Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Apis Dalmacija kreće u borbu za zaštitu dalmatinskog meda

Autor: Ante Vidović

16.07.2010. 22:00
Apis Dalmacija kreće u borbu za zaštitu dalmatinskog meda

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S našim partnerom želimo animirati sve dalmatinske pčelare i krenuti u zaštitu regionalnog podrijetla dalmatinskog meda. Time ćemo zaštiti naš proizvod od, primjerice, mogućeg miješanja s uvoznim medom od čega imamo koristi mi kao proizvođači i potrošači koji žele kupiti naš proizvod. Naime, kad proizvod ima zaštitu regionalnog podrijetla onda se može inspekcija poslati da napravi analizu meda koji se nalazi na policama dućana
Pčelari Braniteljske zadruge “Apis Dalmacija” zajedno s dva proizvođača meda iz Splita u srijedu isporučuju prvih 25 tona meda PIP-u, tvrtki u vlasništvu bivšeg pomoćnika ministarstva gospodarstva Ivana Bračića. Radi se o prvom velikom dogovoru između malih proizvođača i tvrtke specijalizirane za pčelarstvo kojim su pčelari Zadarske županije i njihove splitske kolege riješili problem prodaje meda na veliko. Dalmatinski med udruženih pčelara potrošači će na policama prepoznati pod imenima “Okus Dalmacije” i “Vila Velebita”, a iza ta dva brenda stajat će kvaliteta stopostotnog domaćeg proizvoda, kako najavljuje upravitelj Zadruge Krsto Bukvić.
Realizacija medenog posla stoljeća vratit će praktično s mrtve točke pčelarstvo zadarskog kraja, koje je lani zapalo u veliku krizu. Oni će biti ti koji će zajedno s drugim priobalnim pčelarima krpati hrvatske zalihe meda te krajnjim potrošačima ponuditi domaći umjesto uvoznog meda.
– Prošla godina bila je izuzetno loša za priobalne pčelare, počevši od Pule pa do Prevlake. Bila je jaka suša i mi nismo imali ništa, jedva smo uspjeli izvući nešto meda da spasimo pčele. U zimu smo ušli sa starim maticama i one sada luče feromon uzbune, borbe za održavanje vrste, tako da su nam se ove godine pčele masovno porojile, kaže Bukvić i nastavlja s opisom stanja u hrvatskoj proizvodnji meda:
– Sada su u krizi kolege s kontinenta. Oni su lani izvezli 1.500 tona meda u Njemačku putem jedne turske tvrtke. Međutim, Hrvatska sada uopće nema meda za izvoz, već se kod nas počeo uvoziti. Sakriti se ništa ne može i mi imamo informaciju da je jedna dalmatinska firma uvezla 70 tona meda iz Kine koji je dalje distribuirala kafićima i hotelima. Problem nije zanemariv jer je do prije dvije godine EU zabranila uvoz kineskog meda zbog njegovih nepoželjnih supstanci.
Bukvić dodaje kako nitko ne može, a i ne želi zabraniti uvoz meda. Međutim, domaći pčelari žele poštenu tržišnu utakmicu. Tako na etiketi mora biti deklarirano u kojem je postotku miješan s domaćim, kako bi potrošači bili upoznati s onim što kupuju. Nije riječ samo o zaštiti potrošača već i proizvođača. Zbog ovog posljednjeg “Apis Dalmacija” kreće u veliki projekt sa strateškim partnerom, a koji bi trebao rezultirati izvorno hrvatskim kvalitetnim proizvodom, kako kaže Bukvić.
– S našim partnerom želimo animirati sve dalmatinske pčelare da krenemo u zaštitu regionalnog podrijetla dalmatinskog meda. Time ćemo zaštiti naš proizvod od, primjerice, mogućeg miješanja s uvoznim medom od čega imamo koristi mi kao proizvođači i potrošači koji žele kupiti naš proizvod. Naime, kada proizvod ima zaštitu regionalnog podrijetla onda se može inspekcija poslati da napravi analizu meda koji se nalazi na policama dućana. Zna se koje bilje egzistira na nekom lokalitetu. Ne može se dogodit da se u dalmatinskom medu nađe, primjerice, peludno zrnce bagrema. Na ovaj način mi ćemo nastojati zaštiti dalmatinski med od Luna na otoku Pagu do Prevlake.