Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Solani berači soli i turisti

Autor: Branko Božić

16.07.2010. 22:00
U Solani berači soli i turisti


Kao što je poznato, prije par godina Solana je proglašena parkom prirode. Ovdje na bazenima, dok mi radimo, oko nas su stalno naši vjerni prijatelji. Riječ je o dvjema vrstama ptica, vlastelici i morskom kuliku, koje se uglavnom uz druge vrste mogu vidjeti na našoj solani. Također, tu je i jedinstveni račić slaništar i riba obrvan kao i jedinstvena zelena biljka slanuša. Sam proces dobivanja soli, kao i sve ostalo navedeno iz dana u dan postaju sve veća atrakcija za domaće i strane turiste, kaže nam voditelj proizvodnje Ivan Brnjac
Dok mnogi ove vruće srpanjske dane koriste za odmor i kupanje u moru, zaposleni u ninskoj Solani d.d. unatoč nesnosnoj žegi i na temperaturi zraka od 35 stupnjeva Celzijevih u hladu, a preko 50 na suncu, punom parom rade na poslovima skupljanja soli ovogodišnjeg roda.
Modernizacija
Dnevno se na dva bazena veličine od po 2.000 metara četvornih prostora skupi i na plato ispred skladišta dopremi između 80 i 90 tona visokokvalitetne, zdrave te ekološki čiste morske soli. Ako se ovako toplo i suho vrijeme nastavi te ako ne dođe do nekih nepredvidivih vremenskih poremećaja, s prvom će se ovogodišnjom žetvom završiti do konca tjedna, u kojoj bi se po procjeni solara trebalo skupiti između 500 i 600 tona što je u okviru višegodišnjeg prosjeka.
Kako smo se za posjeta Solani mogli i sami uvjeriti, uvjeti rada u znatnoj su mjeri poboljšani u odnosu na prijašnje godine. Naime, umjesto lopata i teškog fizičkog rada, sol se sada na bazenima skuplja specijaliziranim strojevima te se potom umjesto nekadašnjom lokomotivom “rerom” do skladišta odvozi također specijalnim vozilima. To nam je potvrdio i voditelj proizvodnje Ivan Brnjac, kazavši da se u modernizaciju proizvodnje i prerade morske soli uložilo dosta financijskih sredstava.
– U namjeri da godišnju proizvodnju podignemo do 5.000 tona, ove smo godine izbetonirali još dva dodatna bazena, tako da se proces kristalizacija obavlja na oko 55 tisuća metara četvornih prostora. Ovdje treba naglasiti da je ovo jedna među rijetkim solanama u Hrvatskoj, a i šire, u kojoj se prirodnim procesom isparavanja dobiva čista i ekološki zdrava sol. Ovo je nešto najbolje što sunce i more mogu dati. To se poglavito odnosi na tzv. ‘cvjetnu sol’ koja je obogaćena magnezijem i kalcijem, koju naši djelatnici s vrha salamure skupljaju ručno. Ona se uglavnom koristi za osvježenje ljudskog organizma i opuštanje napetosti, za regulaciju probave i tako redom te je kao takva prepoznata i u dalekom Japanu, od kuda nam iz godine u godinu za ovaj proizvod pristižu sve veće narudžbe, kaže Brnjac te nastavlja.
Solana – park prirode
– Kao što je poznato, prije par godina Solana je proglašena parkom prirode. Ovdje na bazenima, dok mi radimo, oko nas su stalno naši vjerni prijatelji. Riječ je o dvjema vrstama ptica, vlastelici i morskom kuliku, koje se uglavnom uz druge vrste mogu vidjeti na našoj solani. Također, tu je i jedinstveni račić slaništar i riba obrvan kao i jedinstvena zelena biljka slanuša. Sam proces dobivanja soli, kao i sve ostalo navedeno iz dana u dan postaju sve veća atrakcija za domaće i strane turiste. Za njihov što ugodniji boravak i šetnju ove smo godine izgradili oko 300 metara novih dužnih staza te smo obnovili i restaurirali jednu pronađenu zapornicu iz vremena kad su ovim krajevima upravljali Rimljani. Ona je služila za prelijevanje morske vode u bazene, a evo sada je postala dokazom višestoljetne postojanosti solane na ovom ninskom području. Pored svakodnevnih radnih aktivnosti u zadnje vrijeme u velikoj mjeri pridajemo važnost promidžbi naše prirodne i ekološke proizvodnje, što činimo uglavnom preko turističkih programa i ostalih sličnih manifestacija, kaže voditelj proizvodnje Ivan Brnjac.
Svi proizvodi, a njih je poveći broj, koje trenutačno proizvode ninski solari, mogu se razgledati i kupiti u specijaliziranoj trgovini na ulazu u solanu. Na tom također zahtjevnom poslu u smislu promidžbenih aktivnosti, radi već više godina dvoje poznavatelja svih izloženih artikala Branka Matulj i Danijel Vidić.
 


Najveća berba


Od postanka ninske solane 1955. godine ostala zabilježena 1993. godina, kada je pošlo za rukom ninskim solarima tog sušnog, vrućeg i dugog toplog ljeta prikupiti rekordnih 4.000 tona soli. Nadamo se da će im se i ovo ljeto posrećiti te da će na kraju svojim radom premašiti tu još uvijek magičnu brojku.