Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ivanu Gligori Zlatni grb

Autor: Alenka Festini

16.07.2010. 22:00
Ivanu Gligori Zlatni grb


Na Svečanoj sjednici načelnik Zubović i predsjednik OV Šugar uručili su priznanja Općine i to zahvalnicu DVD-u Kolan za uspješan rad u protekloj godini te za onaj humani dio na izgradnji spomen-križeva na Kornatima, a najveće priznanje – Zlatni grb uručili su Ivanu Gligori, vlasniku sirane “Gligora” za poslovni uspjeh
U povodu blagdana Gospe od Karmela u Kolanu je održana Svečana sjednica Općine Kolan na kojoj su uz domaćine, vijećnike Općinskog vijeća bili nazočni gosti: pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture pri Upravi za otočni i priobalni razvoj Josip Borić, pročelnik Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, uime Zadarske županije Davor Lonić, zamjenik pročelnika Valčića Ivo Gregov, zamjenik župana Šibensko-kninske županije Zoran Smolić, načelnik Općine Škabrnja Luka Škara, načelnik Općine Lopar Alen Adreškić, gradonačelnik Novalje Ivan Dabo, načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić, predsjednik Općinskog suda u Pagu Željko Đerđ i drugi.
Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Bogumil Šugar.
Ulaganje u otoke
Načelnik Općine Kolan Josip Zubović je u prigodnom govoru istaknuo da Općina Kolan slavi sedam godina postojanja lokalne samouprave, a kroz samostalno djelovanje ostvarila je važne rezultate.
– U posljednjih godinu dana krenuli smo s projektom izmjera katastra nekretnina za naselje Kolan i kolanjsko polje, do danas je izvršeno 95 posto poslova pred ovjeru u Državnu geodetsku upravu-katastra u Pagu. Započeli smo s izgradnjom prve faze odvodnje otpadnih voda, a u taj projekt je uloženo oko 4,5 milijuna kuna. U suradnji s Hrvatskim cestama uredili smo i proširili križanje na ulazu u naselje Mandre. Krenuli smo s izgradnjom tržnice koja će biti završena do kraja ove godine te nastavljamo s projektom uređenja poljskih puteva. Ove godine realizirali smo niz projekata planske dokumentacije, UPU Kolanjski Gajac, UPU Mandre-zapad, UPU naselje Kolan, a u proceduri je izrada izmjena i dopuna PPUO-Kolan, kazao je Zubović, dodajući da Općina Kolan puno radi i na socijalnim programima pa je tako nastavljeno sa sufinanciranjem prijevoza srednjoškolaca, financiranjem udžbenika osnovaca u visini od 50 posto, najmlađima su podijeljeni darovi za Sv. Nikolu, umirovljenicima su podijeljene božićnice, za novorođenčad osigurana jednokratna pomoć od 1.000 kuna, a stipendira se i 35 redovnih studenata.
Pomoćnik ministra mora prometa i infrastrukture pri Upravi za otočni i priobalni razvoj Josip Borić, istaknuo je da nadležno Ministarstvo u razvoj otoka jako puno ulaže, a u posljednjih šest godina uložilo je na desetke milijuna kuna.
Sir s tri zvjezdice
– Na otoku Pagu je Ministarstvo uložilo jako puno novca u vodovodnu infrastrukturu te je omogućena vodoopskrba otoka s kopna preko Stinice, uloženo je puno novca u uređenje cesta, izgradnju kanalizacijskih sustava, uređenje škola. Ulaganje u otoke je nužno za razvoj turizma, a otočani kroz razna davanja iz turizma ulažu u državni proračun, naveo je Borić.
Na Svečanoj sjednici načelnik Zubović i predsjednik OV Šugar uručili su priznanja Općine i to zahvalnicu DVD-u Kolan za uspješan rad u protekloj godini te za onaj humani dio na izgradnji spomen-križeva na Kornatima, a najveće priznanje – Zlatni grb uručili su Ivanu Gligori, vlasniku sirane “Gligora” za poslovni uspjeh.
Naime, paški sir sirane “Gligora” već godinama na mnogim međunarodnim sajmovima Europe osvaja zlatne medalje te je u ovoj godini dobitnik visokog priznanja Međunarodnog instituta za degustaciju i kvalitetu iz Bruxellesa “Superior Taste Award”, kamo je Gligorin paški sir okrunjen s ocjenom najvišeg ranga – s tri zvjezdice.
Danas je svečano otvorenje novog pogona sirane u kojoj je obitelj Gligora uložila oko tri milijuna eura. Na svečanom otvorenju uz mnoge goste i uzvanike, bit će nazočna predsjednica Vlade Jadranka Kosor, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta i drugi.