Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Andrea Sorić leti u Ameriku

Autor: Velimir Brkić

16.07.2010. 22:00
Andrea Sorić leti u Ameriku

Foto: Velimir BRKIĆ



Unatoč recesiji i krizi u svijetu, a time i u Hrvatskoj, Općina Bibinje nastavlja gajiti solidarnost i socijalnu osjetljivost. Namaknuli smo sredstva za stipendiranje nadarene bibinjske sportašice Andreje Sorić u iznosu od tri tisuće kuna. Uvjereni smo da će Andreja i “preko velike bare” opravdati naše povjerenje, rekao je Šimunić
Bibinjski načelnik Nino Šimunić sa suradnicima predvođenima pročelnikom Marinom Diklanom jučer je na prigodnoj svečanosti u Općinskoj vijećnici perspektivnoj 19-godišnjoj bibinjskoj odbojkašici Andreji Sorić dodijelio godišnju sportsku stipendiju u iznosu od 3.000 kuna. Bibinjska odbojkaška gazela Andrea Sorić, odbojkašica OK Arbanasi, početkom mjeseca kolovoza odlazi studirati u odabrano društvo na američko Sveučilište New Mexico Military Institute u grad Roswell.
– Unatoč recesiji i krizi u svijetu, a time i u Hrvatskoj, Općina Bibinje nastavlja gajiti solidarnost i socijalnu osjetljivost. Namaknuli smo sredstva za stipendiranje nadarene bibinjske sportašice Andreje Sorić u iznosu od tri tisuće kuna. Uvjereni smo da će Andreja i “preko velike bare” opravdati naše povjerenje, na ponos obitelji i cijelog Bibinja, u uvodnom slovu rekao je Šimunić.
Već od iduće akademske godine Andrea Sorić dobit će stipendiju u iznosu od 5.000 kuna kao i pet mladih bibinjskih sportaša, koje je Hrvatski olimpijski odbor svrstao u kategoriju potencijalnih hrvatskih olimpijca – odbojkaši David Bugarija, Ante Colić, Tomislav Fuzul i Bruno Šimunić te atletičar Luka Fuzul, u 10 mjesečnih rata po 500 kuna.
– Prije dva-tri mjeseca potpisani su ugovori o dodjeli 61 stipendije studentima i nadarenim sportašima iz Bibinja. Za tu namjenu u općinskom proračunu je osigurano 246.000 kuna. Ovim primjerom Općina je još jednom pokazala da je orijentirana prema mladima te je pokazala put ostalim gospodarskim i privrednim subjektima koji bi morali prepoznati ulaganje u obrazovanje kao pametnu investiciju, poručio je Šimunić, dodajući da se u najmnogoljudnijem naselju u Zadarskoj županiji više rađa nego umire. U Bibinjama, koje nazivaju i centrom dalmatinske plodnosti, zbog visoke stope nataliteta uvedene su i dodatne mjere socijalne politike, od novorođenčadi do treće životne dobi.
– Sukladno politici općinskog čelništva i Općinskog vijeća djeca i mladež zahtijevaju stalnu brigu i ulaganje. To je ujedno najbolja investicija za budućnost, zaključio je Nino Šimunić.
Nakon što je sa svojim klubom Arbanasi išla na međunarodne turnire gdje su je primijetili skauti Sorićka, maturantica zadarske Gimnazije Vladimir Nazor, odlazi na američki koledž. Tamo ima sve preduvjete da stasa u kompletnu igračicu kako bi nakon povratka mogla igrati u najjačim europskim ligama, ruskoj ili talijanskoj.
– Klub ima izvrsne veze s američkim koledžima pa se uspjelo ishodovati studij gdje ću i aktivno igrati odbojku kao i svojevrsna prethodnica iz kluba Ivana Batur. Sad ću biti na junior koledžu. Kod njih prve dvije godine ništa određeno ne studirate. Tek se treću godinu opredjeljujete što ćete studirati, reći će Andrea koja je svoju obitelj na odlazak u SAD pripremala već dvije godine.