Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarsko uvrštenje obogatilo bi i UNESCO-ov Popis svjetske baštine

16.07.2012. 22:00
Zadarsko uvrštenje obogatilo bi i UNESCO-ov Popis svjetske baštine


O uvrštenju zadarskog Sakralnog kompleska s rimskim forumom na popis UNESCO-a glasovat će se u svibnju iduće godine, a potpora g. Bogyay ogleda se i u njenoj nadi i uvjerenju da će Zadar dogodine slaviti
Katalin Bogyay, predsjednica Generalne skupštine UNESCO-a boravila je u dvodnevnom posjetu Zadru, u sklopu kojeg je obišla grad, a posebno sakralni kompleks s rimskim forumom koji je na kandidacijskoj listi UNESCO-a za Popis svjetske baštine.
Miljenko Domijan koji je uz Anastaziju Magaš bio domaćin tijekom njenog boravka prenio nam je njeno veliko zadovoljstvo pa i oduševljenje Zadrom kao cjelinom te uvjerenje da kompleks koji je kandidiran za popis predstavlja “dobitak i obogaćenje za Zadar, ali i svjetsku kulturnu baštinu i popis UNESCO-a”.
Katalin Bogyay boravi u višednevnom posjetu Hrvatskoj, odnosno Splitu, a tim je povodom posjetila i Trogir te Zadar.
Zadar je sa svojim sakralnim kompleksom bio u kandidaturi i o njemu je otvorena rasprava na ovogodišnjem 36. zasjedanju UNESCO-a upravo završenom u St. Peterburgu. Na zasjedanju je umjesto svrstavanja pod “odgoda”, odnosno “trajna odgoda” kandidatura Zadra (Hrvatske) završena oznakom “za raspravu”. To znači – obvezu uvrštenja Zadra na dnevni red i glasovanje na idućem zasjedanju zakazanom za svibanj dogodine.
– Upoznali smo predsjednicu Skupštine sa spomeničkom baštinom, posebno ističući i spomenike i povijesne poveznice Zadra pa i dijela ovog kompleksa kao spone Hrvatske i Mađarske (g. Bogyay je Mađarica), od Kolomanovog zvonika sv. Marije, rake sv. Šime, Ludovika Anžuvinca i Zadarskog mira… Dojmovi koje nam je prenijela su izvrsni kao i njen stav o potencijalnom uvrštenju Zadrana na popis svjetske baštine, kazao nam je Miljenko Domijan.
 G. Bogyay sastala se i s predstavnicima Grada Zadra, gradonačelnikom dr. Zvonimirom Vrančićem i pročelnikom Radovanom Dunatovom, a gradonačelnik nam je kazao:
– Čast mi je da smo u utorak razgovarali s predsjednicom skupštine UNESCO-a, općenito o Zadru, povijesnoj baštini, znamenitostima, ali i zalaganju Grada i uprave da se uvijek dodatno valorizira povijesna baština. Drago mi je što je i sama g. Bogyay to primijetila i prepoznala šetajući gradom prije razgovora.
Je li komentirala otvorenost i interes za tu baštinu?
– S radošću je konstatirala kao je Zadar otvoreni grad i kako ta baština nije tek sama za sebe vrijednost već pobuđuje interese mnogih, mami goste. Kako je u tijeku turistička sezona, vidjela je  mnoštvo šetača koji upoznaju baštinu jer je to od iznimnog značaja za UNESCO. Primijetila je i da traju Dani Izraela i konstatirala otvorenost za međunarodnu kulturnu i drugu suradnju Zadra kao prijateljskog i otvorenog grada.
O samom episkopalnom komleksu i Forumu?
– Episkopalni kompleks koji kako znamo s našom željom treba doći pod zaštitu UNESO-a obišla je detaljno. Kazala nam je kako je zadnjih godina bezbroj zahtjeva za uvrštenjem, ali i da je Zadar vrlo blizu pozitivnom rješenju i da ćemo dogodine imati proslavu tog konačnog rješenja i možemo računati na njenu potporu tome, zaključio je gradonačelnik Vrančić.