Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Tri dana i tri noći glazbene anarhije

Autor: Krešimir Bukvić

16.07.2010. 22:00
Tri dana i tri noći glazbene anarhije

Foto: Filip BRALA



Krajem kolovoza ove godine ne završavaju ljetna događanja u zadarskoj okolici. Posljednje trzaje ljeta obilježit će SMS festival – tri glazbena dana i noći u Petrčanima početkom rujna, nastupi najpoznatijih imena svjetske klupske scene
Nakon što su prije nekoliko dana imali priliku partijati po cijele dane i noći na Garden festivalu u Petrčanima, ljubitelji dobrog zvuka i dobrog provoda ponovno će imati mogućnost nadoknaditi eventualne propuste i “utvrditi gradivo”. Na istom mjestu, od 3. do 5. rujna očekuje nas još jedno petrčansko festivalsko izdanje – “Stop making sense festival” – tri dana i noći glazbene anarhije uz more!  
U sklopu festivala nastupit će The Very Best, Django Django, Nathan Fake, Matias Aguyo, Son of Dave, Wbeeza, The Worm, Joana & The Wolf, Fran and Josh, Latin dub Sound System, Longjon La Flecha, The Loose Fit kao i brojni DJ-evi.
“Stop Making Sense” u Hrvatsku dovode Chris Greenwood (osnivač Cargoa i bivši direktor Bill Chill Festivala) i Alex Ruello (Need2Soul) u suradnji s ljubiteljima glazbe.
– Nakon mjeseci usklađivanja, razmišljanja, zamišljanja i mučenja napokon smo za prvo izdanje festivala stvorili listu izvođača kojom se ponosimo. Smatramo da smo obavili dobar posao sa živim tropskim zvukovima The Very Besta koji nastupaju u petak i klasičnim technom Carla Craiga, glavnim subotnjim izvođačem! Također, u subotu, na prvom mjestu imamo i dalekosežnu živu elektroniku Nathana Fakea upotpunjenu jedinstvenim sempliranim bluzerskim razmišljanjima izvođača pod imenom Son of Dave. SMS će biti trodnevna glazbena vožnja na obali pod suncem. Nezaboravna vožnja, naglašavaju Chris Greenwood i Alex Ruello.


Vojna operacija na SMS festivalu


Ekipa festivala ima čast predstaviti DJ-a Carla Craiga, pripadnika techno aristokracije. Zajedno s cijenjenim Theom Parrishem i Juanom Atkinsom predvodit će skupinu iz Detroita na glavnoj pozornici u nedjelju navečer. Gosti iz Detroita dirigirati će proslavu 25. obljetnice Techno glazbe koja se obilježava ove, 2010. godine. Stop Making Sense festival ima čast prestaviti i techno izvođače novog kova koji se ovom prilikom pridružuju gore navedenim “starješinama” – Patrice Scott, Keith Worthy i Kyle Hall. Miljenici festivalske publike, live atrakcija Friendly Fires ulovit će se gramofona, a Son of Dave, majstor semplova i bluesa, nastupat će uživo. U nedjelju navečer u klub slijeće SWAP-A-RAMA. Nazvana “najboljom zabavom koju možete doživjeti u tuđoj odjeći”, to je vojna operacija koju vode djeca! Svaki put kad se oglasi autosirena sudionici moraju zamijeniti komad odjeće s najbližom osobom tako da je najbolje da ne odjenete nešto bez čega ne možete živjeti. Swap DJ-i puštaju nepredvidljivo opijajuću mješavinu rock & rolla, soula, r n’b, sixties shakersa, ska glazbe, boogalooa, hip-hopa, dancehalla, pop glazbe & party klasika. U nedjelju će pozornicu na plaži preuzeti Favela Chic, a u njihovom će aranžmanu biti i party na brodu. U nedjelju nas očekuje i Ringmaster Gringo da Parada koji predvodi napad prenoseći brazilsko-francusko ludilo pariških i londonskih klubova na SMS. SECRETSUNDAZE za hrvatsku ekskluzivu preuzimaju glavnu pozornicu u nedjelju navečer!




Prijestolonasljednik britanske elektronike u Zadru


U subotu je headliner Nathan Fake, prijestolonasljednik britanske elektronike. Nakon njega stiže i Toy Selectah iz Meksika, poznat po miješanju brzih kolumbijskuh ritmova s urbanom elektronikom. Ove je godine remiksirao cijeli album Vampire Weekenda, “Contra”, a njegov će ekskluzivni hrvatski nastup na glavnoj pozornici u subotu navečer biti šećer na kraju kraljevske serije DJ-a. Bar na plaži preuzima Camp, akronim za City Arts&Music Project i otmjenu kombinaciju kafića, galerije i noćnog kluba smještenog u londonskom kvartu Shoreditch. U organizaciji DJ-a Jamesa Priestleyja, Camp će predstaviti dio svog eklektičnog glazbenog programa. Movimientos u subotu popodne na pozornicu na plaži donose zapaljive zvukove latinskih četvrti, odabrane sampleove svjetskih urbanih ritmova, klasične latino zvukove i vatrene tropske mashupove kroz nastupe DJ Cal Jader, MC Clem George i gostiju. Nikako ne smijemo zaboraviti i žive nastupe čudesnih dance izvođača Wbeeza, energičnih The Worm i nadasve talentiranih tinejđerskih trubadura Fran and Josh koji su miješanjem flamenca i indie glazbe izmislili jedinstveni gitaristički stil, pa njihovi živi nastupi pružaju jedistveno i očaravajuće iskustvo. Škotski noćni klubovi, pak, udružili su se kako bi nam omogućili čistu plesnu raznolikost, i na kopnu i na moru. JD Twitch, JG Wilkes & SENSU zaduženi su za gramofone u subotu.


Django Djang hit prve večeri


U svom premijernom izdanju Stop Making Sense Festival predstavlja koncept i detalje raskalašenog line up-a The Very Best, čiji se raspon glazbnih zvukova proteže od Malawija do Dalstona, kao headliner u petak navečer. Django Djang, glazbeni anarhisti novog kova, također će prvu večer izaći na glavnu pozornicu, dok će Radioclit u petak navečer na plažu donijeti tropske zvukove worldclasha. Radioclit su ostali zapamćeni kao prvi klupski organizatori koji su Europi predstavili zvukove siromašnih četvrti Baltimorea, “prljavog” juga i favela u Rio de Janeiru. Kad su se povezali s ljudima poput Switcha, Sindena, Diploa i M.I.A.-e, Radioclit je Londonu ukazao na neke od najutjecajnijih talenata našeg vremena. U petak je na programu i Sud Electronic, DJ-eva Lakuti i Alan „Portable” koji su, otišavši iz rodnog Soweta i Cape Towna završili kao voditelji vjerojatno najkulerskijeg house partyja londonskog undergrounda. Na njihovom nastupu u petak, 3. rujna, na pozornici uz more naći će se i DJ Tama Sumo, Lakuti te posebni gosti iznenađenja. Ljubitelji house glazbe svakako će uživati i u nastupu NEED2SOUL, predanih dobavljača sirovog housea, techna, disca, jazza i soula.