Premijerka u Gaženici, Baštici i Kolanu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor s ministrima Petrom Čobankovićem i Božidarom Kalmetom boravi danas na području Zadarske županije

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor s ministrima Petrom Čobankovićem i Božidarom Kalmetom boravit će u subotu na području Zadarske županije gdje će se susresti s čelnicima regionalne i lokalnih samouprava te obići, odnosno otvoriti nekoliko značajnih razvojnih projekata.

Predviđen je zatvoreni susret s lokalnim čelnicima u Zadarskoj županiji te potom odlazak na Bašticu gdje će otvoriti obnovljen i izgrađen sustav natapanja. Baštica je do rata bila sređeno poljodobro, da bi kroz rat postala "ružičasta zona". Što u stvarnosti znači - crna. Naime, linija razdvajanja značila je da je jedno od najplodnijih područja s mediteranskom klimom i sustavom natapanja s ogromnim voćnjacima i vinogradima stajalo neobrađeno, propadalo, a i zasijano minama. Danas je Baštica u drugim uvjetima ponovno najvećim dijelom uzorno obrađeno polje s vrhunskim proizvodiman a sustav navodnjavanja neophodan za vrhunsko poljodjelstvo na Sredozemlju je sređen.

Premijerka bi trebala obići i gradilište Nove luke gaženica, poznate i kao Trajektni terminal Gaženica. Riječ je o najvećem razvojnom i investicijskom projektu na ovom području u kojem je Europska investicijska banka i Njemačka razvojna banka s kreditima od 220 milijuna eura. Jamstvo Vlade te uložena dodatna sredstva osigurala su radove. Dio je to velikih nacionalnih zahvata u segmentu lučke infrastrukture od Rijeke, Ploča, Dubrovnika, Šibenika, Splita kojim se Hrvatska sprema s približavanjem članstva u EU i širenjem prometnih koridora na istok uzeti svoje prirodno mjesto u transportnim sustavima EU.

Potom je predviđen odlazak na otok Paga i posjet Kolanu. U sklopu proslave dana poduzeća „Sirena - male sirane" d.o.o. predsjednica Vlade Jadranka Kosor na prigodnoj će svečanosti otvoriti pogon nove sirane, u nazočnosti ministara, Nadana Vidoševića predsjednika Hrvatske gospodarske komore, župana Zadarske županije Stipe Zrilića i mnogobrojnih uzvanika.

Obitelj Ivana Gligore u svojoj sirani proizvodi cijelu paletu sireva od ovčjeg, kravljeg i kozjeg mlijeka. Za svoj Paški sir dobili su mnoga međunarodna priznanja. Preko 20 milijuna kuna investirali su u izgradnju novog, modernog pogona, na više od 1.800 m2 površine. Projekt je dijelom financiran sredstvima EU - SAPARD programa.

 

Premijerkin protokol

Premijerka Jadranka Kosor u 9.40 će obići gradilište Nove trajektne luke Gaženica. Nakon toga, u 10.15 sati predviđen je sastanak predsjednice Vlade sa županom Zadarske županije, gradonačelnikom Zadra, predsjednikom Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar i zastupnicima u Hrvatskom saboru s područja Zadarske županije.

U 11.30 sati predsjednica Vlade otvorit će sustav za navodnjavanje Baštica uz akumulaciju Vlačine.

U 13 sati Jadranka Kosor otvorit će u Kolanu Siranu Gligora.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika morgana22
Što to ona glumi, kome to ona maže oči. Odjednom velika briga za Zadar. Došla je po par kolutova paškog sira, pa usput svratila da vidi što to Zadrani rade.