Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tisuće vjernika ujedinjeni u molitvi

Autor: Velimir Brkić

16.07.2010. 22:00
Tisuće vjernika ujedinjeni u molitvi

Foto: Velimir BRKIĆ



Više tisuća vjernika iz Turnja, okolnih naselja i cijele Zadarske nadbiskupije pohodilo je jučer župnu crkvu Gospe Karmelske, jedno od  nadbiskupijskih Bogorodičinih svetišta.
Središnja svečana proslava svetkovine Gospe od Karmela, nebeske zaštitnice župe Turanj, počela je jučer predvečer svečanim misnim slavljem u dvorištu ispred župne crkve. Ondje je u zajedništvu s turanjskim župnikom don Marinkom Duvnjakom, subraćom svećenicima, kao i nepreglednim vjerničkim pukom koncelebriranom svetom misom predsjedao mons. Ante Jurić, nadbiskup splitsko-makarski u miru.
Nakon poslanice koju su pročitale župljanke Tatjana Raspović, Danijela Deković i Goga Mandić, nadbiskup u miru mons. Jurić u propovijedi govorio je o povijesti štovanja blagdana Gospe Karmelske, kojeg je 1726. godine proglasila Sveta Stolica, i karmelskog škapulara na kojem su srce Marijino i Isusovo, jer “srce Marijino je i dalo fizički srce Isusovo, a srce božansko je dalo srce Marijino”.
– Obraćenje znači napraviti temeljni zaokret u životu. Nemojmo se predati strahu. Đavao je stari lukavac od prvog dana od kada je Bog stvorio čovjeka, poručio je mons. Jurić naglasivši kako je jedini Krist koji nam može dati smisao života.
Molitvu vjernika čitala je Gordana Mandić. Svečanosti euharistijskog slavlja pridonio je župni zbor pod dirigentskom palicom časne sestre Ladislave.
Nakon mise, s Gospinim kipom u pratnji crkvenih barjaka i križa, vjerničko se mnoštvo, pjevajući marijanske pjesme, uputilo u ophod ulicama svog mjesta. Kip su nosili Marjan Pirović, Nado Santini, Martin Mišulić, Josip Santini, Ivan Matković i Nikola Deković.