Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Neispunjeno obećanje Vlade

Autor: Anita Ćustić

16.07.2010. 22:00
Neispunjeno obećanje Vlade

Foto: Tomislav JERAK



Nakon upućenog nam obećanja da će do izmjene Zakona doći najkasnije do kraja lipnja, nismo dobili nikakvu obavijest niti nam je ponuđeno ikakvo rješenje. Znam da bi se uskoro u Zagrebu trebalo sastati Povjerenstvo Hrvatskog saveza slijepih, kazao je Marinko Vidaić
Poznati su brojni potezi slijepih osoba radi poboljšanja svojeg statusa te nemali broj akcija, pregovora, pisama i peticija upućenih prema Vladi, no oni još nikada nisu urodili plodom.
Podsjetimo stoga da je jedna od njihovih posljednjih akcija bila okrugli stol održan u prostorijama zadarske Udruge slijepih na kojemu su o nezavidnom položaju slijepih osoba u Hrvatskoj, točnije, sramotno niskom dodatku za teški invaliditet, govorili predstavnici zadarske Udruge, predstavnici Hrvatskog saveza slijepih te predstavnici Grada i Županije.
Tema ovog okruglog stola bilo je posljednje Vladino obećanje koje se trebalo ispuniti do kraja lipnja, a koje podrazumijeva izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi u koji bi se trebao implementirati i povećan mjesečni dodatak za slijepe, koji je za sad najniži u regiji. No, kako doznajemo u razgovoru s Marinkom Vidaiće, predsjednikom Udruge slijepih Zadarske županije, i ovo je bilo samo jedno u nizu Vladinih neispunjenih obećanja, jer iako je već polovica srpnja, ništa se nije promijenilo.
Podsjetimo, civilne slijepe osobe koje nisu u radnom odnosu i koje nikada nisu radile sada mjesečno primaju 500 kuna, a one koje rade primaju doplatak od 350 kuna, dok 1.017 kuna dobivaju osobe koje su pravo na doplatak za sljepoću ostvarile prije 1999. godine i bile u radnom odnosu. S obzirom da je evidentno da je slijepoj osobi mjesečno potrebno minimalno 4.900 kuna samo za tuđu pomoć i njegu, iznos koji oni primaju je sramotan.
– Nakon upućenog nam obećanja da će do izmjene Zakona doći najkasnije do kraja lipnja, nismo dobili nikakvu obavijest niti nam je ponuđeno ikakvo rješenje. Znam da bi se uskoro u Zagrebu trebalo sastati Povjerenstvo Hrvatskog saveza slijepih, čiji sam i ja član, ali poziv još uvijek nisam dobio. Koliko znam, Savez je u međuvremenu bio u dogovorima s Doricom Nikolić, državnom tajnicom za socijalnu skrb, ali što su dogovorili zaista ne znam, jer mi nikakvu obavijest nismo dobili, kazao je Vidaić, istaknuvši da se s obzirom da se Sabor ovih dana raspušta te zastupnici odlaze na godišnje odmore, boji da će se ovaj problem ponovno odložiti i ovako neriješen dočekati jesen, što je, kako je kazao, veliki promašaj.