Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije”

Autor: Boris Kupčak

16.07.2010. 22:00
“Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije”

Foto: Filip BRALA



Nije problem u lošim ljudima koji čine zlo, problem je u dobrim koji ne čine ništa, kaže Petričić
Politika postaje sredstvo instant bogaćenja, a političke stranke pretvaraju u trgovačka društva, kazao je politolog Darko Petričić na predstavljanju njegove posljednje knjige naziva “Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije” u Gradskoj knjižnici Zadar. Osim o knjizi objavljenoj u prosincu prošle godine, koja čeka svoje drugo izdanje i za koju djelatnici GKZD kažu kako je čita mnoštvo ljudi, Petričić je pričao i o svojoj prvoj knjizi “Kriminal u hrvatskoj pretvorbi”, ali i o novoj koja će se baviti lobijima koji vladaju Hrvatskom. Novom knjigom planira završiti ciklus o hrvatskim kriminalcima i mafiokraciji na vlasti. Knjigu “Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije” predstavio je sociolog Marinko Miočić, kazavši kako je fenomenalna.
– Kao sociolog gledao sam sadržaj i mogu reći kako je autor knjigu napravio kao novinar istraživač poštivajući svih pet osnovnih elemenata novinarstva. Knjiga sadrži kompletan presjek hrvatskog društva, a ovdje se navode svi oblici vlasti koji se trenutno nalaze u Hrvatskoj. Darko je skenirao probleme u Hrvatskoj, detektirao imenom i prezimenom “who is who” u Hrvatskoj i kako sistem funkcionira. Impresioniralo me kako je to napravljeno u tri centimentra od korice do korice, kazao je Miočić dodajući kako je njegova namjera u narednom periodu napisati knjigu u kojoj će prikazati funkcioniranje korumpiranog pravosuđa te da mu je Petričićeva knjiga dosta pomogla.
Petričić je u nastavku pričao o promjenama vrijednosti u hrvatskom društvu i državi te kako je politička mafija preuzela vlast i kontrolira sve segmente društva. Dotakao se i aktualnih tema poput Varšavske ulice, ali i uvijek aktualnog odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera.
– Sanader je morao otići nakon što su Njemački poreznici od švicarskog bankara otkupili CD s tajnim računima gdje su se spominjali i njemački političari, a spomenut je i Ivo Sanader i računi “Hypo banke”. Taj CD stigao je do Angele Merkel, koja je pozvala Sanadera u Bruxelles, nakon čega on daje ostavku, kazao je Petričić dodajući kako je na privatnim računima političara, profitera i tajkuna završilo čak 10 milijardi dolara, koji bi pokrenuli hrvatsku kada bi se inputirali u gospodarstvo.
– Biti pošten, ne lagati i plaćati svoje račune na vrijeme je put u propast, prema današnjim shvaćanjima. Bolje prolaze oni koji se bave kriminalom, kada danas netko kaže za nekoga da je mafijaš, mišljenje je kako je uspješan. Taj problem Hrvatsku može upropastiti, jer se spušta na sve niže razine, kazao je Petričić.
Odgovorio je na pitanje zbog čega se bavi ovim temama, boji li se i koji je smisao, odgovorio je krilaticom.
– Nije problem u lošim ljudima koji čine zlo, problem je u dobrim koji ne čine ništa, kaže Petričić.