Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarska Una regata

Autor: Damir Maričić

16.07.2010. 22:00
Zadarska Una regata


Zadrani će od Morskih orgulja, preko Mićanovih dvora, izvora Une do traženja puta prema Martin brodu i Štrbačkom buku gdje se uključuju u već 38. međunarodnu unsku regatu u BiH, sljedeće dvije etape, a da bi potom letjeli avionom Aerokluba Bihać i okončali jahanjem na Plitvicama – Prava Una – Avantura i primjer prekogranične suradnje
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije na čelu s mr. Mirkom Đinđićem u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja te drugima, organizira revijalnu ekspediciju i promotivno sudjelovanje na 38. međunarodnoj unskoj regati.
Promocija ide od izvora Une do priključenja regati na granici s Bosnom i Hercegovinom.
Zadaća je istražiti kakve su mogućnosti sportova i promocije posebice vodenih sportova na nedovoljno istraženim dijelovima rijeke od izvora Une do prelaza u BiH. Foto i video dokumentacija koristit će se za izradu projekta razvoja posebnih oblika turizma na prekograničnom području, ruralnom, brdsko-planinskom području odnosno zaleđu.
Promovirat će se obnova i vrednovanje, odnosno njegovanje kulturne i prirodne baštine, kao i obogaćivanje turizma te sigurnost kod selektivnih oblika turizma posebice adventure turizma. Promocija Une ujedno je i poligon suradnje više hrvatskih područja kao i suradnje Zadarske županije s BiH, odnosno Unsko-sanskim kantonom sa sjedištem u Bihaću.
U sklopu projekta u utorak kod Donje Suvaje poviše Srba na izvoru Une, Mirko Đonđić i Ante Marjanović održat će press konferenciju. Mnogobrojne institucije obje zemlje, odnosno niza regija podržavaju projekt.
Uglavnom, Zadrani će preko Morskih orgulja do Mićanovih dvora (Đuro Župan je promotor projekta “Dvije rijeke jedan doživljaj” i osim Zrmanje značajno promovira i Unu), potom izvor Une. Potom će i za vaše reportere koji su uvelike promotori ovog područja i snaženja njegovog značenja u svijesti stanovnika Zadarske županije slijediti neobičan put od izvora do Štrbačkog buka. Riječ je o slabo prohodnom i vrlo razvedenom i raznolikom pejzažu u kojem se posebno radujemo kanjonima te Martin brodu. Potom se ova ekspedicija uključuje u Unsku regatu s kolegama iz Bihaća spustom od Štrbačkog buka do Bihaća, koju smo čitateljima svojevremeno predstavili. Slijedi regata od Bihaća do Ostrožca na Uni. Kroz večeri su, naravno, predviđena druženja i zabava od logorske vatre do hotelskih kompleksa. Zadarsko-unske regate potom se odvajaju od BiH te idu do Aerokluba Bihać na panoramski izlet avionom, a u završnici je obilazak Plitvičkih jezera i jahanje. Logorovanje, rafting, aerosport, konjički sport, smo spomenuli, bit će tu sigurno i nešto jeep safarija, a moguć je i kanuinga gdje rijeka ne dopusti rafting u gornjim divljim i prelijepim dijelovima, a pješačenje i tracking su, također, uključeni.