Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Iž će imati najbogatije kulturno ljeto

Autor: Elza Radulić-Toman

16.07.2009. 22:00
Iž će imati najbogatije kulturno ljeto


U subotu 1. kolovoza također će dio biti sportski, igrat će se vaterpolo utakmice, a sudionici će biti igrači iz Velog i Malog Iža te Sali i Rave. U 22 sata istoga dana će započeti središnji dio ovogodišnjega Iškog kulturnog ljeta, kada će se održati i svečano biranje novoga iškoga kralja
Iško kulturno ljeto, koje počinje danas, trajat će skoro mjesec dana. Nikada nije bilo bogatijega programa od ovogodišnjeg, koji će među ostalim, imati čak četiri likovne izložbe. Prva se postavlja večeras, odmah nakon svečanoga otvaranja.
Naime, u 21.30 sati Ljeto se svečano otvara u veloiškome Domu kulture, a u 22 sata u organizaciji Matice Zadrana otvorit će se izložba pod nazivom “Morem preplavljen krš”, a riječ je o fotografijama Donata Petriciolija snimljenima u našem podmorju. Ova će izložba biti otvorena sve do 24. srpnja. U subotu 25. srpnja otvara se druga izložba, a njezini su autori poznati iški slikar Ivan Šulić i gost iz Njemačke Holdy Bartt, koji niz godina ljetuje u Velom Ižu. Na ovoj izložbi će se pikazati motivi iz Veloga Iža.
Iško kulturno ljeta nastavlja se 29. srpnja tradicionalnim nogometnim utakmicama između “Zmorca” i “Juga” te “Žbaguca” i “Hreba”. Dan poslije na programu je Pošimpijada, a u petak 31. srpnja Ljeto se nastavlja košarkaškom utakmicom. Navečer toga dana, u 22 sata u Domu kulture započet će predstava, koju će izvesti gosti iz SAD. Naime, Međunarodni kazališni ansambl iz San Francisca koji prvi put dolazi u Hrvatsku, izvest će Gogoljev “Nos”. Ovi Amerikanci su za Iž saznali od iških Amerikanaca i sami su se ponudili da odigraju svoju predstavu na Ižu.
U subotu 1. kolovoza također će dio biti sportski; igrat će se vaterpolo utakmice, a sudionici će biti igrači iz Velog i Malog Iža te Sali i Rave. U 22 sata istoga dana će započeti središnji dio ovogodišnjega Iškog kulturnog ljeta, kada će se održati i svečano biranje novoga iškoga kralja, tradicionalna priredba u kojoj Iž dobiva novoga “poglavara” na rok od godine dana. Nakon toga koncert će izvesti KUD “Filip Dević” iz Splita, čiji će članovi osim pjesama izvesti i dalmatinske plesove.
Iške fešte se potom nastavljaju 8. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti prigodnim koncertom u Domu kulture. Sutradan u 22 sata Ižanima i gostima će svoju najnoviju predstavu odigrati ansambl Hrvatske kazališne kuće Zadar. Riječ je o predstavi “Nije bila peta, bila je deveta”.
Za petak 7. kolovoza predviđeno je otvaranje treće ozložbe. Ovoga puta bit će to fotografije pod naslovom “Posoljeni zrak” Sare Pavičić. Ta će izložba trajati do 13. kolovoza, a već 12. kolovoza otvorit će se još jedna u Domu kulture i to veloiških likovnih umjetnika. A 11. kolovoza u 22 sata zakazana je možda najzanimljivija od svih, a to je nova predstava veloiškoga KUD-a Sloga pod nazivom “Muke po katastru”, koju su nedavno premijerno izveli u Salima. Na tekst Ane Strgačić Trninić domaći glumci su pripremili duhovitu predstavu s temom iz svakidašnjega života. Ovu predstavu prati i domaća mješovita klapa “Slanac”.