Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iskrsnula dokumentacija

Autor:

16.07.2009. 22:00
Iskrsnula dokumentacija


Gradu je ovih dana stigla obavijest da je, zbog izmjene u Zakonu o izvlaštenju državnog zemljišta, potrebno ishodovati i odluku Vlade RH o utvrđenom općem interesu te mišljenje Županijske skupštine
Iako je najavljeno da će se, zbog velikih dugovanja, odnosno rupe u Gradskom proračunu, koja se procjenjuje na 70, odnosno 80 milijuna kuna, otkazati sve planirane građevinske investicije za ovu godinu, a gotovo svi aktualni radovi privremeno obustaviti, projekti za koje su trenutačno u tijeku pripremne radnje, nastavljaju s ishodovanjem potrebne dokumentacije. Doznajemo to u Uredu Grada gdje ističu kako se procedura ishodovanja potrebne dokumentacije za projekte koji su u toj fazi nezaustavljivo kreće svojim tijekom. Tim više jer ova procedura redovito zahtijeva puno vremena, zbog čega nema smisla zaustavljanjem dodatno odugovlačiti cijeli proces.
Među takve projekte spada i izgradnja novog azila, odnosno preseljenje životinja iz dosadašnjeg “ilegalnog” skloništa na Žmirićima u novi dom, koji bi prema prostornom planu trebao biti izgrađen na Bokanjcu.
Podsjetimo stoga da je nedavno najavljeno da je u tijeku iščekivanje građevinske dozvole, a koja je trebala biti spremna prije gotovo mjesec dana, kada je u planu bio i konačni početak gradnje te osposobljavanje nekolicine boksova i preseljenje dijela životinja. No, kako doznajemo iz Ureda Grada, došlo je do izmjena u Zakonu o izvlaštenju državnog zemljišta, zbog čega su gradske vlasti dužne ishodovati još dva dokumenta koja će dodatno usporiti ovaj proces.
Naime, tek prije nekoliko dana istaknuto je da je Grad uputio zahtjev Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva kojim je zatražio dopuštenje za izdvajanje čestice iz šumskog gospodarstva, odnosno ulazak u posjed. Razlog tome je činjenica da Grad treba biti vlasnik posjeda kako bi mogao dobiti građevinsku dozvolu i započeti s preseljenjem kaveza.
No, kao odgovor na spomenuti zahtjev Gradu je ovih dana stigla obavijest da je, zbog izmjene u Zakonu o izvlaštenju državnog zemljišta, potrebno ishodovati i odluku Vlade RH o utvrđenom općem interesu te mišljenje Županijske skupštine.
– Sukladno izmjenama Zakona, od sada je za sve prostorne planove, a koji nisu gospodarska zona, potrebno priložiti i ova dva dodatna dokumenta. Grad sada kreće u ishodovanje spomenutih dokumenata i realizacija projekta se nastavlja svojim tijekom, poručuju iz Ureda Grada te napominju da je teško planirati kompletiranje dokumentacije, no vjeruju da se početak gradnje novog azila neće dodatno prolongirati.
Poznato je i to da je ukupno 4,7 hektara zemljišta namijenjeno skloništu i to 3 kilometra sjeveroistočno od ruba naselja Bokanjac te oko 70 metara istočno od ceste Zadar-Ražanac. Na ovom će se području osigurati i deset parkirališnih mjesta za sve posjetitelje i osoblje skloništa. Prostor će, prema Urbanističkom planu, biti infrastrukturno potpuno opremljen, a imat će i potpunu vodovodnu i odvodnu infrastrukturu, koja neće biti vezana uz infrastrukturu šireg područja. U tom smislu je u planu i biopročišćivač, dok će sve ostalo biti riješeno unutar kompleksa, a prema idejnom rješenju kapacitet azila predviđen je za 50-ak životinja, no njega je, ovisno o potrebama, moguće dalje širiti.