Neispunjeno obećanje Vlade

Slika korisnika admin
slijepi
Tomislav JERAK

Poznati su brojni potezi slijepih osoba radi poboljšanja svojeg statusa te nemali broj akcija, pregovora, pisama i peticija upućenih prema Vladi, no oni još nikada nisu urodili plodom.

Podsjetimo stoga da je jedna od njihovih posljednjih akcija bila okrugli stol održan u prostorijama zadarske Udruge slijepih na kojemu su o nezavidnom položaju slijepih osoba u Hrvatskoj, točnije, sramotno niskom dodatku za teški invaliditet, govorili predstavnici zadarske Udruge, predstavnici Hrvatskog saveza slijepih te predstavnici Grada i Županije.

Tema ovog okruglog stola bilo je posljednje Vladino obećanje koje se trebalo ispuniti do kraja lipnja, a koje podrazumijeva izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi u koji bi se trebao implementirati i povećan mjesečni dodatak za slijepe, koji je za sad najniži u regiji. No, kako doznajemo u razgovoru s Marinkom Vidaiće, predsjednikom Udruge slijepih Zadarske županije, i ovo je bilo samo jedno u nizu Vladinih neispunjenih obećanja, jer iako je već polovica srpnja, ništa se nije promijenilo.

Podsjetimo, civilne slijepe osobe koje nisu u radnom odnosu i koje nikada nisu radile sada mjesečno primaju 500 kuna, a one koje rade primaju doplatak od 350 kuna, dok 1.017 kuna dobivaju osobe koje su pravo na doplatak za sljepoću ostvarile prije 1999. godine i bile u radnom odnosu. S obzirom da je evidentno da je slijepoj osobi mjesečno potrebno minimalno 4.900 kuna samo za tuđu pomoć i njegu, iznos koji oni primaju je sramotan.

- Nakon upućenog nam obećanja da će do izmjene Zakona doći najkasnije do kraja lipnja, nismo dobili nikakvu obavijest niti nam je ponuđeno ikakvo rješenje. Znam da bi se uskoro u Zagrebu trebalo sastati Povjerenstvo Hrvatskog saveza slijepih, čiji sam i ja član, ali poziv još uvijek nisam dobio. Koliko znam, Savez je u međuvremenu bio u dogovorima s Doricom Nikolić, državnom tajnicom za socijalnu skrb, ali što su dogovorili zaista ne znam, jer mi nikakvu obavijest nismo dobili, kazao je Vidaić, istaknuvši da se s obzirom da se Sabor ovih dana raspušta te zastupnici odlaze na godišnje odmore, boji da će se ovaj problem ponovno odložiti i ovako neriješen dočekati jesen, što je, kako je kazao, veliki promašaj.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno