Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Rastanak s Velepecom

Autor: Novi list

16.07.2010. 22:00
Rastanak s Velepecom

Foto: FAH



U Hrvatskom biatlonskom savezu već nekoliko mjeseci traže trenera za Jakova, pri čemu su se kao kandidati nametnuli Bugarin Georgi Fortunov i Rus Vladimir Korolkovič
Iako još jedan hrvatsko-slovenski sastanak o sportskoj sudbini Jakova Faka nije donio ništa novo, sve je izvjesnije da će jedan od ponajboljih svjetskih biatlonaca sljedeće sezone ipak nastupati za Hrvatsku. Istina, za konačnu odluku bit će potrebno čuti samog Faka koji je trenutačno nedostupan pa su bilo kakvi konačni zaključci preuranjeni, ali niz pojedinosti upućuje na to da će mladi Mrkopaljac u sljedeću biatlonsku sezonu ipak ući sa šahovnicom na prsima.
Naime, činjenica je da su Slovenci za prelazak u “repezentanco” nudili ponajprije stručnost i nedvojbeno znanje Uroša Velepeca, trenera koji očigledno maksimalno odgovara Faku kao sportašu i osobi. No, sve ostalo bilo je, kako iz pouzdanih izvora saznajemo, znatno manje no što je osigurala hrvatska strana pa gledano s tog stajališta nije bilo puno dvojbi. Ono oko čega se Fak sigurno puno lomio je činjenica da mu daljnja suradnja s Velepecom zasigurno jamči ostanak u vrhu svjetskog biatlona i mogućnost osvajanja novih trofeja. Naime, upravo zahvaljujući međusobnom razumijevanju Fak i Velepec su “složili” u dvije godine dva vrhunska svjetska rezultata osvojivši – pomalo i senzacionalno – dvije brončane kolajne na dva najznačajnija svjetska natjecanja – Zimskim olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu.
Naravno, prekid daljnje suradnje ne mora značiti da se Fak ubuduće neće više penjati na pobjedničko postolje, ali je sigurno da će rad s novim trenerom i pratećom ekipom zahtijevati razdoblje prilagođavanja. Doda li se tome i činjenica da je zbog ovog slovensko-hrvatskog povuci-potegni Fak ovog ljeta prošao ipak slabije pripreme no tijekom prethodne dvije godine, onda je već sada potrebno sniziti rezultatska očekivanja od mladića koji nas je navikao da se s najvećih svjetskih natjecanja vraća ovjenčan brončanim sjajem. Ono što je sada najbitnije je naći kvalitetnog trenera, a u Hrvatskom biatlonskom savezu na tome rade već nekoliko mjeseci, pri čemu su se kao najozbiljniji kandidati nametnuli Georgi Fortunov, ugledni bugarski trener koji je Jakova trenirao u juniorskom uzrastu, te poznati ruski trener Vladimir Korolkovič koji, poput Fortunova, iza sebe ima osvojene medalje na zimskim olimpijadama. No, i tu će konačnu odluku donijeti Jakov Fak pa će ipak trebati pričekati njegovo “amenovanje” i nadati se da će ipak nastaviti skijašku karijeru, a ne kako se najavljivalo, otići na školovanje u SAD.