Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mirovine branitelja zadnje za rezanje

Autor:

16.07.2009. 22:00
Mirovine branitelja zadnje za rezanje


Tek kada se konačna odluka donese možemo se na nju očitovati, a znamo da je nitko od naših udruga na državnoj razini neće podržati, kazao je Martinac, naglasivši da smatra da je u branitelje dopušteno dirati tek u onim posljednjim, najgorim trenucima, a siguran je da u ovom trenutku ovakvi potezi nisu neophodni
Da je Vlada RH uporna u smanjenju potrošnje i izvlačenju države iz svjetske krize, dokazuje i činjenica da u svojim antirecesijskim mjerama više ne zaobilazi ni one ugroženije kategorije. Vidljivo je to iz posljednje najave još jednog rebalansa proračuna, predviđenog za kraj srpnja, a koji podrazumijeva i smanjenje braniteljskih mirovina. Ove su najave dodatno uznemirile ionako uspaničeno hrvatsko građanstvo, a na komentare je, dakako, izazvalo brojne braniteljske udruge. Da se s ovim najavama branitelji nikako ne mogu složiti, potvrdio je Ante Martinac, predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, koji navodi kako bi braniteljska prava trebala biti zadnje u što će se zadirati.
– S ovim se prijedlozima nikako ne možemo složiti, no ovo su tek najave, tako da mi još uvijek ne možemo donositi nikakve zaključke ni odluke. Tek kada se konačna odluka donese, možemo se na nju očitovati, a znamo da je nitko od naših udruga na državnoj razini neće podržati, kazao je Martinac, naglasivši da smatra da je u branitelje dopušteno dirati tek u onim posljednjim, najgorim trenucima, a siguran je da u ovom trenutku ovakvi potezi nisu neophodni.
– Mislim da smo mi preživjeli i puno gore krize od ove i da nije potrebno zadirati u prava branitelja. No, ako se to ipak i dogodi, tek tada ćemo analizirati našu situaciju i utvrditi na čemu smo, o tome je za sada perano govoriti, zaključio je Martinac.
Jednakog je mišljenja i Željko Perić, predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Zadarske županije, koji navodi da su se na posljednjem Glavnom odboru HVIDR-e, svi složili da će se u slučaju donošenja odluke o smanjenju braniteljskih mirovina, svi zajedno založiti da do toga ne dođe.
– Odlučili smo da ćemo se, ako to zaista bude potrebno, obratiti Ministarstvu branitelja i to pismeno i usmeno te se na taj način pokušati izboriti za svoja prava. Mislim da nikako nije u redu na bilo koji način pogoditi hrvatske ratne vojne invalide. Osim toga, ovo ne bi bio prvi put da se branitelji zakidaju, jer već jednom su mirovine i invalidnine branitelja smanjene, ovo bi bilo smanjenje po drugi put, kazao je Perić, istaknuvši da nikako nije pravedno da branitelji, koji su jednom dali sve od sebe za ovu državu i sada moraju plaćati, a osobito ako to nije neophodno.