovoj “priči” spominje kao posrednik. U to vrijeme on je bio vjerovnik poduzeća “Prigorka promet”. Kako su postojala neka dugovanja tvrtke “Skelet” d.o.o. prema njegovoj tvrtci, ispričao je Budan, on je s Bodrožićem pregovarao o kompenzaciji duga na način da on njega preuzme predmetni stan.
– Znao sam da je netko platio kaparu za taj stan, ali mi je Bodrožić rekao da će on to srediti. Nije mi spominjao o kojoj svoti novca je riječ niti na koji način to kani riješiti. Nakon mjesec, dva ja sam u tom stanu nakratko sreo Marijanovića i kad sam shvatio o čemu je tu zapravo riječ, od svega sam odustao – ispričao je Budan dodajući kako je osim toga još i tvrtka “Podgorka promet” išla u stečaj pa više nije bilo ni moguće kompenzacijom zatvoriti financijsku konstrukciju.
O njegovom posredovanju u kupoprodaji između Bodrožića i Nikole Sorića i njegove kćeri Nikoline Katalenić, Budan je rekao kako je njegova uloga u svemu tome ništavna.
– Znao sam da oni traže stan za kupnju, a s druge strane, Bodrožić je nastavio prodavati predmetni stan. Osim toga, Bodrožić mi je pokazao dokumentaciju stana i ZK izvadak koji je bio “čist”. Spomenuo sam Soriću da postoje neki problemi vezani uz stan i da su tamo neke stvari, ali da će se to sigurno uskoro riješiti. Kasnije su Sorić i Bodrožić sami dogovarali kupnju i način plaćanja – ustvrdio je Budan. Na poseban upit oštećenog Marijanovića, koji ga je pitao jeli on sudjelovao u konačnoj realizaciji između tvrtke “Skelet” d.o.o. i Sorića te jeli za to, a na račun dugovanja “Skeleta” d.o.o. “Prigorki” primio neki novac, Budan je kratko odgovorio kako jest sudjelovao u prodaji.