Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sve ovisi o inspiraciji

Autor:

16.07.2009. 22:00
Sve ovisi o inspiraciji

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Sama izvedba je mogla biti i bolja, no sve ovisi o trenutku inspiracije. Muziciranje je nešto što je promjenjivo
Neposredno nakon završetka magisterija na 49. Glazbenim večerima u sv. Donatu nastupio je Jurica Šoša, poznati zadarski pijanist.
Magistar umjetnosti
Magisterij, završila je jedna faza Vašeg života?
– Upisao sam magisterij 2004., te sam završnim koncertom, dva recitala i jednim koncertom s komornim orkestrom završio magisterij. Time sam stekao titulu magistra umjetnosti i moram priznati da sam zadovoljan.
Glazbena škola, Vaše školovanju, profesori s kojima ste radili, usavršavali se. Kojeg profesora biste posebno izdvojili?
– Na poslijediplomskom studiju sam najviše radio s Đorđe Stanettijem. No, za vrijeme studija sam pohađao tečajeve svjetskih majstora V. Paravana, R. Murara, K. H. Kamrlinga…
Daljnji planovi?
– Zaposlen sam u Glazbenoj školi i trenutačno sam na odmoru. Ono što slijedi dalje je slanje ponuda za koncerte. Vidjet ćemo, tko prihvati nastupit ću, tko ne neću. Stvari su takve.
Voditelj ste muških klapa Petar Zoranić i Pakoštane i zbora Zoranić. Imate li neke ambicije kroz taj “posao”?
– Meni je to osobno zabava. Momcima to nešto znači i volim raditi s njima.
Glazbenička obitelj
Cijela obitelj Šoša se bavi glazbom; brat Marija je također diplomirao klavir, dvije sestre violinu …Jedna prava glazbenička obitelj?
– Da. Brat je ostao u Zagrebu, predaje na Muzičkoj akademiji, a ja sam se vratio u Zadar. Brat i ja smo sve skupa radili i jedan drugog poticali. Sestre su se opet orijentirale na violinu i tako je sve nekako išlo svojim putem.
Pedagoški rad, koliko ste zadovoljni s tom vrstom posla? Ili biste bili zadovoljniji da se orijentirate na koncerte i nastupe?
– I najveći svjetski pijanisti negdje predaju. To nas sve čeka, tko god upiše akademiju to može očekivati. Inače, ja sam jako zadovoljan s tim poslom.
Koncert na Glazbenim večerima, stječe se dojam da je publika bila zadovoljna?
– Istog sam mišljenja. A i ja sam osobno bio zadovoljan koncertom. Sama izvedba je mogla biti i bolja, no sve ovisi o trenutku inspiracije. Muziciranje je nešto što je promjenjivo.