Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U jednom danu dva suicida

Autor: Suzana Bandić

16.07.2010. 22:00
U jednom danu dva suicida

Foto: Velimir BRKIĆ



Još jedno u nizu samoubojstava branitelja oboljelog od PTSP-a ogorčilo je njegove suborce, a Jere Zurak, predsjednik zadarske Udruge oboljelih od PTSP-a kaže kako se to događa jer se država nije pobrinula za te ljude
Na zadarskom području u posljednja 24 sata dvojica muškaraca počinila su suicid. Riječ je o 58-godišnjem Luki M. koji je svoj život okončao u moru na području Novskog ždrila kod Posedarja. Njegova obitelj policiju je obavijestila da se on u vidno rastrojenom stanju vozilom udaljio iz kuće u Posedarju. Nakon višesatne potrage policajci su pronašli njegov automobil, a u moru nedaleko od obale potom su oko 2.40 opazili mrtvo tijelo na dubini od oko tri metra. Sumnje da je riječ upravo o Luki. M. potvrdile su se nakon što su ga članovi njegove obitelji identificirali u zadarskoj mrtvačnici. U Perušiću kod Benkovca iz svoje obiteljske kuće oko 13 sati udaljio se Šime V., 41-godišnji branitelj s teškim oblikom PTSP-a.
Odmah po dojavi njegove obitelji policija se dala u potragu za njim koja je okončana u 19.30 sati pronalaskom njegova beživotnog tijela u mjesnom bunaru. Vijest o njegovoj smrti osim njegove obitelji šokirala je i njegove suborce. Iako nije bio član Udruge oboljelih od PTSP-a predsjednik te udruge Jere Zurak ogorčen je.
– Žalosno je ovo. Prošlo je 15 godina od završetka rata, a oni koji su s puškom u ruci stvarali ovu zemlju, trpili kišu, led, vrućine, riskirali svoj život, ubijaju nam se. Draga država za koju su dali svoje zdravlje nije se pobrinula za njih i to je gotovo isključivi razlog zašto dižu ruku na sebe – govori Zurak napominjući kako se na području Republike Hrvatske do danas ubilo oko 1.700 branitelja, što je prosječno više od 100 godišnje. Zurak kaže kako je to trebao biti odavno već znak na uzbunu te da se nešto trebalo poduzeti da se ta brojka smanji. Međutim, s donošenjem Zakona koji propisuje da status branitelja oboljelog od PTSP-a mogu ostvariti samo oni koji su svu dokumentaciju dostavili zaključno s 31. prosincem 2005. godine, tvrdi on, napravljeno je suprotno. O tome su, kaže Zurak, razgovarali i s Jadrankom Kosor, tadašnjom resornom ministricom koju su upitali što s onima koji nisu do tog vremena predali zahtjeve.
– Uz smješak je rekla kako će se nešto riješiti ali nije, jer nam u Udrugu u posljednje vrijeme dolazi sve više ljudi koji se žale na neriješen status. Što im reći? Kamo ih uputiti nakon što im odbiju zahtjev na prvostupanjskom sudu u Splitu, a potom i drugo i treće stupanjskim sudovima te na kraju još i na Upravnom sudu? Što reći – prijatelju nisi se razbolio na vrijeme – ogorčeno govori Zurak kojemu se za pomoć sve češće javljaju i članovi obitelji PTSP-ovaca, kako onih s riješenim, a tako i s neriješenim statusom. Zurak naglašava kako status ponekad ne znači ništa, jer oni s riješenim statusom nerijetko imaju male mirovine jer su “u krivo vrijeme ” umirovljeni, dok one druge na kraju, naglašava Zurak, ubije dugogodišnja borba s administracijom i papirologija.
Prema statistikama osim oko 1700 branitelja na državnoj je razini u posljednjih 20 godina evidentirano gotovo 15 tisuća suicida.