Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Premijerka u Gaženici, Baštici i Kolanu

Autor: Damir Maričić

16.07.2010. 22:00
Premijerka u Gaženici, Baštici i Kolanu


Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor s ministrima Petrom Čobankovićem i Božidarom Kalmetom boravit će u subotu na području Zadarske županije gdje će se susresti s čelnicima regionalne i lokalnih samouprava te obići, odnosno otvoriti nekoliko značajnih razvojnih projekata.
Predviđen je zatvoreni susret s lokalnim čelnicima u Zadarskoj županiji te potom odlazak na Bašticu gdje će otvoriti obnovljen i izgrađen sustav natapanja. Baštica je do rata bila sređeno poljodobro, da bi kroz rat postala “ružičasta zona”. Što u stvarnosti znači – crna. Naime, linija razdvajanja značila je da je jedno od najplodnijih područja s mediteranskom klimom i sustavom natapanja s ogromnim voćnjacima i vinogradima stajalo neobrađeno, propadalo, a i zasijano minama. Danas je Baštica u drugim uvjetima ponovno najvećim dijelom uzorno obrađeno polje s vrhunskim proizvodiman a sustav navodnjavanja neophodan za vrhunsko poljodjelstvo na Sredozemlju je sređen.
Premijerka bi trebala obići i gradilište Nove luke gaženica, poznate i kao Trajektni terminal Gaženica. Riječ je o najvećem razvojnom i investicijskom projektu na ovom području u kojem je Europska investicijska banka i Njemačka razvojna banka s kreditima od 220 milijuna eura. Jamstvo Vlade te uložena dodatna sredstva osigurala su radove. Dio je to velikih nacionalnih zahvata u segmentu lučke infrastrukture od Rijeke, Ploča, Dubrovnika, Šibenika, Splita kojim se Hrvatska sprema s približavanjem članstva u EU i širenjem prometnih koridora na istok uzeti svoje prirodno mjesto u transportnim sustavima EU.
Potom je predviđen odlazak na otok Paga i posjet Kolanu. U sklopu proslave dana poduzeća „Sirena – male sirane” d.o.o. predsjednica Vlade Jadranka Kosor na prigodnoj će svečanosti otvoriti pogon nove sirane, u nazočnosti ministara, Nadana Vidoševića predsjednika Hrvatske gospodarske komore, župana Zadarske županije Stipe Zrilića i mnogobrojnih uzvanika.
Obitelj Ivana Gligore u svojoj sirani proizvodi cijelu paletu sireva od ovčjeg, kravljeg i kozjeg mlijeka. Za svoj Paški sir dobili su mnoga međunarodna priznanja. Preko 20 milijuna kuna investirali su u izgradnju novog, modernog pogona, na više od 1.800 m2 površine. Projekt je dijelom financiran sredstvima EU – SAPARD programa.
 


Premijerkin protokol


Premijerka Jadranka Kosor u 9.40 će obići gradilište Nove trajektne luke Gaženica. Nakon toga, u 10.15 sati predviđen je sastanak predsjednice Vlade sa županom Zadarske županije, gradonačelnikom Zadra, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar i zastupnicima u Hrvatskom saboru s područja Zadarske županije.
U 11.30 sati predsjednica Vlade otvorit će sustav za navodnjavanje Baštica uz akumulaciju Vlačine.
U 13 sati Jadranka Kosor otvorit će u Kolanu Siranu Gligora.