Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Izjave: Hrvati razočarani, Grci zadovoljni

Autor: Matej Lordanić

16.07.2010. 22:00
Izjave: Hrvati razočarani, Grci zadovoljni

Foto: Zvonko KUCELIN



Čestitam Grčkoj na pobjedi. Oni su jedna od najboljih reprezentacija u ovome uzrastu. Mi smo igrali jako loše i bezidejno u napadu. Sve smo koševe postigli na silu. Samo četiri asistencije u cijeloj utakmici sve objašnjavaju – razočarano će Delaš.


 Jučerašnja euforija nakon pobjede brzo je splasnula. Uvjerljivi poraz od Grčke smrknuo je lica svima u našoj reprezentaciji i njenim pristalicama. Na konferenciji za novinare nakon utakmice Grke su predstavljali izbornik Konstantinos Missas i branič Nikolaos Pappas. Iz redova Hrvatske pred novinare su stali izbornik Borislav Kurtović i krilni centar Mario Delaš.
– Čestitam Grčkoj na apsolutno zasluženoj pobjedi. Jako mi je žao što ova generacija nije uspjela napraviti korak naprijed. Do sada su sva polufinala izgubljena. Trebamo se što prije oporaviti od ovoga poraza, skupiti glave i pokušati otići s ovoga natjecanja s odličjem oko vrata. Kada govorimo o utakmici, bilo je jako teško igrati uz jako loš vanjski šut i bez ikakve ideje. Sustav naše igre je uvijek isti, ali nažalost nismo uspjeli iskoristiti komparativne prednosti nad protivnikom. Grci imaju vrlo kvalitetne vanjske igrače kao što su  Pappas i Papanikolaou koji daju ton igri cijele momčadi. S druge strane, naši vanjski igrači uopće nisu bili raspoloženi. Više smo zakazali u napadu nego u obrani – rekao je Kurtović.  
Delaš je predvodio Hrvatsku sa 13 poena, međutim, njegova igra nije bila onakva na kakvu nas je naviknuo.
– Čestitam Grčkoj na pobjedi. Oni su jedna od najboljih reprezentacija u ovome uzrastu. Mi smo igrali jako loše i bezidejno u napadu. Sve smo koševe postigli na silu. Samo četiri asistencije u cijeloj utakmici sve objašnjavaju – razočarano će Delaš, a slično je rekao i Tomislav Zubčić.
– Izgubili smo od momčadi koja je igrala puno bolje od nas. Mi smo imali jako lošu večer, gotovo sve smo promašili. S druge strane, njima je puno toga polazilo za rukom. Grčka je nedvojbeno vrlo kvalitetna i iskusna reprezentacija. Ovo jednostavno rečeno nije bila naša večer. No, motiva neće nedostajati u utakmici za treće mjesto, iako smo još jednom poraženi u polufinalu. Dat ćemo sve od sebe kako bismo osvojili broncu – riječi su Tomislava Zubčića.
Izrazito zadovoljan bio je grčki izbornik Missas.
– Naša reprezentacija ostvarila je jako veliku pobjedu. Suočili smo se s jednom od najboljih reprezentacija na turniru. Hrvati su jako talentirani, fizički moćni i viši od nas. Zbog toga smo morali detaljno razraditi taktiku. Najvažnije nam je bilo zatvoriti obrambeni skok jer je Hrvatska vodeća momčad na turniru kada je u pitanju skok. U tome smo uspjeli.
Također, bila nam je namjera zatvoriti njihove visoke igrače i spriječiti im igru leđima namještanjem zamke. Nadalje, željeli smo postići što više laganih koševa u tranziciji. Ostvarivši ovih nekoliko zadataka koje sam zadao mojim igračima udarili smo temelje ovoj pobjedi. U napadu smo željeli biti što brži, s time da lopta kruži što je brže moguće. Bili smo uspješni i u iznuđivanju osobnih greški. Igrači trebaju ostati smireni i staloženi. Ne smijemo dopustiti da nas zahvati euforija. Moramo ostati pribrani i što bolje se pripremiti za finale – kazao je Missas.
Pappas, prvi strijelac čitavoga natjecanja, bio je najefikasniji i u ovoj utakmici.
– Ostvarili smo veliku pobjedu. Pobjeda je tim veća što smo je ostvarili protiv jedne od najboljih europskih reprezentacija. Jako smo sretni. No, naš put još još nije završen. Ostalo nam je finale u kojem želimo pobijediti kako bismo se okitili zlatom – veli Pappas.